Fundația Motivation România furnizează scaune rulante potrivite pentru persoanele cu dizabilități locomotorii de 25 de ani. Printre activitățile care ne definesc se numără furnizarea serviciilor de evaluare și prescriere personalizată de echipamente de mobilitate, respectând recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și în conformitate cu nevoile utilizatorilor – din punct de vedere al dimensiunilor, abilităților, mediului de viață.
Chiar dacă cea mai mare parte a scaunelor rulante pe car ele donăm sunt cu antrenare manuală, recent, prin programul Fondul Scaunelor Rulante, cu sprijinul partenerilor de la Fundația Agape din Suedia, Fundația Motivation România a donat 6 scaune rulante electrice. Acestea le-au fost donate unor persoane cu mobilitate redusă inclusiv la nivelul trunchiului și brațelor, în baza evaluărilor funcționale făcute de echipele regionale Motivation și a anchetelor sociale. Cu ajutorul echipamentelor primite, viața utilizatorilor s-a schimbat în bine, prin mobilitatea pe care au câștigat-o și, odată cu ea, și independența în realizarea unor lucruri care pentru alții pot părea banale – ieșitul din casă, mersul la cumpărături, participarea la întâlnirile de familie.
Carlo P. are 12 ani și este diagnosticat cu distrofie musculară, ceea ce înseamnă că forța sa este afectată progresiv. Fratele lui ne-a scris pe pagina de Facebook în luna iunie și ne-a rugat să-l ajutăm pe Carlo cu un scaun rulant electric, pentru ca băiatul să poată ieși din casă și să poată face lucuri de unul singur. La vârsta lui, curiozitatea, dorința de a explora și de a se mișca în voie sunt firești. Nu l-am putut ajuta atunci, pentru că nu aveam disponibil un scaun rulant electric, dar ne-am propus să recomandăm un echipament de mobilitate cu antrenare manuală, care să-i asigure lui Carlo poziție corectă și să prevină apariția deformărilor posturale.
Chiar înainte să ne ducem planul la capăt, s-au întâmplat două lucruri care au schimbat viața lui Carlo în bine: am primit un scaun rulant electric potrivit pentru el și sprijin de la un om de bine, doamna Ica Rancea, pentru a-l livra acasă la băiat, în Olt. După livrare, primul gând a fost să îi explicăm băiatului cum să folosească scaunul rulant electric, pentru a se deplasa de unul singur, astfel încât să nu mai fie nevoie să o strige pe mama sa la fiecare mișcare. Nu a fost nevoie de prea multe explicații, pentru că de îndată ce a primit scaunul rulant, Carlo a știut ce să facă cu el și cum să-l manevreze ca să se simtă liber, pentru prima dată,
Panainte P. are 42 de ani și folosește un scaun rulant ca urmare a unui accident rutier, care a avut loc în anul 2008. De atunci, dl. Panainte are mobilitatea și sensibilitatea grav afectate atât la nivelul picioarelor, cât și la nivelul trunchiului și al brațelor. Din acest motiv, îi este imposibil să manevreze în mod independent un scaun rulant cu antrenare manuală. Atât pentru deplasare, cât și pentru transfer în și din scaunul rulant, se bazează pe ajutorul soției. Un scaun rulant electric era un echipament la care dl. Panainte visa de mult, dar pe care nu și-l putea permite.
Colegii noștri de la Buzău i-au donat un astfel de echipament de mobilitate, iar acum, cu ajutorul lui, reușește să se implice și mai mult în viața familiei. Poate petrece mai mult timp cu fiul său, în vârstă de 12 ani, pe care-l ajută la teme, și se poate mișca dintr-un loc în altul fără a-i cere ajutorul soției. Planurile lui, odată cu primirea scaunului rulant electric, sunt să iasă mai des din casă, să se bucure de mai mult timp în natură, să ajungă singur la magazin și pe stradă, să-și salute vecinii.
Marius N. are 34 de ani și folosește un scaun rulant de la vârsta de 11 ani, din cauza unei intervenții medicale urmate de complicații. Și-a pierdut mama din cauza unei boli incurabile, iar tatăl său are și el probleme grave de sănătate, iar singurul sprijin al lui Marius este fratele lui, pe care e bazează pentru toate. Din cauza afectărilor de mobilitate la nivelul picioarelor, trunchiului și brațelor, nu reușește să folosească un scaun rulant cu antrenare manuală. Singura șansă la un grad mai mare de independență pentru el este un scaun rulant electric.
Pentru că nu avea resursele necesare să achiziționeze unul, Marius închiria un astfel de echipament de la un vecin, contra cost, pentru a se bucura de câteva momente de libertate de mișcare. I-a fost cu atât mai greu în perioada pandemiei, în starea de urgență și de alertă, când până și acest lucru devenise un lux. Lucrurile s-au schimbat în bine pentru el, odată ce a primit un scaun rulant electric de la echipa Motivation din Prahova. Cu ajutorul lui, reușește să se deplaseze în mod independent. În plus, familia lui nu mai este nevoită să facă eforturi financiare pentru închiererea unui scaun rulant electric.
Paul G. este din Brașov și lucrează într-un service auto. Este pasionat de munca sa, pe care o practică cu drag. Diagnosticul de distrofie musculară îl împiedica în ultima vreme să manevreze la fel de ușor ca înainte un scaun rulant cu antrenare manuală și acest lucru îi afecta inclusiv activitatea de la locul de muncă.
Chiar dacă soția și colegul său îl sprijină în fiecare zi, el avea nevoie să-ți redobândească libertatea de mișcare. Service-ul în care lucrează este unul accesibil, iar străzile din jurul locuinței și al atelierului sunt asfaltate. Toate premisele pentru folosirea unui scaun rulant electric erau îndeplinite, dar Paul nu dispunea de un astfel de echipament.
Situația s-a schimbat odată cu donația primită de la colegii din echipa Motivation din Brașov, iar acum Paul își conservă energia pentru a repara mașini, pentru că ”datul la roți” – dificil din cauza distrofiei, a fost înlocuit cu manevrarea scaunului rulant electric.
Victor B. are 35 de ani și este din jud. Călărași. Ca urmare a unei leziuni medulare, are afectate mobilitatea și sensibilitatea atât la nivelul picioarelor, cât și la nivelul trunchiului și brațelor. Toate acestea îl făceau dependent în totalitate de soția sa, care îl ajuta să se deplaseze și afară, și în interiorul casei. Pentru Victor, un scaun rulant electric pe care îl putea manevra în siguranță în curte și în împrejurimile casei ar fi venit la pachet cu un plus de independență.
Cum situația economică a familiei nu permitea achiziția unui astfel de echipament, colegii noștri de la echipa din Constanța i-au oferit unul sub formă de donație, atunci când am avut disponibil.
Scaunul rulant electric este pentru Victor o ocazie să facă lucruri în mod autonom, să o sprijine și pe soția sa acasă, prin mici lucuri cum ar fi mersul până la magazin după provizii. În plus, poate să petreacă mai mult timp afară și să ia parte la activități din comunitate în mod independent.
Laurențiu G. este din București și folosește un scaun rulant din cauza unui accident ciudat – a căzut de pe o targă, la spital. Leziunea medulară pe care o are este una la nivel cervical, înaltă, și îi afectează atât mobilitatea la nivelul trunchiului și brațelor, cât și la nivelul picioarelor. Mama sa este cea care îl sprijină constant și îl ajută pentru toate lucrurile care au devenit complicate pentru el, peste noapte. De-a lungul timpului, Laurențiu a participat la diverse programe Motivation și a primit un scaun rulant cu antrenare manuală de la noi, însă afectările lui nu îi permiteau să-l folosească. Și pentru mama sa era dificil, uneori, să folosească scaunul rulant pentru a-l ajuta pe Laurențiu să se deplaseze, mai ales într-un mediu inaccesibil, cu borduri sau praguri înalte.
Echipa Motivation din București Ilfov i-a donat lui Laurențiu un scaun rulant de tip electric pe care mama sa îl poate acționa electric. Pentru Laurențiu, un scaun rulant electric cu acționare independentă, cu ajutorul unui joystick, nu ar fi fost de prea mare ajutor, pentru că el are mobilitatea afectată și la nivelul degetelor și nu l-ar fi putut folosi corespunzător. Echipamentul de mobilitate primit nu compensează toate nevoile lui Laurențiu, dar face deplasarea mai ușoară atât pentru el, cât și pentru mama lui.
Fundația Motivation România donează anual peste 1000 de scaune rulante de calitate, noi sau recondiționate, unor copii și adulți cu dizabilități locomotorii, pe baza nevoilor identificate de echipele noastre regionale. Fiecare scaun rulant este prescris și donat în acord cu nevoile utilizatorului, astfel încât acesta să redevină activ și independent.
Programul Fondul Scaunelor Rulante este posibil cu ajutorul partenerilor Motivation: organizații internaționale și locale, companii, donatori individuali, galantomi. Scaunele rulante electrice pentru Carlo, Panainte, Marius, Paul, Victor și Laurențiu au fost donate cu sprijinul Fundației Agape din Suedia.
Află de aici cum te poți alătura inițiativei, ca să punem în mișcare roțile schimbării, împreună!