Fundația Motivation România lansează, în această primăvară, prima campanie de prevenție a leziunilor medulare prin plonjon. Campania se adresează tinerilor – cu preponderență băieților adolescenți și bărbaților tineri adulți – care sunt tentați, în zilele călduroase de vară, să răspundă provocărilor prietenilor de a duce distracția la un nivel mai periculos, prin plonjări riscante.
„Era foarte cald afară. Eram cu vărul meu. Mă dusesem prima dată la un târg, să servim un suc, să mâncăm ceva, și după, am zis să mergem la ștrand, să ne răcorim. Cred că am stat în jur de 2-3 ore, și după, am văzut niște tipi care săreau (…) Am sărit în apă de patru ori. A patra oară m-am lovit cu fruntea de fundul bazinului și nu am mai simțit nimic de la gât în jos. ”, sunt cuvintele lui Cristi, în vârstă de 22 de ani. În prezent, Cristi este utilizator de scaun rulant în urma unei leziuni medulare prin plonjon.
La nivel internațional, aproape 10% dintre leziunile medulare sunt cauzate de activități sportive și de timp liber, conform studiului „Perspective internaționale asupra leziunii medulare”, al Organizației Mondiale a Sănătății (2013).
Sub motto-ul: „Adevărații eroi fac alegeri bine gândite”, campania își propune să informeze publicul țintă cu privire la modalitățile prin care accidentarea coloanei vertebrale poate fi prevenită și aduce în atenție teme precum: cunoașterea adâncimii apei în care se poate sări, tehnici corecte de plonjon sau supravegherea minorilor în apropierea apelor.
„Vine vara și, odată cu ea, suntem cu toții nerăbdători să ne bucurăm de vremea bună și de activități distractive de afară. Din păcate, însă, este o perioadă în care au loc mai multe accidentări ale coloanei, accidentări prin jocuri, plonjon în apă, căzături de la înălțime. Atâta timp cât suntem informați, stă în puterea noastră să le prevenim, să fim mai precauți și să ne luăm măsuri de prevenție – să nu sărim în cap în apă, să nu jucăm jocuri care ne pot pune în pericol sănătatea coloanei. Prin această campanie încercăm să semnalăm o situație care se întâmplă an de an, și care se poate întâmpla oricui, însă poate fi prevenită: faptul că o săritură prin plonjon poate transforma o persoană în utilizator de scaun rulant pentru tot restul vieții.”, a declarat Monica Tăutul, coordonatorul campaniei.
Ediția de anul acesta a Campaniei aduce în atenția publicului îndemnul privind prevenția leziunilor medulare ce pot rezulta din plonjon, cu ajutorul unui spot audio difuzat de posturile de radio partenere Magic FM și Rock FM, al clipului video proiectat în 255 de săli de cinema din rețeaua Cinema City, din 21 de orașe din țară, expunerea vizualului campaniei pe ecrane LCD amplasate în spații publice din București, difuzarea mesajului campaniei pe panourile de afișaj din centrele comerciale VIVO! Constanța și VIVO! Pitești, respectiv publicarea acestuia în revistele Femeia.ro, ZilesiNopți.ro și QBebe.ro.
Fundația Motivation își propune, de asemenea, interacțiuni directe cu elevii prin participarea la ore de dirigenție sau în cadrul programului „Săptămâna altfel” în școli sau licee, organizarea de evenimente cu public larg – cum sunt cele găzduite de centrul comercial Drumul Taberelor din București. Pentru mai multe detalii, pot fi urmărite pagina campaniei și paginile social media ale Fundației Motivation România.
Mulțumim partenerilor campaniei: Centrul Drumul Taberelor București, Cinema City, Getica OOH, IQAds, Centrul comercial VIVO! Constanța, Centrul comercial VIVO! Pitești, Magic FM, Rock FM, revista Femeia.ro, revista Zile și Nopți Sibiu, QBebe.ro.