Skip to content

Schimbăm vieți

Mă numesc Emil, am 45 de ani și în urma unui accident în apă am devenit utilizator de scaun rulant. Chiar dacă studiile arată că cele mai multe leziuni medulare sunt cauzate de plonjoane nereușite în apă, povestea mea este unică și cei mai mulți o consideră chiar stupidă. Am decis să petrec concediul din 2013 în Tenerife si nici o secundă nu mi-am imaginat că viața mea se va schimba radical pe meleaguri străine.

În una din zile, stând pe malul mării (poziție de șezut în care apa îmi ajungea la nivelul umerilor) o plăcuță nesupravegheată de mini surfing pentru copii, împinsă de un val ușor puternic, m-a lovit în zona cervicală și mi-a provocat o  leziune medulara. Diagnosticul a fost crunt, tetraplegie spastică.

Nu îmi amintesc primele două săptămâni după accident deoarece am fost în comă. Știu, din spusele apropiaților, că am trecut printr-o primă operație de 13 ore în Spania si o alta, la fel de solicitantă, în România. Primele patru luni după accident le-am petrecut la terapie intensivă și abia înainte de Crăciun am venit pentru prima data acasă. Încurajările familiei și ale prietenilor mi-au ridicat foarte mult moralul și mi-au alimentat speranța că în curând o să mă recuperez. Optimismul m-a părăsit puțin atunci când am împlinit un an de la accident și eu încă stăteam în pat, cu o mobilitate redusă, pentru așteptările mele.

Cam în această perioadă, în care pot spune că nu eram în cea mai buna formă din punct de vedere emoțional, am primit un telefon de la o domnișoară de la Motivation care a insistat să ne întâlnim pentru a-mi prezenta un proiect pentru persoane în scaun rulant. Recunosc că am fost puțin sceptic la început dar, în cele din urmă, mi-am spus că nu am nimic de pierdut (nici măcar timp, căci de când cu accidentul nu duc lipsă J) și am acceptat. Privind în urmă, nu pot decât să spun că am luat decizia potrivită, la timpul potrivit.

La Motivation am întâlnit oameni tineri, veseli, genul de persoane care, și fără să vrei, te molipsesc cu starea lor de bine, pozitivă. Am avut parte de un program complex de îngrijire la domiciliu: kinetoterapie, asistență medicală și socială, sfaturi cu privire la manevrarea scaunului rulant. După trei luni de lucru, simt că sunt mai flexibil, mai mobil și cu mai multă forță musculară. Cu puțină susținere din partea asistentului social, am reușit să fac dosarul pentru obținerea unui certificat de încadrare în grad de handicap, căruia înainte nu i-am acordat mare importanță.

Am făcut parte, de asemenea, dintr-un serviciu de grup suport pentru persoane cu experiențe asemănătoare mie. Interacțiunea cu acestea m-au ajutat să mă exteriorizez mai mult, să îmi accept mai ușor dizabilitatea și să fiu încrezător în șansele mele de recuperare. Chiar dacă inițial am refuzat să mă împrietenesc cu noțiunile de timp, răbdare și gândire pozitivă, acum știu că acestea mă vor ajuta să-mi redobândesc independența. În curând îmi voi achiziționa și un alt scaun rulant (unul personalizat, așa cum am învățat la Motivation), mai ușor de manevrat și sunt nerăbdător să-l folosesc independent.

Emil este unul dintre participanții la activitățile organizate de Fundația Motivation Romania în cadrul proiectuluiACCES la Educație, Servicii și Comunitate pentru copiii și adulții în scaune rulante, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. De la începutul proiectului, 109 utilizatori de scaun rulant din București și Județul Ilfov au participat la diferite activități în cadrul acestui proiect.  Serviciile oferite au drept scop îmbunătățirea stării de sănătate, redobândirea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților de viață independentă a persoanelor utilizatoare de scaun rulant. Pentru informații privind proiectul mai sus menționat, persoana de contact este Iuliana Eftimie, asistent social (tel. 0728 176 179, i.eftimie@motivation.ro/en).

Pentru informații oficiale despre granturile SEE 2009-2014 accesați www.eeagrants.org sau

www.fondong.fdsc.ro.

Call Now Button