IMPACT pentru copii cu dizabilitați din instituții

Home / IMPACT pentru copii cu dizabilitați din instituții

Proiectul IMPACT România, inițiat în 2002 de Fundația Motivation, și-a propus să transfere 22 copii cu dizabilități severe dintr-o instituție din jud. Ilfov în trei case de tip familial și să le ofere servicii de sprijin pentru a îmbunătăți calitatea vieților lor.

Cu ajutorul Alianței IMPACT, a două granturi USAID-World Learning în 2002 – 2005 și al fondurilor altor donatori internaționali (inclusiv Comisia Europeană, Fundația Timken, Fundațiile de Cooperare Olandeze pentru Europa Centrală și de Est, Fundația Vodafone România, United Way România, și alții) proiectul a dus la:

  • Transferul a 37 de copii cu dizabilități severe din Centrul de Plasament Tâncăbești în comunitate. Dintre aceștia, 27 au devenit tineri adulți și trăiesc în casele Motivation.
  • Crearea unui atelier ocupațional care oferă oportunități de învățare și muncă tinerilor cu dizabilități în domeniile grădinăritului, olăritului, tâmplăriei, obiectelor decorative și picturii;
  • Acces la educație în școli de masă și școli speciale;
  • Program personalizat de kinetoterapie, servicii medicale și echipamente de mobilitate, în funcție de nevoi;
  • Participare la competiții Special Olympics, activități de socializare și tabere de vară;
  • Programe de formare pentru specialiști în îngrijirea copilului din centre de plasament, departamente de protecție a copilului și organizații neguvernamentale.

Proiecte în desfășurare

37 de copii au primit o șansă la o viață cât mai apropiată de cea din familie. Din 2003, destinul lor a fost schimbat în bine în casele de tip familial Motivation și la asistenții maternali profesioniști, unde au primit dragostea și atenția de care aveau nevoie.
Citește mai departe

27 dintre cei 37 de copii preluați de Motivation din centre de plasament locuiesc în cinci case de tip familial, construite cu ajutorul Alianței IMPACT, al Habitat for Humanity România, al Fundației Vodafone România și al altor donatori. Ceilalți tineri sunt plasați la asistenți maternali profesioniști, unde înregistrează progrese în plan cognitiv.
Citește mai departe

În cadrul Centrului de Zi Motivation tinerii cu dizabilități din casele noastre, din familiile de plasament sau din comunitate participă la activități educaționale adaptate nevoilor lor individuale, primesc sprijinul kinetoterapeutului, psihologului sau logopedului echipei, participă la serbări, petreceri și tabere sezoniere.
Citește mai departe

Majoritatea tinerilor cu dizabilități dezinstituționalizați întâmpină dificultăți de integrare în colectivitate, de relaționare cu ceilalți copii și cu adulții. Pentru dezvoltarea abilităților sociale personalul educativ și cel de îngrijire directă organizează activități specifice, precum vizite la muzee, tabere și excursii, competiții sportive etc.
Citește mai departe

Tinerii cu dizabilități din casele Motivation realizează, în atelierul de terapie ocupațională, lumânări, obiecte din ipsos, lut și fimo, dar și felicitări din hârtie manuală. Alege ce-ți place mai mult, și ajută-i să facă parte din comunitate!
Citește mai departe

Proiecte finalizate

Proiectul „Gentle Teaching în România” implementat de Fundaţia Motivation România în parteneriat cu Fundaţia Special Olympics din România şi-a propus dezvoltarea de servicii pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale şi asociate, utilizând o metodă nouă de lucru în România – Gentle Teaching. Proiectul a fost finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Citește mai departe

Share this
Show Buttons
Hide Buttons