Cei 51 de participanți la tabăra de la Tărlungeni, județul Brașov, au început școala mai pregătiți să interacționeze cu persoanele cu dizabilități. Asta pentru că, la început de septembrie, copii și adulți cu și fără dizabilități au petrecut împreună o săptămână în care fiecare a cules ce e mai bun din experiența celuilalt. Cu toții au înțeles că omul este special în felul său, cu diferențele și abilitățile unice care îl caracterizează. A fost cea de-a doua tabără pentru copiii cu dizabilități care merg la școala de masă, colegii și profesorii lor pe care Fundația Motivation România a organizat-o în parteneriat cu Fundația Special Olympics din România, în cadrul proiectului Acces la educație, servicii și comunitate pentru copiii și adulții în scaune rulante, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Scopul educativ al taberei a fost susținut de numeroase jocuri interactive care le-a dat șansa participanților să se cunoască mai bine. Baschetul în scaun rulant, ștafeta, tabla de șah, summit-ul tinerilor sunt doar câteva dintre activitățile care i-au determinat pe participanți să reflecteze la ideea de unitate în diversitate și de incluziune a persoanelor cu dizabilități. Fiecare a avut posibilitatea să folosească el însuși scaunul rulant si să reușească, astfel, să empatizeze mai bine cu persoanele care se deplasează într-un alt mod. Cele mai mari emoții au fost trăite de părinții copiilor cu dizabilități care au mărturisit cu sinceritate că este pentru prima dată când s-au așezat într-un scaun rulant.
Și cum specificul taberelor este și acela de a vizita anumite obiective turistice din zonă, în penultima zi am fost impresionați de Rezervația de Urși de la Zărnești și apoi am făcut cunoștință și cu alte animale de la Grădina Zoologică din Brașov. Mini-excursia noastră a fost posibilă datorită deschiderii reprezentanților celor două obiective turistice vizitate, care susțin cauza noastră, integrarea socială a persoanelor cu dizabilități și astfel ne-au oferit accesul gratuit.
Ne bucurăm pentru faptul că poveștile utilizatorilor de scaune rulante de la Fundația Motivation au reprezentat adevărate surse de motivare și inspirație pentru copiii cu dizabilități și părinții acestora și adevărate exemple de putere și curaj pentru persoanele fără dizabilități. Mama lui Andrei, coleg de clasă al unui copil utilizator de scaun rulant, ne-a transmis următoarele gânduri: A fost cu adevărat o tabără specială, care cu siguranță l-a marcat pozitiv pe Andrei. A învățat o mulțime de lucruri despre oameni și despre relațiile dintre ei, despre suflet, despre viață și despre ce contează cu adevărat în existența noastră. A fost un proiect benefic pentru toți. Mi-a arătat câteva fotografii ieri după-amiază și am fost atât de impresionată încât și azi le-am povestit colegilor de la birou despre ce experiență minunată pentru viitorul copiilor noștri reprezintă aceste tabere.
Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la adresele de e-mail i.eftimie@motivation.ro sau la numărul de telefon 0728 176 179. Pentru informații oficiale despre granturile SEE 2009-2014 accesați www.eeagrants.org sau www.fondong.fdsc.ro.
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Programele Fundației Motivation sunt create pentru a crește calitatea vieții beneficiarilor săi și pentru a asigura prezența lor activă în societate cu accent pe integrarea socială, educațională și profesională. Serviciile pe care le oferă acoperă o gama largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 12.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.
Fundaţia Special Olympics din România a fost înfiinţată în noiembrie 2003, ca parte integrantă a mişcării sportive internaţionale Special Olympics. Special Olympics oferă persoanelor cu nevoi speciale şansa de a-şi descoperi şi dezvolta potenţialul şi calităţile sportive prin intermediul programelor de pregătire şi al evenimentelor competitionale. Astfel, sportivii Special Olympics au ocazia de a deveni membri activi ai familiei şi ai comunităţii din care fac parte. Special Olympics constituie o experienţă care insuflă energie, sănătate, încredere în sine şi bucuria de a trăi.