Skip to content

Vieți schimbate în bine

Vieți schimbate în bine prin ACCES la Educație, Servicii și Comunitate pentru copiii și adulții în scaune rulante

Vieți schimbate în bine prin ACCES la Educație, Servicii și Comunitate pentru copiii și adulții în scaune rulante

La începutul lunii iunie s-a încheiat prima activitate de grup suport organizată în cadrul proiectului ACCES la Educație, Servicii și Comunitate pentru copiii și adulții în scaune rulante, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Patru utilizatori de scaune rulante au participat timp de o lună la ședințe de consiliere psihologică individuală și de grup.

Una dintre persoanele implicate în proiect este Antonia, o bucureșteancă de 34 de ani, care folosește un scaun rulant de aproximativ un an, ca urmare a unui accident auto. Schimbarea a fost majoră și bruscă, așa că i-a fost greu să se obișnuiască cu ea, după cum ea însăși mărturisește. Sprijinul familiei a fost un prim pas către acceptarea noii situații, iar interacțiunea cu echipa Motivation a adus-o mai aproape de un stil de viață independent.  Începând cu luna mai, Antonia a participat la grupul suport și la ședințele de instruire pentru viață independentă, sub îndrumarea instructorului Motivation, care este el însuși utilizator de scaun rulant.

Echipa de oameni tineri, energia pe care au arătat-o de la început și priceperea lor în a mă ajuta să trec peste orice teamă m-au convins că am făcut o alegere bună când am ales să fiu parte din proiectul ”ACCES”.

Nu știam că există atâtea tipuri de scaune rulante și că sunt atâtea criterii importante când alegi unul. Nici nu mă așteptam să învăț atâtea manevre așa de repede. La început, când îl vedeam pe instructorul meu urcând și coborând rampe cu atâta lejeritate, mă gândeam că îmi va trebui foarte mult timp să exersez, ca să pot face aceleași lucruri. M-a ajutat mult să primesc explicații de la cineva care e în aceeași situație, mi-a dat încredere și m-a făcut să mă străduiesc mai mult. Altfel nu cred că aș fi reușit performanța de a coborî primele trepte în scaun rulant.

În perioada următoare o să-mi schimb scaunul rulant cu unul mai potrivit pentru mine, conform recomandărilor primite, care să mă ajute să exersez tot ce am învățat aici. E foarte evident că viața mea se va schimba mult de acum înainte, pentru că pot să fac mult mai multe lucruri de una singură. Plec de la voi cu abilități descoperite și cu prieteni noi, pe care sper să îi revăd curând. Îl includ aici și pe psihologul fundației, pe care l-am simțit tot timpul aproape de mine. (Antonia, 34 de ani)

Activitățile proiectului ACCES la Educație, Servicii și Comunitate pentru copiii și adulții în scaune rulante se implementează în regiunea București – Ilfov, în perioada 1 martie 2014 – 30 aprilie 2016.

Proiectul dezvoltă trei servicii noi pentru utilizatorii de scaun rulant: transport asistat și accesibilizare, îngrijire la domiciliu și grup de suport. Toate cele trei servicii au ca scop îmbunătățirea stării de sănătate, dezvoltarea abilităților de viață independentă și creşterea participării la viaţa socială a 144 utilizatori de scaun rulant, copii și adulți. Proiectul își propune, de asemenea, sa informeze 500 de persoane din comunitate, fără dizabilități,  printre care elevi, părinți, cadre didactice, cu privire la drepturile și abilitățile copiilor și adulților cu dizabilități locomotorii.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Alina Ioniţă, Asistent Proiect, tel.: 0735.333.927, e-mail: a.ionita@motivation.ro/en.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org.

Call Now Button