Caravana Mobilității s-a oprit la persoanele cu dizabilități locomotorii din Tulcea

  • 22 de utilizatori de scaune rulante din localități rurale ale județului Tulcea au primit scaune rulante, instrucțiuni pentru folosirea lor și recomandări medicale

Tulcea, 16 iulie 2014 – Caravana Mobilității, primul atelier mobil de scaune rulante din țară, s-a oprit săptămâna aceasta în localitatea Jijila din județul Tulcea. Proiectul este derulat de Fundația Motivation România cu sprijin financiar de la Fundația Vodafone România.  22 de persoane care utilizează scaune rulante au beneficiat de echipamente de mobilitate noi sau de reparații si adaptări ale celor vechi, astfel încât să corespundă nevoilor pe care le au. Persoanele cu dizabilități, adulți și copii, au primit, de asemenea informații pentru utilizarea lor și au fost instruite cu privire la dobândirea unui stil de viață independent de echipa multidisciplinară care a însoțit Caravana.

Deplasarea în Tulcea a fost al doilea eveniment al Caravanei Mobilității de la începutul proiectului și a avut loc în perioada 14-16 iulie. 22 de persoane cu dizabilități locomotorii din localitățile Jijila, I.C. Brătianu, Luncavița, Carcaliu și Isaccea au primit informațiile și serviciile necesare pentru a duce o viață mai independentă. Beneficiarii, adulți și copii, au fost identificați de echipele noastre în timpul vizitelor pe teren. Fiecare dintre ei a lucrat cu echipa noastră de specialiști, formată din kinetoterapeut, asistent medical, instructor de viață independentă – utilizator de scaun rulant și specialist în adaptări și reparații ale scaunelor rulante.

”Plecăm de aici convinși că oamenii pe care i-am întâlnit au viața mai bună datorită nouă. În timpul vizitelor pe teren am văzut tot felul de scaune rulante, nepotrivite pentru utilizatorii lor. Din lipsa de informație și de instruire, oamenii au improvizat în încercările lor de a-și adapta sau crea echipamente de mobilitate și de cele mai multe ori aceste improvizații le fac mai mult rău decât bine; le creează probleme noi de sănătate, deformări posturale și alte complicații care scad șansele unui stil de viață independent și, implicit, le afectează participarea la viața socială.” George Ivanof, Instructor de viață independentă, Motivation Galați

Prima deplasare a Caravanei a avut loc în perioada 24-27 iunie, în județele Neamț și Bacu, iar până la sfârșitul anului, caravana va ajunge și în județele Alba și Constanța. Aceste județe au fost selectate de către echipele regionale Motivation, pe baza vizitelor la domiciliul beneficiarilor, ca fiind dintre cele mai izolate și cu un număr mare de persoane cu dizabilități fizice.

Investiția Fundației Vodafone Romania în acest proiect desfășurat în anul 2014-2015 este de 38.000 de euro, iar valoarea proiectului se ridică la 60.200 de euro, diferența fiind acoperită de Fundația Motivation România.

Fundaţia Vodafone România susţine Fundaţia Motivation România de 13 ani pentru donarea de scaune rulante copiilor cu dizabilităţi din întreaga ţară şi pentru dezvoltarea oportunităţilor de terapie ocupaţională pentru tineri cu dizabilităţi severe dezinstituţionalizaţi în casele de tip familial Motivation.

***

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată in 1998. În cei 16 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat peste 768 de programe în beneficiul copiilor, bătrânilor, persoanelor defavorizate şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale sau locomotorii. Până în prezent, Fundaţia Vodafone a investit 17 milioane Euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro.

Share this