În funcție de abilitățile și diagnosticul pe care le are, de timpul care a trecut de la momentul dobândirii dizabilității și de scopul în care urmează să-l folosească, persoana cu dizabilități are nevoie de un anumit echipament de mobilitate. În continuare, am descris pe scurt câteva dintre dispozitivele pe care echipele Motivation din țară le recomandă și le furnizează, în urma evaluării funcționale a utilizatorului.

 • Scaunul rulant de tip activ contribuie la dobândirea independenței utilizatorului. Acest echipament trebuie sa fie disponibil în diferite dimensiuni, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Spătarul pliabil și axele cu deblocare rapidă ușurează transportul cu trenul sau cu mașina. În funcție de nevoile utilizatorului, se recomandă adăugarea unor adaptări precum suporturi de brațe, mânere detașabile, suport de picioare rigid sau rabatabil, centuri de bazin sau trunchi.
  panthlight                                                                jazzs50

     Scaun rulant de tip activ                                                                                                                       Scaun rulant de tip ortopedic

 • Scaunul rulant ortopedic oferă posibilitatea urcării și coborârii în mod simplu. El este util pentru deplasarea persoanelor cu deficiențe locomotorii în interior și exterior, dar nu oferă aceeași ușurință în deplasare ca scaunul rulant de tip activ. Este recomandat ca suportul de sprijin al picioarelor și cotierele trebuie să fie reglabile pe înălțime și să fie detașabile, iar suportul de sprijin al picioarelor să fie reglabil pe înălțime, pentru a putea fi adaptat fiecărui utilizator în parte. Axul roților cu deblocare rapidă permite scoaterea și montarea ușoară a roților. Spătarul pliabil precum și sistemul de pliere mediană permit depozitarea scaunului într-un spațiu minim.
 • Sistem de poziționare
  Sistem de poziționare

  Sisteme de poziționare pentru copii cu infirmitate motorie cerebrală (IMC)
  Desi nu exista un tratament pentru IMC, educația, îngrijirea, sprijinul și stimularea copiilor, în paralel cu utilizarea unui sistem de poziționare adecvat, pot ajuta mulți copii cu IMC să aibă o viață frumoasă. În lipsa acestor influențe pozitive, copilul cu IMC are perspective de viață reduse. Sistemul de poziționare pentru copii cu IMC răspunde unei nevoi de bază – oferirea unui suport stabil care ajută copilul să dezvolte un nivel de independență și mobilitate inaccesibil până în acel moment. Scaunul de pozitionare trebuie sa permita personalizarea prin reglarea unor caracteristici ca: unghiul de înclinare a spătarului, a scaunului și a suportului de picioare, înălțimea spătarului și a suportului de picioare, adâncimea șezutului, tetiera, centurile, perna abductoare și măsuța detașabilă.Dupa ce primește sistemul de poziționare, copilul are nevoie de instruire și sprijin pentru a învăța să își maximizeze abilitățile, sprijin pe care însăși familia îl poate acorda. De exemplu:
  – Comunicarea – un copil care nu poate vorbi ar putea învăța să folosească sisteme de comunicare alternative, cum ar fi un tabel de pictograme/simboluri.
  –  Alimentația – copilul poate mânca din poziția șezând, fără a exista pericolul să se înece. Unii copii pot învăța chiar să se hrănească fără ajutor.
  –  Mobilitate – cu ajutorul sistemului de poziționare, mulți copii ajung să se propulseze singuri cu scaunul rulant.

 • Scaunul rulant tip sport. Prin practicarea sportului utilizatorii de scaune rulante capătă încredere în forțele proprii și o mobilitate sporită. Există scaune rulante special create pentru practicarea unor sporturi ca tenisul și baschetul adaptat. Acestea sunt ușor de manevrat și permit deplasarea și schimbarea rapidă a sensului de deplasare pe diferite tipuri de teren (asfalt, zgură etc).

Alte echipamente de mobilitate utile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii și oferite de echipele Motivation din țară sunt cadrele de mers fixe și  cu roți, bastoanele și cârjele, scaunele pentru toaletă și scaunele pentru duș.

Pentru informații suplimentare despre procedura de obținere a unui scaun rulant personalizat, ne puteți contacta la numărul de telefon 0800.080.762 – apelabil gratuit de luni până vineri, în intervalul 9.00-16.00.