Serviciul de integrare in munca a persoanelor cu dizabilitati oferit de Fundatia Motivation incearca sa vina in intampinarea nevoii de integrare sociala si profesionala pentru a limita unul dintre cele mai dramatice efecte ale dizabilitatii – izolarea individului. Lipsa unei ocupatii constante, nevoia de apartenenta la un grup si de valorizare sociala, fac dizabilitatea mult mai greu de suportat, determinand deteriorarea bunastarii individuale si familiale. De aceea, acest serviciu mediaza plasarea pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati care pot si vor sa munceasca.

Motivation si Societatea Academica din Romania (SAR) au lansat StudiulAccesul la piata muncii redus pentru persoanele cu dizabilitati, care prezinta situatia din tara noastra referitor la aceasta categorie de persoane. De asemenea,  expertii SAR impreuna cu colaboratorii Motivation au realizat Raportul Diagnostic: EXCLUS DE PE PIAŢA MUNCII. Piedici în ocuparea persoanelor cu dizabilităţi în România.

Incepand cu anul 2009, Motivation a dezvoltat acest serviciu prin intermediul mai multor proiecte:

SANSE EGALE pentru integrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati intelectuale din Romania

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeste in oameni!. pe o perioada de 3 ani, incepand cu data de 1 septembrie 2009. Scopul proiectului este asigurarea sanselor egale la integrare pe piata muncii pentru un numar de 500 de persoane cu dizabilitati intelectuale din Regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest, Nord-Est si Sud-Vest, prin oferirea de oportunitati de ocupare, servicii de sprijin si acompaniere si prin constientizarea tuturor actorilor de pe piata muncii si a comunitatii cu privire la abilitatile, drepturile si beneficiile sociale ale participarii acestora la comunitate si pe piata muncii. Proiectul este dezvoltat in parteneriat de Fundatia Motivation Romania impreuna cu SC Motivation SRL si Fundatia Special Olympics din Romania. Vezi film aici

START pentru egalitatea de sanse a persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii – finalizat

Proiectul a fost cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeste in oameni!. A fost implementat pe o perioada de 3 ani, incepand cu data de 1 noiembrie 2009 si si-a propus facilitarea accesului persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii din Regiunile Nord-Vest, Nord-Est si Sud-Vest. Prin intermediul unui parteneriat trans-national si al colaborarii cu AJOFM si DGASPC din judetele tinta, a creat o retea de 3 Centre Regionale de Incluziune Sociala si Angajare a persoanelor cu dizabilitati, in care am oferit servicii de calitate in domeniul motivarii, consilierii, medierii, accesibilizarii si/sau asistarii post-angajare a 1400 de persoane cu dizabilitati pe piata muncii. De asemenea, am instruit reprezentanti si angajati fara dizabilitati din 338 de companii privind nediscriminarea si egalitatea de sanse pentru persoanele cu dizabilitati pe piata muncii. Parteneriatul cu organizatia britanica Shaw Trust ne-a permis sa invatam din experienta lor in ceea ce priveste integrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati. Pe de alta parte, cu sprijinul Societatii Academice din Romania (de asemenea, partener in proiect) am identificat principalele motivatii si piedici in calea angajarii persoanelor cu dizabilitati.

Incluziunea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi – finalizat

Proiectul a fost implementat de ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei în parteneriat cu Fundaţia Motivation România şi alte organizaţii. A avit ca scop creșterea accesului persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.

Dezvoltarea economiei sociale

Este un proiect al Asociatiei React, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeste in oameni!, in cadrul caruia Fundatia Motivation Romania este unul dintre parteneri. Proiectul isi propune realizarea unei cercetari care sa permita ulterior dezvoltarea de mecanisme si instrumente necesare pentru implementarea conceptului de economie sociala. Finalitatea practica a proiectului consta in infiintarea a sase intreprinderi sociale, care vor asigura locuri de munca pentru mai mult de 150 de persoane dezavantajate social, Fundatia Motivation avand un rol important in selectarea si pregatirea viitorilor angajati ai acestor unitati de economie sociala.

ORIZONT 2009

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeste in oameni! pe o perioada de 30 de luni, incepand cu data de 1 iunie 2010. Scopul proiectului este cresterea gradului de integrare in munca a persoanelor cu dizabilitati prin dezvoltarea unei intreprinderi sociale pilot formata din 7 ateliere protejate, in care vor fi angajate 60 de persoane cu dizabilitati si prin formarea profesionala a specialistilor implicati in procesul de integrare socio-profesionala a acestor persoane. Proiectul este implementat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 1 Bucuresti in parteneriat cu Fundatia Motivation Romania, DGASPC sector 6, DGASPC Prahova, Fundatia Estuar, Fundatia Speranta, Haga Group, Asociatia Alternativa 2003, Asociatia CRFPS ProVocatie .

Privind spre viitor-o sansa de integrare pe piata muncii pentru persoanele cu dizabilitati – finalizat

Proiectul a fost cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeste in oameni!. A fost implementat pe o perioada de 3 ani, incepand cu data de 2 decembrie 2008 si si-a propus dezvoltarea de servicii educationale si sociale in vederea abilitarii persoanelor cu dizabilitati pentru o mai buna insertie sociala si pe piata muncii. Cu sprijinul partenerilor din proiect: Asociatia Organizatia Caritas Satu Mare si Casa Faenza Timisoara au fost dezvoltate servicii de terapie educationala integrata tip „a doua sansa” pentru persoane cu dizabilitati nescolarizate sau care au abandonat de timpuriu scoala si servicii de educatie remediala pentru copii si tineri cu dizabilitati care frecventeaza scoala in vederea prevenirii fenomenului de parasire timpurie a scolii. 100 de parinti si asistenti maternali ai copiilor cu dizabilitati din proiect sau din comunitate au primit servicii de consiliere in cadrul proiectului. Citeste mai mult.