Istoric
Din 1995 și până în prezent programele noastre au redat speranța într-o viață împlinită și libertate de mișcare a peste 25.000 de copii și adulți cu dizabilități din România.
Istorie
Fundația Motivation România a fost înregistrată legal pe 15 Februarie 1995. Organizația a fost creată ca urmare a unui proiect al Federației Internaționale de Cruce Roșie și al Motivation Charitable Trust din Marea Britanie.
Programele Fundației Motivation includ:
- Furnizarea de scaune rulante personalizate, adaptate nevoilor fiecărui utilizator
- Instruire pentru viață independentă a utilizatorilor de scaune rulante
- Facilitarea angajării persoanelor cu dizabilități
- Servicii de tip familial pentru 25 de tineri cu dizabilități severe abandonați
- Sport adaptat și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități din România.
Momente de referință:
2017 – Prima participare a #TeamMotivation la Maratonul International Raiffeisen București, 14 – 15 octombrie. #TeamMotivation a inclus 59 de alergători, dintre care 15 în scaun rulant. În total, aceștia au alergat 542,8 km la cursele din cadrul maratonului.
Motivation lansează campania de conștientizare ”#PeBune?”privind eliberarea locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilități și ocupate abuziv. Campania se derulează la nivel național.
2016 – Motivation oferă servicii de mobilitate la nivel național prin 17 echipe regionale, fiecare incluzând instructori de viață independentă în scaune rulante. Echipele noastre sunt localizate în Argeș, Bihor, Brașov, Buzău, București – Ilfov, Constanța, Cluj, Galați, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Timișoara și Vâlcea.
2015 – Motivation celebrează 20 de ani de existență. Începe programul pilot Wings Neamț, care pregătește pentru viața în comunitate tineri cu dizabilități din familii și instituții. Programul le oferă posibilitatea de a desfășura activități de autogospodărire, mediere pentru angajare și altele ce țin de viață independentă.
2014 – Motivation introduce în România cursuri pentru specialiști privind implementarea Clasificării Internaționale a Funcționării, Dizabilității și Sănătății, în vederea oferirii unor servicii centrate pe abilitățile fiecărei persoane. Este sprijinită înființarea a 8 structuri de economie socială în țară, care oferă modele de încadrare în muncă a persoanelor cu dizabilități și servicii transport adaptat persoanelor cu dificultăți de deplasare. Veniturile generate finanțează servicii sociale oferite persoanelor cu dizabilități pe plan local.
2013 – Motivation este certificată pentru furnizarea cursurilor de instruire pentru profesia de Tehnician furnizare scaune rulante, pe baza standardelor și suporturilor de curs elaborate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
2012 – Am creat Harta și Marca Accesibilității, instrument de evaluare a accesibilității clădirilor din România pentru persoane cu mobilitate redusă.
Am fost instruiți și am adoptat o nouă metodă de lucru cu copiii și tinerii cu dizabilități – Gentle Teaching.
2011– Am deschis cea de-a doua afacere socială, Clinica de Recuperare Medicală Motivation. Am deschis un atelier de terapie ocupațională în care tinerii cu dizabilități din casele Motivation reciclează hârtie și participă la realizarea unor obiecte decorative din ceramică, pastă fimo sau din materiale reciclate.
2010 – Am împlinit 15 ani de activitate dedicată persoanelor cu dizabilități și vieții lor independente, an care a coincis cu ridicarea unui nou sediu al fundației, în localitatea Buda, județul Ilfov.
Am organizat, la TVR, prima ediție a Galei Persoanelor cu Dizabilități împreună cu ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei, sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene la București.
Am construit, împreună cu Habitat România și cu sprijinul Fundației Vodafone o casă pentru tineri cu dizabilități intelectuale aflați în grija noastră.
Am înființat două noi echipe regionale, pentru un total de 11 echipe în întreaga țară.
2008 – Parteneriatul cu organizația Shaw Trust, Marea Britanie întărește capacitatea Fundației Motivation de a oferi servicii de calitate unui număr cât mai mare de persoane cu dizabilități din România.
2007 – Începe programul de ocupare prin intermediul căruia Motivation facilitează incluziunea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii. Registrul Auto Român omologhează serviciul de adaptări auto al Motivation SRL.
2006 – Se înființează echipele Ilfov, Bihor și Neamț, care furnizează scaune rulante și instruire persoanelor cu dizabilități locomotorii din regiunile lor. Motivation ia parte la crearea grupului de lucru al Organizației Mondiale a Sănătății pentru crearea Ghidului de distribuție corectă de scaune rulante.
2005 – Am continuat dezvoltarea serviciilor pentru persoane cu dizabilități din instituții. În vară am organizat primele tabere la Văratec pentru copiii din programul IMPACT și pentru utilizatorii de scaune rulante.
2004 – Se contruiește Tabăra de vară Motivation de la Văratec, județul Neamț, ca o modalitate alternativă de deprindere a abilităților de viață independentă, de împărtășire a experiențelor, de creare a unui grup de prieteni și a unor grupuri de sprijin la nivel local.
2003 – Motivation lansează primul program de tenis în scaun rulant din România, după afilierea organizației la Federația Internațională de Tenis (ITF). Inaugurăm Modulul de Viață Independentă în Bragadiru, o casă complet accesibilizată utilizatorilor de scaun rulant unde aceștia învață cum își pot adapta locuințele, cum să manevreze scaunul rulant, cum să redevină independenți.
2002 – Demarează programul IMPACT, care oferă servicii comunitare pentru copii cu dizabilități medii și severe preluați din Centrul de Plasament Nr. 4 Tâncăbești, Jud Ilfov. Programul este inițiat în parteneriat cu Alianța IMPACT, formată din organizații neguvernamentale din Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Norvegia.
2001 – Am încheiat un parteneriat strategic cu Alianța Internațională IMPACT pentru susținerea programului IMPACT pentru copii cu dizabilități severe abandonați. Aceștia sunt găzduiți în cinci case de tip familial. Tot în acest program, am creat Centrul de Zi și un Atelier ocupațional.
Am înființat SC Motivation SRL, unitate protejată a Fundației Motivation. Acum, aceasta se ocupă de furnizarea de scaune rulante personalizate, dispozitive medicale și adaptări auto pentru persoane cu dizabilități locomotorii.
2000 – Am renovat Casa de Cultură Bragadiru, unde am înființat Centrul Comunitar Motivation pentru Tineri cu Nevoi Speciale. Clădirea, ce a fost folosită de Motivation timp de nouă ani, avea spații de cazare accesibile pentru utilizatorii de scaun rulant, săli de instruire, de conferințe, pentru kinetoterapie și cabinet medical, bucătărie și spațiu pentru servirea mesei, precum și birourile echipei Motivation.
1999 – Școala de şoferi adaptată Motivation ajută persoanele în scaune rulante să obțină permisul de conducere categoria B.
1997 – Am creat Centrul de Recuperare Activă și Integrare Socială Măgurele, jud. Ilfov. Aici, beneficiarii au avut acces la recuperare activă, kinetoterapie și activități de timp liber, cursuri de utilizare a calculatorului și de asamblare și întreținere a scaunelor rulante.
1995 – Pe 15 februarie se înființează legal Fundația Motivation România. Se lansează primul program de recuperare activă din România, care oferă instruire pentru viață independentă utilizatorilor de scaune rulante. Acesta s-a dezvoltat ca urmare a participării primilor instructori de recuperare activă din România la un stagiu de formare organizat de Asociația START Poznan, Polonia. Ulterior, Motivation promovează conceptul de recuperare activă prin organizarea de tabere, seminarii și stagii de recuperare activă în toată țara.
1993 – Un prim reper în devenirea Motivation este reprezentat de proiectul Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie prin intermediul căruia s-au dezvoltat servicii de recuperare pentru persoanele cu leziuni medulare din România în cadrul spitalului „Bagdasar-Arseni”, București.
În perioada mai – septembrie o echipă de specialiști ai Motivation Charitable Trust din Marea Britanie înființează în România primul atelier de scaune rulante. Echipa locală produce în următorii doi ani 300 de scaune rulante care au fost donate pacienților din secția de neurochirugie a Spitalului Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni”, din București.
Până acum, Motivation a sprijin peste 25.000 de copii și adulți cu dizabilități locomotorii să își redobândească independența. Cu fiecare proiect pe care îl realizăm, redăm beneficiarilor noștri libertate de mișcare și speranța într-o viață împlinită.
Pentru că de-a lungul anilor am implementat cu succes proiecte de impact, susținerea donatorilor și finanțatorilor și veniturile generate de întreprinderea socială Motivation ne-au permis sa extindem rețeaua de 16 echipe regionale Motivation.
Sprijinim tot mai multe persoane cu dizabilități locomotorii pentru a beneficia de scaune rulante personalizate, furnizate împreună cu instruirea necesară unui trai independent.
Continuăm să facem eforturi pentru ca numărul persoanelor cu dizabilități angajate prin intermediul nostru să crească.
Promovăm accesibilizarea spațiilor publice și introducerea unei abordări centrate pe abilități în furnizarea serviciilor de sănătate și incluziune socială pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.
Susținem pe termen lung traiul în comunitate pentru cei 25 de tineri cu dizabilități abandonați pentru care suntem o familie din anul 2003.
Ne dorim să promovăm în continuare reușitele beneficiarilor noștri și să creștem numărul persoanelor pe care le susținem cu ajutorul celor 16 echipe regionale și a cât mai multor reprezentanți locali.
Visăm să construim un adevărat parteneriat cu specialiștii din domeniile sănătății și serviciilor sociale, și cu comunitățile locale în care oferim servicii. Dorim să ne asigurăm astfel că persoanele cu dizabilități locomotorii din România primesc servicii de calitate, centrate pe abilități, cu ajutorul cărora pot să redevină independente și să fie prezente într-un spațiu public fără bariere.
Cu ajutorul echipei Motivation, al donatorilor și voluntarilor, cei 25 de copii și tineri din casele Motivation vor continua să aibă o viață împlinită alături de noi. Cu ajutorul vostru, persoanele cu dizabilități din comunitate vor primi serviciile de care au nevoie aproape de locul în care trăiesc, învață sau muncesc.
Prin promovarea inițiativelor noastre și prezența la cât mai multe evenimente ne dorim să protejăm și să susținem persoanele cu dizabilități, dar și să prezentăm abilitățile lor.
Vom crește prin forțe proprii, vom dezvolta o rețea regională de servicii de mobilitate și viață independentă pentru persoanele cu dizabilități din România, și vom învăța să ne autosusținem și să susținem beneficiarii noștri prin veniturile întreprinderilor sociale Motivation.