Pe 15 februarie 2024, Fundația Motivation România a împlinit 29 de ani de programe în beneficiul copiilor și adulților cu dizabilități din România. Douăzeci și nouă de ani, peste 29.000 de vieți schimbate în bine.
Unii dintre aceia pentru care lucrează Motivation – utilizatori de scaune rulante – au ajuns în timp să lucreze ca instructori de viață independentă, tehnicieni de evaluare, prescriere și adaptare de scaune rulante, coordonatori de echipe regionale Motivation sau manageri în organizație. Ca oricare dintre noi, odată cu independența personală, au primit libertatea de a face și alte alegeri: ce sport să practice, unde să locuiască, unde să lucreze, cărei cauze să i se dedice. Unii au ales să rămână, alții au plecat.
Oricare ar fi opțiunea lor, noi știm că ne-am atins scopul – acela de a reda libertatea de mișcare persoanelor cu dizabilități locomotorii.
Copiii cu dizabilități medii și severe pe care i-am preluat începând din 2003 din centre de plasament au devenit tineri adulți, dar pentru noi, ei sunt „copiii noștri.” Ștefănuț și Georgiana au plecat dintre noi, dar credem că le-a fost bine aici. Pentru ceilalți 23 de tineri, rămânem o familie la bine și la greu.
Cu toții lucrăm, pe „scenă” sau în spatele ei, ca să facem posibilă furnizarea programelor, finanțarea lor, sau administrarea în condiții de siguranță și responsabilitate.
Tuturor celor care sunt sau au fost alături de Motivation în acești ani, le mulțumim!
Motivation are 15 echipe regionale.
Donăm anual peste 1.000 de echipamente de mobilitate corespunzătoare, conform principiilor OMS, cu ajutorul donatorilor și sponsorilor care susțin Fondul Scaunelor Rulante. Organizăm stagii și tabere de mobilitate și viață independentă pentru cel puțin 35 de copii și adulți în scaune rulante din întreaga țară.
Familia Motivation găzduiește 23 de tineri cu dizabilități medii și severe preluați din Centre de plasament în 5 case de tip familial.
Unii dintre ei pot lucra, asistați, la atelierul de tâmplărie, la cel de confecționat obiecte decorative, la o spălătorie pentru mașinile Fundației, în serele noastre sau chiar la depozitul de scaune rulante.
Campania #PeBune? pentru eliberarea locurilor de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități este prezentă în magazine din toată țara.
Testăm o nouă abordare privind orientarea socio-profesională pentru persoane cu leziuni medulare. Acesta propune o intervenție complexă privind reintegrarea după un accident soldat cu traumatism de coloană vertebrală. Echipa multidisciplinară Motivation (instructor de viață independentă, tehnician, kinetoterapeut, specialist de orientare socio-profesională) evaluează situația persoanei cu dizabilități, realizează un plan de integrare și acordă sprijin pentru realizarea obiectivelor identificate împreună cu fiecare persoană în parte.
Consolidăm programul de instruiri interne pentru personalul care furnizează echipamente de mobilitate și instruire pentru viață independentă persoanelor în scaune rulante. Membrii noi ai echipei participă la cursuri despre lucrul cu persoanele cu dizabilități și furnizarea serviciilor de mobilitate corespunzătoare, conform standardelor OMS. Membrii mai vechi ai echipelor participă la cursuri de nivel intermediar și superior, menite să consolideze cunoștințele, să îmbunătățească serviciile și să dezvolte mentoratul și lucrul în echipă.
Inițiem campania #PeBune? pentru eliberarea locurilor de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități, ocupate abuziv de cei fără dizabilități. Afișaje speciale pentru parcare, pliante informative și stickere pentru mașini, în versiunile pentru șoferi cu dizabilități și pentru cei fără dizabilități, sunt disponibile la Motivation și în magazinele partenere.
Punem bazele echipei de alergători-fundraiseri #TeamMotivation. Aceasta include sportivi cu și fără dizabilități care participă în fiecare an la 3 evenimente sportive, unde strângem fonduri pentru programele Motivation.
Înființăm echipe regionale la Cluj, Satu Mare, Constanța, Buzău. Sprijinim crearea a 8 structuri de economie socială, pe lângă o parte dintre echipele regionale, pentru a oferi modele de încadrare integrată în muncă a persoanelor cu dizabilități, transport adaptat și generare de venituri care să susțină programele de suport oferite persoanelor cu dizabilități.
Creăm și înregistrăm Harta și Marca Accesibilității, instrument de evaluare a accesibilității clădirilor din România pentru persoane cu mobilitate redusă. Introducem Gentle Teaching – o nouă metodă de lucru cu copiii și tinerii cu dizabilități medii și severe și contribuim la instruirea specialiștilor din domeniul dizabilității.
Cunoaștem organizația Shaw Trust, cu care vom consolida un parteneriat strategic și pe termen lung în scopul inițierii serviciilor de sprijin pentru angajarea persoanelor cu dizabilități.
Începe programul de ocupare prin intermediul căruia Motivation își propune să faciliteze incluziunea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.
Motivation devine parte a grupului de lucru al Organizației Mondiale a Sănătății pentru crearea Ghidului de distribuție corectă de scaune rulante.
Pe lângă prima echipă Motivation, iau naștere următoarele două echipe regionale de distribuție de scaune rulante și instruire, în județele Neamț și Bihor.
Echipele promovează în distribuție cei 8 pași recomandați de Organizația Mondială a Sănătății.
Începem construcția taberei Motivation din Văratec, județul Neamț, un loc în întregime accesibil celor în scaune rulante, pe care l-am creat pentru a le oferi, în viitor, celor care vin la programele Motivation, posibilitatea de a ieși în natură ca o modalitate alternativă de deprindere a abilităților de viață independentă, de împărtășire a experiențelor, de creare a unui grup de prieteni și a unor grupuri de sprijin la nivel local.
Prima întâlnire cu membrii Alianței Internaționale IMPACT, în 2001, a dus la demararea în 2003 a programului IMPACT pentru 33 de copii cu dizabilități severe care sunt transferați din Centrul de plasament de la Tâncăbești și 4 copii de la organizația SOS Satele Copiilor, în casele de tip familial ale Fundației.
Consolidăm sportul în scaun rulant prin lansarea primului program de tenis în scaun rulant, după afilierea organizației la Federația Internațională de Tenis.
Inaugurăm Modulul de Viață independentă în Bragadiru, o casă complet accesibilă utilizatorilor de scaun rulant unde aceștia învățau cum își pot adapta locuințele, cum să se implice în activități în gospodărie, noțiuni de îngrijire personală și abilități de manevrare a scaunului rulant.
Fundația Motivation preia și renovează Casa de Cultură Bragadiru, unde înființează Centrul Comunitar pentru Tineri cu Nevoi Speciale Bragadiru. Clădirea avea spații de cazare accesibile pentru utilizatorii de scaun rulant, săli de instruire, conferințe, kinetoterapie și cabinet medical, bucătărie și spațiu pentru servirea mesei, precum și birourile echipei Motivation între anii 2000 și 2009.
În această perioadă, Motivation a renovat și a folosit spațiile din cadrul Liceului Teoretic “Horia Hulubei” din Măgurele pentru stagii de instruire și viață independentă în scaun rulant. Programul de recuperare activă ia amploare, incluzând tabere, seminare și stagii de recuperare activă în toată țara. Membrii echipei lucrează cu tot mai multe persoane în scaune rulante.
15.02.1995, data înregistrării legale a Fundației Motivation România. În același an, echipa de atunci lansa programul de recuperare activă, dezvoltat ca urmare a participării la un stagiu de formare a primilor instructori de recuperare activă din România în tabăra organizată de Asociația START Poznan, Polonia.
În perioada mai – septembrie 1993, o echipă de specialiști ai Motivation Charitable Trust din Marea Britanie a înființat în România primul atelier de scaune rulante. Echipa locală a produs, în următorii 2 ani, 300 de scaune rulante care au fost donate pacienților din secția de neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgență ”Bagdasar – Arseni” din București. Între 1994 și 1995 echipa a înființat un nou atelier, în care a produs și donat 100 de scaune rulante copiilor cu dizabilități de la organizația ASCHF-R.
Proiectul Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, care a inițiat primele servicii medicale și de recuperare pentru persoanele cu leziuni medulare din România în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar – Arseni” din București, a fost ideea din care s-a născut și Fundația Motivation.
Să dezvoltăm programe sustenabile care îmbunătățesc calitatea vieții persoanelor cu dizabilități din România.
Ne propunem să ne păstrăm titlul de lider regional al integrării sociale a persoanelor cu dizabilități prin acțiuni ce duc la o viață independentă și activă a acestora și la schimbarea atitudinii membrilor cu și fără dizabilități ai comunității. Vom continua să furnizăm expertiză pentru organizații similare din România și Estul Europei.
Ne dorim să creștem prin forțe proprii, să continuăm dezvoltarea unei rețele regionale de servicii de mobilitate și viață independentă pentru persoanele cu dizabilități din România. Facem eforturi să ne autosusținem și să ne sprijinim beneficiarii prin veniturile întrepinderilor sociale.
Transparență, Responsabilitate, Încredere
- Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități din România la echipamente de mobilitate de calitate pentru o viață cu adevărat independentă
- Sprijinirea furnizării de servicii locale sustenabile pentru persoanele cu dizabilități
- Facilitarea independenței și accesului la drepturi pentru persoanele cu dizabilități locomotorii
- Creșterea participării comunităților la furnizarea de servicii pentru acest grup țintă