Viață liberă – Recuperare – Integrare

Programul de recuperare activă include instruire pentru viață independentă, kinetoterapie și consiliere. Aceste servicii se adresează persoanelor care au devenit recent utilizatoare de scaune rulante sau care nu au avut ocazia să afle cum pot trăi independent după accidentele pe care le-au avut. Impactul programului este dat mai ales de implicarea instructorilor de viață activă, care sunt ei înșiși utilizatori de scaune rulante, au depășit barierele pe care le-au întâlnit și sunt modele de succes pentru începătorii într-ale utilizării de scaune rulante.

Sesiunile de instruire pentru viață independentă sunt derulate sub îndrumarea unui instructor care este el însuși utilizator de scaun rulant – un model de reușită care se folosește de exemplul personal și de experiența trăită, pentru a-i învăța și pe alții cum să se descurce singuri.

Sunt vizate teme ca poziționarea corectă în scaun rulant, tehnicile de manevrare și deplasare în scaun rulant (urcarea și coborârea rampelor, a bordurilor, a treptelor), tehnicile de transfer, prevenirea și tratarea unor probleme medicale asociate dizabilității (management vezical și intestinal, tratarea și prevenirea escarelor), depășirea problemelor emoționale și legate de sexualitate, accesarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în baza Legii 448/2006, tehnicile de bază în autoservire și autoîngrijire.

Consilierea individuală și de tip grup de suport îi ajută pe participanții la programele de recuperare activă să dobândească încredere în forțele proprii, să treacă peste obstacolele asociate dizabilității și să se implice activ în viața comunității și a familiei.

Fundația Motivation organizează sesiuni gratuite de instruire pentru viață independentă și sport, sub forma unor stagii cu durata medie de o săptămână. Selecția participanților este făcută cu ajutorul echipelor regionale Motivation, în urma evaluărilor funcționale făcute de specialiștii noștri.

Ședințele de kinetoterapie vin în completarea sesiunilor de instruire pentru viață independentă, printr-un program personalizat de exerciții, adaptat nevoilor și abilităților fiecăruia dintre beneficiari.

Share this