ImphotoIntegrarea copiilor cu dizabilitati provenind din centrele de plasament in noua comunitate este un proces dificil. Adaptarea lor la mediul educativ normal, toleranta si intelegerea membrilor comunitatii fata de situatia copiilor sunt factori pe care ii luam in calcul pentru a imbunati serviciile pe care le oferim acestor copii si tineri.

 

In anul 2003, am scris proiectul pentru crearea unui Centru de Zi Integrat pentru copiii cu si fara dizabilitati din comunitatile in care se afla casele noastre de tip familial. Centrul de Zi Motivation deserveste copii cu si fara dizabilitati, copii de etnie Rroma si copii cu situatie materiala dificila din Cornetu si din satele invecinate.

In cadrul centrului, copiii si tinerii participa la activitati educationale care se adreseaza nevoilor lor individuale. In functie de nevoile speciale ale fiecaruia, este asigurat sprijin de catre un kinetoterapeut, un psiholog si un logoped. Echipa creaza planuri personalizate, prin intermediul carora se urmareste dobandirea si dezvoltarea independentei participantilor, precum si sprijinirea familiilor in procesul de satisfacere a nevoilor copiilor lor.

La Centru se organizeaza evenimente speciale cum ar fi serbari, petreceri si tabere de vara, menite sa ii bucure pe participantii cu dizabilitati si sa ii sensibilizeze pe membrii comunitatii. O preocupare mai noua, dar deosebit de importanta este dezvoltarea de deprinderi de viata independenta, dat fiind ca toti copiii si tinerii proveniti din centrul de la Tancabesti au handicap grav. Acest serviciu presupune oferirea de oportunitati pentru dezvoltarea de abilitati profesionale, de interactiune sociala, gasirea de solutii pentru viata semiindependenta si, nu in ultimul rand, identificarea de locuri de munca pentru care acesti tineri au abilitati.

Echipa noastra incearca astfel sa faciliteze acceptarea copiilor si tinerilor cu dizabilitati de catre semenii lor fara dizabilitati, dezvoltarea spiritului comunitar de incluziune si sprijin pentru membrii cu dizabilitati si schimbarea atitudinilor parintilor fata de persoanele cu dizabilitati in general si fata de copii in special.