Skip to content
Povestea Ștefaniei

Povestea Ștefaniei

„Mergem înainte; trebuie să înveți să trăiești cu ce ai.”

Pentru Ștefania, fericirea este cel mai ușor de găsit în lucruri mici, iar cele mai mari satisfacții i le aduce familia ei. Este mamă a patru copii – fiica cea mare are 22 de ani, iar mezinul, 11.

Crede că toți învățăm din situațiile prin care trecem, din lucrurile bune și din cele mai puțin bune. De profesie, este asistentă medicală, așa că e obișnuită să gestioneze situații dificile. Nu îi place să se plângă, ci preferă să ia ce e mai bun din tot ce i se întâmplă și consideră că suntem responsabili pentru alegerile noastre.

În octombrie 2011, Ștefania a avut un accident: a fost lovită de o căruță, iar coloana i-a fost fracturată la nivelul vertebrei L1, în zona lombară. De atunci, folosește un scaun rulant. Puternică și încrezătoare, avându-i aproape pe soțul și copiii ei – cel mic, în vârstă de 1 an, la momentul accidentului – Ștefania a reînvățat să facă toate lucrurile, de data asta în alt mod. Trece prin toate zilele dârză și nu renunță la nimic din ce îi place: plimbările în natură, călătoriile, pregătirea unor deserturi delicioase sau lucrul de mână, care-i decorează cam toate colțurile casei.

Natura, credința și lucrul de mână sunt refugiile Ștefaniei.

Lipsa accesibilității pentru persoanele în scaune rulante o deranjează și sesizează de fiecare dată când lucrurile nu stau așa cum ar trebui. În trecut, a locuit și lucrat în Spania și își amintește că accesibilitatea nu era o problemă acolo. Era firesc să vezi persoane utilizatoare de scaune rulante la tot pasul, prezente în comunitate.

La momentul accidentului, a fost greu, pentru Ștefania și soțul ei. Locuiau cu patru copii mici în oraș, la etajul doi, într-un bloc, dar cu timpul au reușit să construiască o casă în județul Maramureș, în afara orașului, cu ajutorul familiei și al prietenilor. Așa, totul a devenit mai ușor. Cei doi soți au adaptat locuința nouă pentru nevoile Ștefaniei. Se bucură de proximitatea naturii și parcă nimic nu e mai gustos decât legumele și fructele culese din grădina lor.

Ștefania, la ea acasă, bucurându-se de apropierea de natură.

Anul trecut, în iunie, Ștefania a mers împreună cu soțul ei 700 de kilometri pe celebrul drum de pelerinaj Camino de Santiago, una dintre cele mai vechi rute de acest gen din Europa, declarat patrimoniu mondial de UNESCO. Pe drum, Ștefania a folosit un handbike primit de la Motivation, care se cuplează la scaunul rulant și îi e de ajutor pentru deplasările pe drumuri lungi, pe diferite tipuri de suprafețe.

Au călătorit între România și Spania două zile cu autocarul, pentru că zborurile s-au anulat din cauza pandemiei. „În prima zi pe Camino, la Pamplona, a fost foarte greu, un drum rău de piatră și ne-a prins și ploaia. A fost greu să găsim și cazare, majoritatea erau închise. Noi am mers zile întregi și nu ne-am întâlnit cu alți pelerini. E foarte greu, psihic, nu numai fizic, să mergi atât de mult, dar merită.”

Ștefania și soțul ei, bucurându-se de o plimbare în natură.

Anul viitor își doresc să continue drumurile, de data aceasta pe bucata de Camino din Portugalia, o rută de aproximativ 1.000 de kilometri. Până atunci, cei doi soți explorează locuri frumoase din România și scriu despre experiențele lor pe blogul Călătorim cu roți, pe Instagram și Facebook. „Vreau să le arăt oamenilor că izolarea persoanelor cu dizabilități este doar o condiționare personală interioară, iar dacă vrei ceva, chiar poți realiza: poți călători, poți merge la mare sau la munte, poți face orice.”, spune Ștefania.

În ultimii ani, Ștefania a avut rol de mentor voluntar în echipa Motivation și a oferit îndrumare pentru viață independentă, prin telefon, pentru alte femei care au început să folosească scaune rulante de puțin timp.

Ștefania râde așa cum face toate lucrurile – cu poftă de viață.

**
Mai jos, câteva imagini care o suprind pe Ștefania într-o zi obișnuită, bucurându-se de familia ei, de casa lor și de toate lucrurile bune pe care i le-a oferit viața.

***
Povestea Ștefaniei a fost documentată în cadrul proiectului „Advocacy pentru accesul în comunitate al utilizatorilor de scaun rulant”. Proiectul este implementat de Fundația Motivation România în parteneriat cu Asociația Segoia, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Acesta are drept scop sprijinirea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin îmbunătățirea mobilității și sănătății utilizatorilor de scaune rulante.

Mai multe informații despre proiect pot fi găsite accesând link-ul https://motivation.ro/abilitatile-si-drepturile-conteaza/.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Text: Bogdan Dincă, Erika Garnier
Fotografii: Bogdan Dincă

Show Buttons
Hide Buttons
Call Now Button