Prezentarea metodei gentle teaching în cadrul evenimentului
Porți Deschise la Asociația Langdon Down Oltenia, Centrul Educațional Teodora (ALDO-CET)
Asociația Langdon Down Oltenia, Centrul Educațional Teodora (ALDO-CET) din Băilești a găzduit miercuri, 4 februarie, un eveniment Porți Deschise, organizat în cadrul proiectului Gentle Teaching în România. Activitatea a fost organizată sub forma unui seminar la care au participat 40 de persoane, printre care un reprezentat al primăriei din localitate, părinți ai copiilor care beneficiază de serviciile ALDO-CET, cadre didactice de la instituțiile de învățământ din oraș, specialiști din partea organizatorului și a Fundației Motivation România, inițiatorul proiectului.
Programul evenimentului a cuprins prezentarea proiectului Gentle Teaching în România și a metodei de lucru folosite în cadrul acestuia, descrierea procesului de aplicare în activitățile derulate de ALDO-CET, rezultatele observate, vizitarea centrului, precum și discuții libere. Au fost prezentate exemplificări de caz, susținute de filmulete despre evoluția copiilor, beneficiari ai metodei de la începutul implementării până în prezent.
Asociația Langdon Down Oltenia, Centrul Educațional Teodora din Băilești aplică metoda gentle teaching în lucrul cu șase dintre beneficiarii cu dizabilități intelectuale. Specialiștii de la cinci organizații neguvernamentale din țară, inclusiv ALDO-CET, au participat la sesiuni de instruire teoretică și practică privind aplicarea metodei gentle teaching, susținute de terapeuți de la Fundația Motivation România.
Activitățile s-a desfășurat în cadrul proiectului Gentle Teaching în România, implementat de Fundația Motivation România, în parteneriat cu Fundația Special Olympics, în perioada iulie 2014 – iunie 2015. Proiectul este finanțat cu suma de 67935,84 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Valoarea totală a proiectului se ridică la 76332,40 euro.
Gentle teaching este o metodă a psihologiei interdependenței, utilizată cu succes în lucrul cu persoane cu dizabilități intelectuale de către specialiști din toată lumea. Conform acesteia, fiecare ființă umană are nevoie să trăiască în legătură cu alte persoane într-o relație de egalitate și reciprocitate, ca parte integranta a comunitații. Persoanele care necesita sprijinul unui asistent/terapeut au nevoie să experimenteze sentimentul de parteneriat cu îngrijitorii lor, dincolo de o relație formală, profesională. În România, gentle teaching a fost tradusă cultura blândeții.
Pentru mai multe informații despre proiectul Gentle Teaching în România, vă rugăm să o contactați pe Daniela Ilea, Coordonator proiect, la tel. 0745.069.215 sau e-maild.ilea@motivation.ro.
Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.orgși www.fondong.fdsc.ro.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014