La începutul lunii octombrie, reprezentanți din 9 țări ai partenerilor proiectului „Incluziunea prin sport a copiilor cu dizabilități intelectuale” s-au reunit la Reykjavik, Islanda, pentru a avea un schimb de experiență în implementarea celor mai bune practici în derularea activităților sportive și organizarea de evenimente de același gen cu persoanele cu dizabilităţi intelectuale.
În cadrul întâlnirii, am vizitat, alături de Special Olympics România, SO Slovacia, SO Lituania, SO Bosnia și Herțegovina, SO Muntenegru, SO Europe Eurasia și Universitatea din Poznan, organizația parteneră Special Olympics Islanda, precum și alte instituții care au ca misiune principală incluziunea persoanelor cu dizabilităţi: Federația Națională de Sport a Islandei (https://www.isi.is/english/), Asociația Națională de Tineret – Sport pentru toți (https://umfi.is/), la Federația Națională pentru Persoane cu Dizabilități de Dezvoltare (https://www.throskahjalp.is/is/english), la Școala Specială Klettaskoli ( https://reykjavik.is/en/klettaskoli).
„Special Olympics Islanda ne-a prezentat modul în care au organizat evenimentele sportive pentru tinerii sportivi cu dizabilităţi. În cadrul vizitei, a fost organizată o conferință la care au participat partenerii care au împărtășit din experiența lor, cu privire la lucrurile care au funcționat bine pe parcursul implementării proiectului, precum și pe cele care nu au avut același impact. Am învățat multe și am fost inspirați. Vizita a inclus și tururi la diverse săli de sport și nu numai. În plus, am avut ocazia să participăm la un meci de baschet pentru copiii cu dizabilităţi de dezvoltare, de care ne-am bucurat foarte tare.
Mulțumim gazdelor pentru primirea călduroasă și foarte buna organizare”, a declarat Veronika Sedláčková – manager de proiect Special Olympics Slovacia.
Gazdele, Special Olympics Islanda, au organizat de asemenea o foarte interesantă vizită la singura bază sportivă deținută de un club pentru persoane cu dizabilități (https://ifr.is/), iar colegii noștri din proiect au putut vedea și unul dintre antrenamentele tinerilor cu și fără dizabilităţi de la Clubul Haukar SO basketball club – Haukar Hafnarfjörður.
„Am cunoscut antrenori din țările partenere și am schimbat metode de antrenamente. Am fost impresionată de serviciile oferite de asociații și fundații medicale și non medicale/sportive persoanelor cu dizabilități, și de faptul că sunt amplasate în aceeași clădire, astfel se ușurează procedurile de diagnosticare sau recuperare. Colegii din Polonia au prezentat științific rezultatele parțiale ale proiectului. Am aprofundat aceste informații prețioase și m-au inspirat să colaborez și să mă implic în analiza statistică a datelor obținute prin implementarea proiectului. Este o oportunitate minunată și o posibilitate de a avea ca rezultat chestionare utile și actualizate după nevoile persoanelor cu dizabilitate.”, a declarat Eniko Papp, Antrenor kinetoterapeut la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă numărul 2 din Târgu Mureș.
O vizită inedită pentru toți cei care au participat la acest schimb de experiență a fost la satul ecologic Sólheimar (https://stayinsolheimar.is/), în care trăiesc și muncesc aproximativ 100 de persoane, o parte dintre acestea fiind persoane cu dizabilități.
„Noi, cei de la SO Islanda, mulțumim tuturor partenerilor pentru vizita pe care au făcut-o și pe care ne-am bucurat s-o găzduim. Acest proiect ne-a oferit o serie de oportunități, atât nouă, cât și tinerilor sportivi Special Olympics din țările partenere. Nu în ultimul rând, ne-am bucurat de activități cu voie bună, și de legarea de noi prietenii.”, a declarat Anna Karólína Vilhjálmsdóttir, director executiv Special Olympics Islanda.
”În cadrul acestui Consorțiu s-a lucrat neobosit timp de trei ani și a fost un privilegiu să văd toți partenerii reuniți la această întâlnire finală din Islanda. Nu numai că am fost primiți cu brațele deschise în această țară frumoasă, dar cred cu tărie că discuțiile care au avut loc și feedback-ul colectiv adunat formează un punct de plecare puternic de la care Special Olympics poate privi acum viitorul. Numeroasele cunoștințe și colaborarea deschisă cu parteneri experți precum Fundația Motivation România împreună cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiei au adus îmbunătățiri cheie care sperăm că vor construi o moștenire puternică în mișcarea noastră atât la nivel local, cât și internațional și, în cele din urmă, vor schimba viețile copiilor cu dizabilități din toată Europa Eurasia.”, a declarat Silvia Cassina, manager de marketing și comunicare în cadrul Special Olympics Irlanda.
Mulțumim gazdelor de la Special Olympics Islanda, precum și reprezentanților partenerilor din proiect pentru toate lucrurile împărtășite și pentru rezultatele importante înregistrate în proiect.
Ne bucurăm că, la finalul acestui proiect am avut ocazia de a ne întâlni în persoană cu toți partenerii noștri. Alături de aceștia, am lucrat de la distanță pentru a organiza, timp de 3 ani, activități comune în beneficiul copiilor cu dizabilități intelectuale din cinci țări participante, iar SO Islanda și SO Europe & Eurasia Foundation au acordat expertiză și sprijin pentru creșterea capacității partenerilor din mișcarea Special Olympics.
*Proiectul „Incluziunea prin sport a copiilor cu dizabilități intelectuale” este finațat de Islanda, Liechtenstein și Norway prin fondurile EEA și Norway Grants Fund for Regional Cooperation. Este implementat de Fundatia Motivation Romania, în parteneriat cu organizațiile Special Olympics din România, Islanda, Slovacia, Lituania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, cu sprijinul Special Olympics Europe Eurasia și ale Universității din Poznan, Polonia.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!
Special Olympics Europe Eurasia/Magnús Orri Arnarson, Special Olympics România