Skip to content

Comunicat de presă: Servicii specializate pentru tinerii cu dizabilităţi locomotorii şi intelectuale din România

Fundaţia Motivation România anunţă lansarea proiectului „Mobilitate şi Viaţă Independentă pentru tinerii cu dizabilităţi din România”. Evenimentul va avea loc marți, 24 martie, la Școala Gimnazială Numărul 1 din Sibiu, începând cu ora 13.00 și se va desfășura sub forma unei conferințe de presă, urmată de o demonstrație sportivă de baschet în scaun rulant.

Proiectul este  implementat în perioada 20 ianuarie 2015 – 30 aprilie 2016 de Fundația Motivation România, în parteneriat cu Fundația Special Olympics din România, cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Scopul proiectului „Mobilitate şi Viaţă Independentă pentru tinerii cu dizabilităţi din România” este să contribuie la incluziunea socială şi economică a tinerilor cu dizabilități locomotorii și intelectuale cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, prin crearea unui sistem de servicii integrate. Acestea constau în evaluarea nevoilor și intervenție personalizată prin instruire pentru viață independentă, activități sportive, informare și consiliere privind accesarea serviciilor dedicate persoanelor cu dizabilități. Proiectul se adresează în special tinerilor din zone rurale, sarace sau izolate, cu acces redus la servicii de sănătate, educaţie și angajare.

Principalele activități sunt:

  1. Deplasarea unei caravane a mobilității și traiului independent în 10 zone rurale din diferite județe ale țării, pentru furnizarea de echipamente de mobilitate și servicii pentru persoanele cu dizabilități locomotorii și intelectuale. Activitățile au loc sub îndrumarea unei echipe multidisciplinare formată din instructor de viață independentă, kinetoterapeut, asistent medical și tehnician pentru reparații și adaptări ale scaunelor rulante. Primele două evenimente de acest fel vor avea loc în luna aprilie, în județele Sibiu și Cluj.
  2. Sesiuni de instruire pentru viață independentă adresate utilizatorilor de scaune rulante. Acestea  includ deprinderea tehnicilor de manevrare a scaunului rulant, a tehnicilor de bază în autoservire și autoîngrijire, program personalizat de kinetoterapie, consiliere și informare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități locomotorii și prevenirea complicațiilor medicale asociate dizabilității.
  3. Crearea unui call center pentru informarea și consilierea persoanelor cu dizabilități privind serviciile specializate existente la nivelul comunității.
  4. Tabere și competiții sportive la nivel național și regional pentru tinerii cu dizabilități locomotorii, respectiv pentru cei cu dizabilități intelectuale.

Nevoia creării unui astfel de sistem de servicii integrate a fost identificată de echipele Fundației Motivation România și Special Olympics România, ca urmare a experienței acumulate prin programele de incluziune socială a persoanele cu dizabilități din România.

Statisticile oficiale arată că la data de 30.09.2014 în România trăiau 710.179 de persoane cu dizabilităţi (Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice).

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tinerii cu dizabilităţi intelectuale din România se confruntă cu discrepanţe majore de sănătate şi mai multe nevoi neîmplinite prin comparaţie cu populaţia generală: “Copiii şi tinerii cu dizabilităţi intelectuale au aceleaşi drepturi la servicii medicale şi sociale, la educaţie şi protecţie ca orice alţi tineri. Cu toate acestea ei se confruntă cu obstacole majore în ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate şi îngrijiri medicale optime.” (Zsuzsanns Jakab, Director Regional pentru Europa al OMS).  În ceea ce priveşte creionarea unei imagini asupra tinerilor cu dizabilităţi locomotorii, este important de reţinut că „una din cinci persoane care ar avea nevoie de un scaun rulant, nu are acces la un astfel de echipament… Finanţarea publică reuşeşte să acopere între 16-30% din cererea de scaune rulante (Societatea Academică din România, 2010). În lipsa unui echipament de mobilitate corespunzător, tinerii cu dizabilităţi locomotorii se confruntă cu izolare la domiciliu, dar şi cu complicaţii medicale ameninţătoare cu moartea.

Mai multe informaţii despre Programul RO10-CORAI puteţi afla prin accesarea următoarelor site-uri: www.eeagrants.org şi www.granturi-corai.ro

***

Fundația Motivation Romania este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Programele și serviciile oferite sunt create pentru a crește calitatea vieții beneficiarilor noștri și pentru a asigura prezența lor activă în societate cu accent pe integrarea socială, educațională și profesională. Serviciile pe care le oferim acoperă o gama largă de nevoi, de la echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, mediere pentru integrarea pe piața muncii și consultanță în accesibilizarea locuințelor și a clădirilor de interes public. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru un număr de peste 10.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro .

Fundaţia Special Olympics din România a fost înfiinţată în noiembrie 2003, ca parte integrantă a mişcării sportive internaţionale Special Olympics. Special Olympics oferă persoanelor cu nevoi speciale şansa de a-şi descoperi şi dezvolta potenţialul şi calităţile sportive prin intermediul programelor de pregătire şi al evenimentelor competitionale. Astfel, sportivii Special Olympics au ocazia de a deveni membri activi ai familiei şi ai comunităţii din care fac parte. Special Olympics constituie o experienţă care insuflă energie, sănătate, încredere în sine şi bucuria de a trăi.

Persoană de contact:

Oana Bulmagă

Coordonator Comunicare

0736008687/o.bulmaga@motivation.ro

Show Buttons
Hide Buttons
Call Now Button