Fundația Motivation România anunță încheierea proiectului ”Parteneri pentru Servicii de Viață Independentă”, derulat în parteneriat cu Asociația Clubul Sportiv Supernova Neamț, Asociația Club Sportiv Leii Timișoarei și Asociația Club Sportiv Fii Independent din Brașov. Proiectul s-a derulat în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2017 și a avut drept scop întărirea capacității organizațiilor inițiatoare de a furniza și promova servicii de intervenție timpurie adresate persoanelor cu leziuni medulare, bazate pe cunoașterea nevoilor reale ale acestora
Astfel, în cadrul proiectului, 67 de persoane cu leziuni medulare au învățat cum să trăiască independent în timpul unor programe de instruire pentru recuperare activă și viață indpendentă. Sesiunile s-au derulat pe parcursul anului 2017, în Brașov, Timiș și Neamț, sub îndrumarea echipelor multidisciplinare ale partenerilor din proiect, echipe ce au inclus kinetoterapeuți și instructori de viață independentă. În timpul sesiunilor, participanții au beneficiat de evaluare kinetoterapeutică și de abilități de viață independentă, preucum și de planuri de intervenție personalizate, care i-au ajutat să își îmbunătățească funcționarea, să își sporească încrederea în forțele proprii și să devină membri activi ai comunităților lor. Sesiunile de kinetoterapie, fizioterapie și instruire pentru viață independentă au fost completate de exerciții pentru manevrarea scaunului rulant și discuții pe teme specifice leziunilor medulare. Programul s-a derulat după un model de bună practică pus la dispoziție e Fundația Motivation România, care are o experiență de peste 23 de ani în furnizarea de servicii pentru utilizatorii de scaune rulante.
În cadrul aceluiași proiect, a fost lansat și raportul de cercetare ”Independent și activ în comunitate”, privind situația persoanelor cu leziuni medulare în România. Raportul a fost realizat cu sprijinul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și a fost lansat în cadrul unui eveniment organizat în București, în luna iunie 2017. Evenimentul a adus împreună specialiști din diferite domenii conexe dizabilității, din București, Brașov, Timiș și Neamț. Pentru a contura o imagine privind situația persoanelor cu leziuni medulare în România, cercetarea a inclus o etapă cantitativă și o etapă calitativă. Astfel, rezultatele cercetării oferă informații despre cele mai frecvente cauze ale dobândirii leziunii medulare, distribuția diagnosticelor în rândul populației afectate de leziune medulară, care este dimensiunea acestei categorii de persoane, precum și caracteristici socio-demografice. Rezultatele cercetării calitative oferă o imagine complexă a nevoilor persoanelor cu leziuni medulare și scot în evidență aspecte precum impactul leziunii medulare asupra vieții persoanei, înțelegerea afecțiunii, tratamente și servicii în gestionarea leziunii medulare, surse de informare utilizate. Raportul poate fi consultat online, pe site-ul www.motivation.ro.
În paralel, în proiect s-a derulat o campanie de informare cu privire la prevenirea leziunilor medulare și la posibilitatea unui trai independent pentru utilizatorii de scaune rulante. Instrumentul central al campaniei este spotul video ”Pot”.
Considerăm sesiunile de instruire pentru viață independentă organizate în 2017, care au avut drept model programele Fundației Motivation România, doar începutul unui program de recuperare activă pentru persoanele cu leziune medulară. În cadrul proiectului, eu și colegii mei de la Asociația Club Sportiv Fii Independent am avut ocazia să interacționăm mai mult cu utilizatorii de scaune rulante din zonă și să ne conectăm cu mai mulți reprezentanți ai societății civile preocupați de persoanele cu dizabilități și îmbunătățirea vieții acestora. Ne propunem să ducem mai departe misiunea noastră, alături de ei, chiar și după încheierea proiectului ”Parteneri pentru Servicii de Viață Independentă”., a spus Ciprian Lupu, managerul Asociației Club Sportiv din Brașov.
Proiectul ”Parteneri pentru Servicii de Viață Independentă” a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să o contactați pe Erika Garnier, Specialist Comunicare, la tel. 0748 229 784 sau e-mail e.garnier@motivation.ro.
***
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, consultanță pentru accesbilizarea spațiilor și angajare, sport adaptat. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 20.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.