Instruire practică pentru aplicarea metodei gentle teaching

În luna octombrie, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din județele Dolj, Arad, Bihor, Bacău și Ialomița au participat la sesiunile de instruirea practică organizate de specialiștii Fundației Motivation România  pentru aplicarea metodei gentle teaching în cazul persoanelor cu dizabilități intelectuale și asociate.

Specialiștii Motivation s-au deplasat la sediile fiecăreia dintre cele cinci organizații partenere și, alături de reprezentanții acestora, au pus în practică informațiile diseminate anterior în cadrul întâlnirilor pentru instruire teoretică. Fiecare sesiune de instruire practică a avut durata de două zile și a cuprins evaluarea beneficiarilor propuși de parteneri, conform principiilor gentle teaching, stabilirea planului educațional pentru următoarele luni și a direcției de intervenție terapeutică, precum și studii de caz.

În aceeași lună, specialiștii Motivation au participat la Jocurile Regionale Special Olympics din Oradea, unde au promovat metoda gentle teaching în rândul participanților: părinți, profesori, voluntari și specialiști în lucrul cu persoane cu dizabilități. Au avut loc discuții despre provocările și rezultatele pe care le oferă metoda gentle teaching, bazate pe experiența specialiștilor Motivation, s-au împărțit pliante și suporturi de curs, realizate în cadrul proiectului.

Activitățile s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Gentle Teaching în România”, implementat de Fundația Motivation România, în parteneriat cu Fundația Special Olympics, în perioada iulie 2014 – iunie 2015. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Gentle teaching este o metodă a psihologiei interdependenței, conform căreia fiecare ființă umană are nevoie să trăiască în legătură cu alte persoane într-o relație de egalitate și reciprocitate, ca parte integranta a comunitații. Persoanele care necesita suportul unui  asistent/terapeut au nevoie să experimenteze sentimentul de parteneriat cu îngrijitorii lor, dincolo de o relație for
mală, profesională.

Specialiștii Fundației Motivation România aplică principiile gentle teaching în lucrul cu tinerii cu dizabilități intelectuale din programul Impact, începând cu luna ianuarie 2013, prin organizarea a diferite activități – ieșiri de grup în parc, la film. Acestea îmbunătățesc calitatea vieții și încrederea în forțele proprii ale participanților, le dezvoltă abilitățile sociale și ocupaționale ș
i întăresc relațiile cu personalul de îngrijire din casele de tip familial și cu specialiștii cu care lucrează în Centrul de zi Motivation.

Personă de contact:

Daniela Ilea

Manager Proiect

Tel. 0745.069.215

E-mail: d.ilea@motivation.ro

 

Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Programele Fundației Motivation sunt create pentru a crește calitatea vieții beneficiarilor săi și pentru a asigura prezența lor activă în societate cu accent pe integrarea socială, educațională și profesională. Serviciile pe care le oferă acoperă o gama largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 10.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro .

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.

 

 

Share this