Activitati sociale
Unul dintre obiectivele prioritare in programul de interventie asupra copiilor dezinstitutionalizati il constituie formarea abilitatilor sociale ale acestora.

Perioada in care au fost institutionalizati isi pune in mod evident amprenta asupra dezvoltarii lor sociale. Majoritatea copiilor intampina dificultati de integrare in colectivitate, de relationare cu ceilalti copii si cu adultii.

Pentru dezvoltarea abilitatilor sociale personalul educativ si cel de ingrijire directa organizeaza activitati specifice:

  • vizite la muzee;
  • activitati distractive in parcuri;
  • vizionarea unor spectacole la cinematograf, circ si teatre pentru copii;
  • activitati distractive/ sportive impreuna cu alti copii din comunitate;
  • tabere si excursii pe perioada vacantei;
  • competitii sportive Special Olympics impreuna cu alti copii cu dizabilitati.

Saptamanal sunt organizate vizite in Bucuresti pentru formarea unor deprinderi sociale: deprinderea de a calatori in mijloacele de transport; deprinderera de comportare civilizata in locurile publice; deprinderea de a-si adapta comportamentul in functie de contexte sociale diverse.

In perioada vacantelor sunt organizate programe speciale la Varatec unde se afla Tabara de Vara Fundatiei Motivation Romania.

Acolo, copiii si tinerii nostri au prilejul sa participe la excursii (manastiri, muzee etc), activitati distractive si sa cunoasca alti tineri cu sau fara dizabilitati.

Special Olympics

Filozofia pe care sunt costruite toate programele noastre este ca persoana cu dizabilitati poate si trebuie sa se bucure de o viata implinita, alaturi de prieteni si familie. Activitatile recreative si de timp liber sunt foarte importante pentru fiecare dintre noi, iar intre acestea sportul ocupa un loc special.

De aceea ne mandrim, intre altele, cu realizarile sportive ale copiilor si tinerilor aflati in plasament in casele de tip familial sau la asistenti maternali profesionisti. Copiii si tinerii nostri se antreneaza si participa la competitiile sportive pentru persoane cu dizabilitati intelectuale organizate de Fundatia Special Olympics din Romania.

Antrenamentele si competitiile sportive contribuie la imbunatatirea abilitatilor motrice si a aptitudinilor sportive, dezvoltand spiritul de echipa si competitivitatea tinerilor cu dizabilitati intelectuale. Medaliile obtinute in urma participarii la competitii ii motiveaza, le da incredere in ei insisi si ii stimuleaza sa continue antrenamentele sportive.

In vacantele de iarna au fost organizate Tabere de Schi la Parang, unde au participat sportivi SO din Casele de tip familial ale Fundatiei Motivation Romania. De pregatirea participantilor s-au ocupat membrii echipei SOR si cadrele didactice ale ANEFS.

Nicoleta Stan a reprezentat Romania la Sumitul Global al Tinerilor, organizat in Nagano, Japonia, cu ocazia Jocurillor Mondiale de Iarna Special Olympics, al carui slogan a fost “Schimbandu-ne atitudinea, schimbam lumea” si care a reunit reprezentanti ai tinerilor din 14 tari. Fiind o buna schioare, Nicoleta a participat la editia premergatoare a Jocurilor Mondiale de Iarna Special Olympics din Boise, Idaho, care a avut loc in luna februarie 2008.

La Jocurile Prieteniei Special Olympics care s-au desfasurat in perioda 24-28 septembrie 2008 la Constanta, copiii au participat la competitii de atletism si bocce. Cu acest prilej au cunoscut sportivi SO din Bulgaria, Estonia, Italia, Ungaria, Moldova, Rusia, Serbia si Muntenegru, Turcia si Romania. In perioada vacantelor copiii si tinerii nostri participa la alte evenimente Special Olympics unde desfasoara activitati sportive si distractive.

Tabere

Organizarea de tabere este o alta metoda pe care Motivation a folosit-o cu succes de-a lungul anilor pentru a instrui utilizatorii de scaune rulante si a-i incuraja sa redevina independenti. In plus, pentru copii, Taberele Motivation sunt un loc in care isi pot face prieteni, se pot juca si se pregatesc sa intre cu succes in viata comunitatii. O parte dintre beneficiarii acestor tabere au devenit la randul lor instructori pentru alti utilizatori de scaune rulante.

Principiul care sta la baza acestei metode este unul simplu: invatand sa se descurce intr-un mediu necunoscut, beneficiarul capata incredere in fortele proprii si reuseste sa se adapteze mult mai usor la noua situatie intr-un mediu familiar. Pornind de la premisa ca membrii familiei pot fi uneori, fara sa vrea, hiper-protectivi, limitand astfel oportunitatile de acomodare cu noua situatie, noii utilizatori de scaune rulante sunt separati temporar de membrii familiei si sunt integrati in grupul altor utilizatori de scaune rulante.

Exceptie fac copiii care participa la tabere alaturi de parintele care este insotitor pentru ca impreuna si cu ajutorul specialistilor sa invete sa construiasca o relatie pozitiva. Astfel parintele devine constient de rolul sau si de modul in care isi poate ajuta copilul sa-si realizeze potentialul de dezvoltare.

Taberele de o saptamana pe care le organizam la Varatec – Neamt, in 6 cabane de lemn, construite de Motivation sunt modalitati alternative de deprindere a abilitatilor de viata independenta, de impartasire a experientelor, de creare a unui grup de prieteni si a unor grupuri de sprijin la nivel local.