Mobilitate și Viață Independentă pentru tinerii cu dizabilități din România

Dizabilitatea nu trebuie să însemne izolare. Tinerii cu dizabilități merită și pot să aibă o viață împlinită!

Proiect finanțat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

În perioada 20 ianuarie 2015 – 31 ianuarie 2017, Fundația Motivation România în parteneriat cu Fundația Special Olympics din România implementează proiectul„Mobilitate şi Viaţă Independentă pentru tinerii cu dizabilităţi din România”. Proiectul își dorește să contribuie la incluziunea socială şi economică a tinerilor cu dizabilități locomotorii și intelectuale din România prin crearea unui sistem de servicii integrate.

Cui ne adresăm?

Tinerilor cu dizabilități locomotorii și intelectuale cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, proveniți din zone rurale, sărace sau izolate, cu acces redus la servicii de sănătate, educaţie și angajare.

Ce oferim?

1. Caravana mobilităţii şi traiului independent în 10 zone rurale din diferite judeţe ale ţării, pentru furnizarea de echipamente de mobilitate și servicii pent
ru persoanele cu dizabilități locomotorii și intelectuale. Activitățile au loc sub îndrumarea unei echipe multidisciplinare formată din instructor de viață independentă, kinetoterapeut, asistent medical și tehnician pentru reparații și adaptări ale scaunelor rulante.

2. Sesiuni de instruire pentru viață independentă adresate utilizatorilor de scaune rulante. Acestea  includ deprinderea tehnicilor de manevrare a scaunului rulant, a tehnicilor de bază în autoservire și autoîngrijire, program personalizat de kinetoterapie, consiliere și informare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități locomotorii și prevenirea complicațiilor medicale asociate dizabilității.

3. Call center pentru informarea și consilierea persoanelor cu dizabilități privind serviciile specializate existente la nivelul comunității. 0800 030 762, linie telefonică gratuită, apelabilă din orice reţea naţională fixă şi mobilă. Aceasta este disponibilă de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 16:00.

4. Tabere și competiții sportive la nivel național și regional pentru tinerii cu dizabilități locomotorii, respectiv pentru cei cu dizabilități intelectuale.

Nevoia creării unui astfel de sistem de servicii integrate a fost identificată de echipele Fundației Motivation România și Special Olympics România, ca urmare a experienței acumulate prin programele de incluziune socială a persoanele cu dizabilități din România.

Statisticile oficiale arată că la data de 30.09.2014 în România trăiau 710.179 de persoane cu dizabilităţi (Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice).

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tinerii cu dizabilităţi intelectuale din România se confruntă cu discrepanţe majore de sănătate şi mai multe nevoi neîmplinite prin comparaţie cu populaţia generală: “Copiii şi tinerii cu dizabilităţi intelectuale au aceleaşi drepturi la servicii medicale şi sociale, la educaţie şi protecţie ca orice alţi tineri. Cu toate acestea ei se confruntă cu obstacole majore în ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate şi îngrijiri medicale optime.” (Zsuzsanns Jakab, Director Regional pentru Europa al OMS).  În ceea ce priveşte creionarea unei imagini asupra tinerilor cu dizabilităţi locomotorii, este important de reţinut că „una din cinci persoane care ar avea nevoie de un scaun rulant, nu are acces la un astfel de echipament… Finanţarea publică reuşeşte să acopere între 16-30% din cererea de scaune rulante (Societatea Academică din România, 2010). În lipsa unui echipament de mobilitate corespunzător, tinerii cu dizabilităţi locomotorii se confruntă cu izolare la domiciliu, dar şi cu complicaţii medicale ameninţătoare cu moartea.

Mai multe despre proiect:
Fotografii cu placa și panoul proiectului Mobilitate și Viață Independentă pentru tinerii cu dizabilități din România

Comunicat de presă inițial: Servicii specializate pentru tinerii cu dizabilități locomotorii și intelectuale din România
Comunicat de presă intermediar: Caravana Mobilității și traiului independent ajunge în Vișinești, jud. Dâmbovița
Comunicat de presă: Eveniment de închidere a proiectului Mobilitate și Viață Independentă pentru tinerii cu dizabilități din România
Comunicat de presă privind rezultatele proiectului

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a FRDS și a Granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.

Pentru informații oficiale despre Granturile SEE accesați www.eeagrants.org sau www.granturi-corai.ro

Share this