După aproape doi ani de la începerea proiectului Acces la Educație, Servicii şi Comunitate pentru copiii și adulții în scaune rulante, proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, suntem bucuroși să împărtășim rezultatele pe care le-am obținut până în prezent.
Serviciul nostru de transport asistat a venit în sprijinul a 88 de persoane care utilizează scaune rulante. Dintre acestea, opt sunt elevi cu dizabilități locomotorii care au folosit serviciul nostru pentru a ajunge la școală, alături de colegii lor.
Prin intermediul echipei noastre multidisciplinare, 56 de persoane au primit, timp de trei luni, servicii specializate de îngrijire la domiciliu. Astfel, și-au îmbunătățit starea de sănătate, mobilitatea și au învățat tehnici esențiale de manevrare a scaunului rulant. Toate acestea îi ajută să aibă un stil de viață cât mai independent.
În cadrul activității de grup suport, 83 de persoane cu dizabilități locomotorii au vorbit despre propriile trăiri, au învățat din experiențele celorlalți și au legat prietenii. Sub îndrumarea instructorului de recuperare activă, au deprins transferul în și din scaunul rulant și, mai mult, au încercat utilizarea independentă a echipamentelor de mobilitate, urcând și coborând primele rampe și trepte.
Au fost organizate două tabere pentru copii cu dizabilități, colegi de clasă și profesori ai acestora. Programul a avut atât un scop recreativ cât şi unul educativ. Prin activitățile desfășurate și prin puterea exemplului oferit de către instructorii de viață independentă de la Fundația Motivation România – utilizatori de scaun rulant, cei 103 participanți au putut înțelege abilitățile persoanelor cu dizabilități. Poveștile utilizatorilor de scaun rulant au reprezentat adevărate surse de motivare și inspirație pentru copiii cu dizabilități și părinții acestora și adevărate exemple de putere și curaj pentru persoanele fără dizabilități.
Programul „Participă!” a fost implementat împreuna cu Fundaţia Special Olympics din România, partenerul nostru din proiect, în opt instituții de învățământ de masă din București, în care studiază elevi cu dizabilități locomotorii. Astfel, 108 elevi cu şi fără dizabilități şi profesorii lor au fost instruiți cu privire la problematica dizabilității. Pe parcursul orelor de curs, elevii învață, urmând structura manualului „Participă!”, principii legate de non-discriminare, toleranță, respect, incluziune și voluntariat. Ei ajung să conștientizeze abilitățile copiilor și adulților cu dizabilități și să aprecieze rolul esențial al educației civice și în folosul comunității. Cel mai important lucru este că elevii sunt încurajați să schimbe ei înșiși ceva.
Demonstrațiile sportive au avut și ele mare succes în rândul spectatorilor. 164 de elevi, profesori, voluntari şi sportivi cu dizabilități locomotorii au participat la două evenimente de baschet in scaun rulant. Pentru majoritatea copiilor, activitatea a fost o premieră. Cu toții au fost impresionați să vadă că, în ciuda dizabilității, persoanele utilizatoare de scaun rulant fac sport, se bucură de acest lucru și transmit energie pozitivă celor din jurul lor.
Tot în cadrul proiectului Acces la Educație, Servicii și Comunitate au fost organizate două seminare pe tema incluziunii școlare a copiilor cu dizabilități, la Școala Generală I.C. Brătianu din București şi la Biblioteca Națională a României. Aceste evenimente au fost structurate în două părţi: în prima parte a avut loc o dezbatere pe tema Incluziunea școlară a elevilor cu dizabilități la care au participat profesori, reprezentanţi ai autorităților și ONG-urilor, elevi cu dizabilităţi și părinți şi reprezentanţi ai mass-media. Au fost prezentate progresul proiectului și rezultatele obținute până în prezent, precum și exemple de succes privind incluziunea copiilor cu dizabilități în şcolile de masă din România. În a doua parte, în cadrul Concursului „Participă!”, au avut loc prezentări ale elevilor din școlile în care a fost implementat Manualul „Participă!”.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Iuliana Eftimie, Asistent social, tel.: 078.176.179, e-mail: i.eftimie@motivation.ro.
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org şi www.fondong.fdsc.ro.