Fundația Motivation România a organizat luni, 25 aprilie 2016 un eveniment de incheiere a proiectului ACCES la Educație, Servicii și Comunitate pentru copiii și adulții în scaune rulante, la biroul din Bucureşti din Bd. Iuliu Maniu nr. 7. În cadrul acestui eveniment au fost prezentate rezultatele obţinute în cadrul proiectului, precum și poveşti de succes ale participanţilor din proiect.
Proiectul ACCES la Educație, Servicii și Comunitate pentru copiii și adulții în scaune rulante a avut ca obiective dezvoltarea a trei servicii noi pentru utilizatorii de scaun rulant: transport asistat și accesibilizare, îngrijire la domiciliu și grup de suport.
Prin furnizarea celor trei servicii au fost îmbunătățite starea de sănătate și abilitățile de viață independentă pentru 145 de utilizatori de scaune rulante, iar peste 1000 de persoane din comunitate, printre care elevi, părinți, cadre didactice, au fost informate cu privire la drepturile și abilitățile copiilor și adulților cu dizabilități locomotorii, prin activități de tipul seminarelor, taberelor și al demonstrațiilor sportive. Serviciul de transport asistat a venit în sprijinul a 88 de persoane care utilizează scaune rulante, iar prin intermediul echipei noastre multidisciplinare, 64 de persoane au primit servicii de îngrijire la domiciliu cu o durată de trei luni.
Mi-au fost de mare folos lucrurile pe care le-am învățat la întâlnirile de grup suport și la stagiul de recuperare activă. Alături de instructorii în scaun rulant și de ceilalți colegi, am deprins lucruri foarte utile în viața de zi cu zi, de la folosirea scaunului rulant și manevre precum urcarea rampei și echilibrul pe două roți, atât de necesare pentru a te putea deplasa, până la informații despre îngrijirea sănătății. Este declarația lui Tudor, care are 25 de ani și este una dintre cele 97 de persoane cu dizabilități locomotorii care au participat la întâlnirile de grup de suport, organizate în cadrul proiectului. El a luat parte și la stagiul de recuperare activă pentru viață independentă.
De asemenea, în cadrul proiectului au avut loc două tabere pentru copii cu dizabilități, colegi de clasă și profesori ai acestora și demonstrații sportive, la care au participat persoane cu și fără dizabilități. Activitățile au avut atât un scop recreativ cât şi unul educativ.
În luna martie, au fost realizate două spoturi video privind prevenirea leziunilor medulare prin plonjon în apă și evacuarea persoanelor utilizatoare de scaun rulant în caz de incendiu. Acestea au fost distribuite în cinci școli, iar cu ocazia săptămânii ”Școala Altfel” au fost organizate proiecții ale filmelor însoțite de instruiri practice.
Evenimentul s-a desfășurat ca parte a proiectului ACCES la Educație, Servicii și Comunitate pentru copiii și adulții în scaune rulante, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la adresele de e-mail i.eftimie@motivation.ro sau la numărul de telefon 0728 176 179. Pentru informații oficiale despre granturile SEE 2009-2014 accesați www.eeagrants.org sau www.fondong.fdsc.ro.
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Programele Fundației Motivation sunt create pentru a crește calitatea vieții beneficiarilor săi și pentru a asigura prezența lor activă în societate cu accent pe integrarea socială, educațională și profesională. Serviciile pe care le oferă acoperă o gama largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 14.500 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.
Fundaţia Special Olympics din România a fost înfiinţată în noiembrie 2003, ca parte integrantă a mişcării sportive internaţionale Special Olympics. Special Olympics oferă persoanelor cu nevoi speciale şansa de a-şi descoperi şi dezvolta potenţialul şi calităţile sportive prin intermediul programelor de pregătire şi al evenimentelor competitionale. Astfel, sportivii Special Olympics au ocazia de a deveni membri activi ai familiei şi ai comunităţii din care fac parte. Special Olympics constituie o experienţă care insuflă energie, sănătate, încredere în sine şi bucuria de a trăi.