SYP_2903Sesiunile de instruire pentru viață independentă reprezintă perioade de instruire intensivă a noilor utilizatori de scaune rulante. În cadrul acestora participanții deprind tehnici corecte de folosire a scaunului rulant și tehnici de bază in autoservire.

Sesiunile de instruire pentru viață independentă includ atât seminare, cât și sesiuni practice, adresate deopotrivă adulților și copiilor cu dizabilități motorii. Utilizatorii adulți, copiii și părinții acestora învață despre manevrarea scaunului rulant, igiena personală, sexualitate, complicații medicale, integrare socială și școlară. Într-un program de instruire pentru viață independentă tipic, sunt organizate activități de recuperare și au loc discuții pe marginea unor teme stabilite anterior, precum și activități de petrecere a timpului liber, încurajându-se contactul cursanților cu membrii fără dizabilități ai comunității și participarea la diferite activități și evenimente.

Un rol esențial în procesul de instruire pentru viață independentă îi revine instructorului de recuperare activă, care este el însuși utilizator de scaun rulant și reprezintă un exemplu de reușită pentru participanții la sesiunile de instruire. El îi ghidează în fiecare etapă și se sigură că execută manevrele corect și în siguranță. Împreună cu instructorul de viață independentă, utilizatorii de scaune rulante învață mai multe despre cum să își descopere abilitățile și să le pună în slujba lor și a celorlalți membri ai comunității. Procesul de învățare pornește de la lucruri elementare cum sunt transferul în și din scaunul rulant, îmbrăcatul și scosul hainelor, îngrijire și igienă personală etc. și ajunge până la îndrumare pentru adaptarea unei mașini și obținerea unui permis auto sau pentru obținerea unui loc de muncă.SYP_3131

Sesiunile de instruire pentru viață independentă sunt completate de informații privind accesarea drepturilor și adaptările/ mijloacele de tehnologie asisitivă care pot funcționa ca factori facilitatori în funcționarea utilizatorilor de scaune rulante.

Instruirea pentru viață independentă este completată de servicii de kinetoterapie, consiliere și sport în scaun rulant –  componente ale procesului de recuperare activă.

Scopul sesiunilor de instruire pentru viață independentă este să contribuie la depășirea barierelor psihologice, să reducă izolarea la domiciliu a utilizatorilor de scaune rulante și să încurajeze participarea lor la viața comunității, ca membrii activi ai acesteia.

 

 

Share this