Caravana Mobilității s-a oprit la persoanele cu dizabilități locomotorii din Constanța

  • 33 de utilizatori de scaune rulante din localități rurale ale județului Constanța au primit scaune rulante, instrucțiuni pentru folosirea lor și recomandări medicale

Constanța, 22 septembrie – Caravana Mobilității, primul atelier mobil de scaune rulante din țară, s-a oprit săptămâna trecută în localitățile Chirnogeni, Cumpăna și Tuzla din județul Constanța. Proiectul este derulat de Fundația Motivation România cu sprijin financiar de la Fundația Vodafone România. 33 de persoane cu dizabilități locomotorii au beneficiat de echipamente de mobilitate noi sau de reparații și adaptări ale celor vechi, astfel încât să corespundă nevoilor pe care le au. Persoanele cu dizabilități au primit, de asemenea informații pentru utilizarea lor și au fost instruite cu privire la dobândirea unui stil de viață independent de echipa multidisciplinară care a însoțit Caravana.

Deplasarea în Constanța a fost al patrulea eveniment al Caravanei Mobilității de la începutul proiectului și a avut loc în perioada 16-18 septembrie. Pe parcursul celor 3 zile, 33 de persoane  cu dizabilitati locomotorii din localitățile rurale ale județului au primit informațiile și serviciile necesare pentru a dobândi un stil de viață independent. Beneficiarii, adulți și copii, au fost identificați de echipele noastre în timpul vizitelor pe teren, cu sprijinul reprezentanților primăriilor din Chirnogeni, Cumpăna, Cobadin, Comana și Tuzla.

Fiecare dintre cei 21 de utilizatori de scaune rulante care au vizitat Caravana a lucrat cu echipa noastră de specialiști, formată din kinetoterapeut, asistent medical, instructor de viață independentă – utilizator de scaun rulant și specialist în adaptări și reparații ale scaunelor rulante. Alte 12 persoane cu dizabiltăți din Cumpăna și Tuzla au fost vizitate pe 17 septembrie de echipa noastră mobilă, care le-a oferit echipamentele necesare și instruire pentru utilizarea lor.

”Am întâlnit familii cu situații extrem de dificile, care abia se întrețineau. În astfel de cazuri, un scaun rulant părea un accesoriu de lux, nu un echipament indispensabil. Ne-am bucurat să le aducem un strop de speranță și să le arătăm că pot apărea și lucruri bune în viața lor. Ne dorim ca participanții la Caravană să urmeze recomandările pe care le-au primit de la echipa noastră și să îi ia drept exemplu pe instructorii noștri în scaun rulant, astfel încât să-i regăsim mai independenți și mai încrezători în forțele lor.” Cristian Alexandru, instructor de viață independentă

Primele deplasări ale Caravanei au avut loc între 24-27 iunie, în județele Neamț și Bacău, 14-16 iulie, în județul Tulcea și 4-7 august, în județul Alba. Județele în care a staționat Caravana Mobilității au fost selectate de către echipele regionale Motivation, pe baza vizitelor la domiciliul beneficiarilor, fiind dintre cele mai izolate și cu un număr mare de persoane cu dizabilități fizice.

Investiția Fundației Vodafone Romania în acest proiect desfășurat în anul 2014-2015 este de 38.000 de euro, iar valoarea proiectului se ridică la 60.200 de euro, diferența fiind acoperită de Fundația Motivation România.

Fundaţia Vodafone România susţine Fundaţia Motivation România de 13 ani pentru donarea de scaune rulante copiilor cu dizabilităţi din întreaga ţară şi pentru dezvoltarea oportunităţilor de terapie ocupaţională pentru tineri cu dizabilităţi severe dezinstituţionalizaţi în casele de tip familial Motivation.

***

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată in 1998. În cei 16 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat peste 768 de programe în beneficiul copiilor, bătrânilor, persoanelor defavorizate şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale sau locomotorii. Până în prezent, Fundaţia Vodafone a investit 17 milioane Euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro.

Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gama largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de miscare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 10.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.

Share this