Viață liberă – Recuperare – Integrare

Programul de recuperare activă include instruire pentru viață independentă, kinetoterapie și consiliere. Aceste servicii se adresează persoanelor care au devenit recent utilizatoare de scaune rulante sau care nu au avut ocazia să afle cum pot trăi independent după accidentele pe care le-au avut. Impactul programului este dat mai ales de implicarea instructorilor de viață activă, care sunt ei înșiși utilizatori de scaune rulante, au depășit barierele pe care le-au întâlnit și sunt modele de succes pentru începătorii într-ale utilizării de scaune rulante.

Sesiunile de instruire pentru viață independentă sunt derulate sub îndrumarea unui instructor care este el însuși utilizator de scaun rulant – un model de reușită care se folosește de exemplul personal și de experiența trăită, pentru a-i învăța și pe alții cum să se descurce singuri.

Sunt vizate teme ca poziționarea corectă în scaun rulant, tehnicile de manevrare și deplasare în scaun rulant (urcarea și coborârea rampelor, a bordurilor, a treptelor), tehnicile de transfer, prevenirea și tratarea unor probleme medicale asociate dizabilității (management vezical și intestinal, tratarea și prevenirea escarelor), depășirea problemelor emoționale și legate de sexualitate, accesarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în baza Legii 448/2006, tehnicile de bază în autoservire și autoîngrijire.

Consilierea individuală și de tip grup de suport îi ajută pe participanții la programele de recuperare activă să dobândească încredere în forțele proprii, să treacă peste obstacolele asociate dizabilității și să se implice activ în viața comunității și a familiei.

Fundația Motivation organizează sesiuni gratuite de instruire pentru viață independentă și sport, sub forma unor stagii cu durata medie de o săptămână. Selecția participanților este făcută cu ajutorul echipelor regionale Motivation, în urma evaluărilor funcționale făcute de specialiștii noștri.

Ședințele de kinetoterapie vin în completarea sesiunilor de instruire pentru viață independentă, printr-un program personalizat de exerciții, adaptat nevoilor și abilităților fiecăruia dintre beneficiari.

Proiecte în desfășurare

În cadrul sesiunilor de instruire pentru viață independentă noii utilizatori de scaune rulante deprind tehnici corecte de folosire a scaunului rulant și tehnici de bază in autoservire.
Citește mai departe

Sportul nu are limite. Așa au demonstrat și utilizatorii de scaun rulant care au participat la diferite competiții – baschet, tenis de câmp, înot sau tir cu arcul.
Citește mai departe

Campania își propune să atragă atenția asupra importanței eliberării locurilor de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități.
Citește mai departe

Viața în scaun rulant este o viață la fel de normală. Poți avea un loc de muncă, poți fi activ și independent, totul dintr-un scaun rulant. Află mărturiile beneficiarilor Motivation care au participat la stagii de recuperare activă și vezi cum li s-a schimbat viața.
Citește mai departe

Proiecte finalizate

Proiectul a fost derulat în parteneriat cu mai multe asociații și a avut drept scop întărirea capacității organizațiilor inițiatoare de a furniza și promova servicii de intervenție timpurie adresate persoanelor cu leziuni medulare, bazate pe cunoașterea nevoilor reale ale acestora.
Citește mai departe

Proiectul și-a propus  să contribuie la incluziunea socială şi economică a tinerilor cu dizabilități locomotorii și intelectuale cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, prin crearea unui sistem de servicii integrate.
Citește mai departe

Programul şi-a propus să îmbunătăţească calitatea serviciilor pentru utilizatorii de scaun rulant printr-o serie de măsuri ce pot fi implementate la nivel local și național.
Citește mai departe

Scopul proiectului a fost de a îmbunătăți stărea de sănătate, de a dezvolta abilitățile de viață independentă și de a creşte participărea la viaţa socială a 144 utilizatori de scaun rulant, copii și adulți prin  dezvoltarea a trei servicii noi pentru utilizatorii de scaun rulant: transport asistat și accesibilizare, îngrijire la domiciliu și grup de suport.
Citește mai departe

Un program unic de conștientizare și instruire, care și-a propus să sprijine profesioniștii din România ce lucrează în domeniu să adopte principii  centrate pe abilitățile persoanelor cu dizabilități, schimbând astfel abordarea curentă – predominant medicală – a dizabilității.
Citește mai departe

Proiectul a pus în aplicare un model inovator de servicii mobile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii care nu au avut până acum șansa de a trăi independent.
Citește mai departe

Dezvoltarea unei rețele de servicii de calitate și înalt specializate pentru persoanele cu dizabilități din România care să ducă la dezvoltarea unei societăți incluzive în care participarea tuturor membrilor este încurajată și respectată.
Citește mai departe

Share this