2019

Home / 2019

Recuperare activă pentru viață independentă

Fundația Motivation România împlinește anul acesta 24 de ani de activitate. În cifre, acești ani se traduc în peste 23.000 de utilizatori de scaun rulant care au primit scaune rulante personalizate împreună cu instruirea necesară pentru o viață independentă. Scopul nostru este, în continuare, să ajungem la cât mai mulți beneficiari, cărora să le redăm puterea de a merge mai departe.

La sesiunile de recuperare activă ajutăm utilizatorii de scaune rulante să reînvețe să fie independenți. Specialiștii Fundației Motivation au structurat aceste sesiuni pe etape bine definite, în cadrul cărora participanții învață de la instructorii noștri să manevreze scaunul rulant, să depășească praguri, trepte sau borduri, să se auto-îngrijească sau să prevină afecțiunile de sănătate care le pot pune viața în pericol. Și anul acesta stagiile vor reprezenta un punct important al activității Fundației.

Pentru persoanele cu dizabilități locomotorii aflate la început de drum în utilizarea scaunului rulant, am creat kit-ul ”Abilitățile Contează!”. Cu ajutorul kit-ului dorim să aducem informații și instrumente de bază pentru mai multă independență în scaunul rulant. În 2018, 200 de copii și adulți în scaune rulante vor primi aceste kit-uri, care includ:

  • Ghidul utilizatorului de scaun rulant
  • Mănuși pentru manevrarea scaunului rulant
  • Cremă de protecție a pielii împotriva escarelor, soluție dezinfectantă
  • Sistem de apucare a obiectelor din scaunul rulant
  • Trusă reparații pană cauciuc scaun rulant
  • Pelerină de ploaie
  • Rucsac

Campanii

Pe parcursul anului implementăm campanii ce își propun să aducă în prim plan respectarea și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Ne propunem ca mesajul fiecărei campanii să ajungă la un public numeros și divers: copii, părinți, șoferi, angajatori și angajații lor, dascăli și elevi, profesioniști din domenii diverse. Ne dorim să contribuim la prevenirea leziunilor de coloană vertebrală, la schimbarea de atitudini, la îmbunătățirea accesibilității și la șanse mai mari la viață independentă pentru utilizatorii de scaun rulant, și pentru persoanele cu dizabilități, în general.

Evenimente sportive

Continuăm să facem cunoscute proiectele noastre și persoanele în scaune rulante care iau parte la ele, astfel încât să schimbăm prejudecata conform căreia persoanele în scaun rulant sunt vulnerabile și izolate. Cu fiecare ocazie demonstrăm contrariul. Participăm la evenimente sportive la care demonstrăm abilitățile persoanelor cu dizabilități și strângem fonduri pentru susținerea programelor de viață independentă care ajută la dezvoltarea acestor abilități la cei care au ajuns de curând să se deplaseze în scaun rulant.

În luna noiembrie 2017 am lansat Campania #PeBune?, pentru informarea șoferilor fără dizabilități privind importanța eliberării locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilități. Unul dintre motivele necesității implementării campaniei a fost recurența cu care șoferii cu dizabilități găseau aceste locuri de parcare ocupate, în cadrul magazinelor cu produse de uz larg. Află mai multe despre campania #PeBune? aici.

Evenimentele sportive în scaun rulant sunt un prilej de celebrare a mobilității, a performantei și a fair-play-ului, în toate formele lor. Organizăm evenimente sportive și participăm la competiții pentru a demonstra abilitățile persoanelor cu dizabilități. Sportivii utilizatori de scaun rulant practică baschet, tenis de câmp, atletism, tir cu arcul și înot. Citește mai mult

Programul IMPACT pentru tineri cu dizabilități abandonați

Din anul 2003, am preluat, prin Programul IMPACT, 37 de tineri cu dizabilități abandonați în centrul de plasament Tâncăbești, jud. Ilfov. Dintre aceștia, 27 au devenit tineri adulți și trăiesc în continuare în casele de tip familial Motivation. Pentru a răspunde nevoilor lor de sănătate și dezvoltare personală, am creat un atelier ocupațional care oferă oportunități de învățare și muncă tinerilor cu dizabilități în domeniile grădinăritului, olăritului, tâmplăriei, obiectelor decorative și picturii. O parte dintre tineri au absolvit cursurile școlilor de masă și ale școlilor speciale pe care le-au urmat. Cu toții beneficiază în continuare de programe personalizate de kinetoterapie, servicii medicale sau de echipamente de mobilitate.

Unii dintre tinerii noștri învață în continuare la noile lor locuri de muncă din comunitate. Ca și în anii anteriori, ei continuă să participe la competițiile Special Olympics, se întâlnescu cu prietenii din companii și merg în tabere de vară și excursii.

Share this
Show Buttons
Hide Buttons