Poveștile copiilor

Home / Poveștile copiilor

Nicoleta are 29 de ani și trăiește în familia Motivation din anul 2004. De la o vârstă fragedă a fost plasată la un centru de plasament, însă mama și surorile ei au păstrat în permanență legătura cu ea. Nicoleta face parte din echipa Motivation de sportivi Special Olympics, alături de care se antrenează constant și participă la numeroase competiții în tară și străinătate, în special la atletism și schi. În anul 2016 a obținut un certificat de absolvire la cursul de “Tehnician Maseur- Masaj somatic”. Din luna ianuarie 2018 este angajată ca lucrător comercial la unul din magazinele Carrefour, cu jumătate de normă. În restul timpului, Nicoleta participă la activitățile de grup din cadrul centrului de zi.

Sustine-o pe Nicoleta

Mihaela are 29 de ani și locuiește la Motivation din anul 2004. Părăsită la naștere de mama sa, Mihaela a trăit experiența vieții în diferite centre de plasament. Își dorește enorm să își cunoască familia naturală, dar, din păcate, aceasta nu a putut fi identificată. Mihaela a absolvit cursurile unei școli speciale de arte și meserii din capitală. Ea lucrează zilnic în atelierul de terapie ocupațională al organizației noastre, unde realizează produse din ipsos, lut și lumânări din ceară, alături de ceilalți tineri. Pasiunile ei rămân croșetatul și puzzle-urile tematice. Mihaela participă și ea la antrenamente și competiții de atletism, bocce și schi Special Olympics. Ca membră a echipei de sportivi Special Olympics de la Motivation, Mihaela a participat la Jocurile Naționale SO incepand din 2004. Îi place foarte mult să călătorească, este foarte receptivă la evenimentele sociale dezbătute în presă și la televizor și urmărește constant știrile de actualitate.

Sustine-o pe Mihaela

Eduard, cunoscut drept Edi, are 26 de ani și locuiește în familia Motivation din 2004. A absolvit cursurile Școlii de Arte și Meserii din București, iar în prezent este angajat la SC Motivation SRL.  De-a lungul anilor, Edi a participat la antrenamentele și competițiile Special Olympics la sporturile bocce, atletism și schi. În anul 2011 a participat la Atena la Jocurile Mondiale unde și-a câștigat titlul de Campion Mondial la Bocce, Special Olympics Atena 2011.

Sustine-l pe Edi

Florin Bârnoi a venit la noi în 2004. În primii ani a participat cu mult entuziasm la activitățile organizate de prietenii de la Special Olympics România. Acum folosește un scaun rulant pentru a-l ajuta la deplasare și iubește la fel de mult să fie independent. Au fost momente când îi era foarte greu să mănânce singur dar si atunci, cu multă voință, a reusit. Acum, ca și la început, încearcă să facă singur cât mai multe lucruri, inclusiv să ajute personalul din casa în care locuiește.

*Atunci când abilitățile fizice o permiteau, Florin ajuta la pregătirea serei din spatele casei în care locuiește.

Sustine-l pe Florin

Anca este o tânără în vârstă de 21 ani, dezinstituționalizată dintr-un centru de plasament în anul 2003. Având parapareză spastică, Anca nu poate merge decât utilizând ca sprijin un cadru special conceput pentru nevoile ei. La Centrul de zi Motivation Anca are un program structurat de kinetoterapie, logopedie, psihopedagie specială și consiliere psihologică. Anca a frecventat cursurile unei școli speciale din București. Îi place să învețe lucruri noi și este deosebit de receptivă la cerințele profesorilor. În casa de tip familial în care locuiește, participă la activitățile gospodărești cotidiene fiind foarte ordonată și meticuloasă. Fire deosebit de sensibilă și emotivă, Anca leagă cu mare ușurință prietenii. Deși dorește foarte mult să își întâlnească părinții și frații, aceștia nu au vizitat-o niciodată.

Sustine-o pe Anca

Florin Moise a împlinit 28 de ani și ne cunoaștem de 16 ani. Lui Florin îi place să știe câte ceva despre fiecare om pe care îl cunoaște. Are câteva întrebări preferate: la ce stație de metrou stai, ce pijamale ai, când este ziua ta. Ii plac dulciurile si revistele despre mancare. Are nevoie de un program cunoscut dinainte și rutină. Este vesel și găsește ușor metafore inspirate care să descrie oamenii din jurul său.

Sustine-l pe Florin

Laurențiu are 20 ani și se află în plasament la Fundația Motivation România din anul 2003. Diagnosticat cu retard mintal ușor, el a putut fi integrat încă de la început într-o școală de masă, alături de alți copii din comunitate. Este absolvent a 12 clase din cadrul Școlii Gimnaziale Speciale nr 2 din București. Timp de un an, Laurențiu a fost integrat în familia unui asistent maternal profesionist din comunitate. Reîntoarcerea în casa de tip familial a generat trăiri afective puternice. Lipsa suportului din partea specialiștilor Motivation ar fi putut determina degradarea stării lui fizice și psihologice. Pentru soluționarea problemelor sale emoționale, specialiștii Centrului de zi au elaborat un program adaptat de recuperare: ședințe de consiliere psihologică, stimulare cognitivă și antrenamente sportive. El este un tânăr sociabil, dornic să își facă prieteni. Preferă compania adulților, cărora le solicită întreaga atenție. Îi place să se simtă ocrotit și în siguranță.

Sustine-l pe Laurențiu

Georgiana a locuit în familia Motivation din anul 2005, când avea 5 ani. A venit la noi din Centrul de Plasament Tâncăbești, unde a locuit timp de 2 ani. Georgiana a plecat dintre noi în 2019, dar celor care au avut grijă de ea și au iubit-o le place să își amintească de privirea ei luminoasă, de veselia cu care îi întâmpina de fiecare dată și de timpul petrecut împreună.

Sustine-o pe Georgiana

Mădălina are 26 ani și trăiește în familia noastră din anul 2004. Mădălina participă la activitățile atelierului de terapie ocupațională Motivation. Îi place să coloreze și, de curând, a învățat să coasă. Îi face mare plăcere să meargă la cumpărături și în excursii. Este dornică sa cunoască oameni și să își facă prieteni.

Sustine-o pe Mădălina

Marian este un tânăr de 23 ani dezinstituționalizat de Motivation în anul 2003. Situația materială precară a familiei și lipsa interesului acesteia față de copil au determinat plasarea lui de către autorități într-un centru de plasament. Programul de recuperare inițiat de Motivation imediat după transferul în programul rezidențial l-a ajutat pe Marian să depășească problemele emoționale apărute, putând fi astfel integrat în familia unui asistent maternal profesionist din comunitate. Totuși, în vara anului 2009 Marian s-a întors într-una dintre casele de tip familial ale organizației noastre. Marian participă la activitățile de grup din cadrul centrului de zi, precum și la activitățile sportive, fiind Campion Mondial la bocce- Jocurile Mondiale Special Olympics Atena 2011. Din ianuarie 2018 este angajat ca lucrător comercial la Carrefour, cu jumătate de normă.

Sustine-l pe Marian

Ionuț este un tânăr de 21 ani, deosebit de vesel și energic. Aflat în plasament la Motivation din anul 2003, el a beneficiat de un program de recuperare pentru corectarea tulburărilor de limbaj și eliminarea comportamentelor dificile. Fiind diagnosticat cu retard mintal ușor, Ionuț a fost integrat în școala publică din comunitate, în cadrul căreia a absolvit 12 clase. Timp de patru ani, până în iunie 2009, Ionuț a trăit în familia unui asistent maternal profesionist. Reîntors în casa de tip familial a organizației noastre, Ionuț a beneficiat de un program de consiliere pentru a fi sprijinit în procesul de tranziție. El este implicat în toate activitățile desfășurate de tinerii din casa de tip familial: un program adaptat de recuperare la Centrul de zi, terapie ocupațională, activități în sera din curtea casei, tabere de vară la tabăra Motivation de la Văratec etc. Deosebit de energic, Ionuț preferă activitățile în aer liber, jocurile de mișcare, antrenamentele sportive.

Sustine-l pe Ionuț

Cristian are acum 17 ani și este unul dintre copiii dezinstițutionalizați de Fundația Motivation România la frageda vârstă de 4 ani. Transferat la Motivation în mai 2005, Cristian a fost integrat într-un program de recuperare adaptat în urma unei evaluări amănunțite realizată de specialiștii Centrului de zi Motivation. Cu ajutorul acestui program, echipa Centrului de zi și-a propus să îl ajute pe Cristian să depășească stările emoționale și amintirile vieții în instituție, să își dezvolte limbajul și să facă progrese în ceea ce privește dezvoltarea fizică. Progresele au fost evidente în scurt timp, iar integrarea lui Cristian în familia unui asistent maternal profesionist a contribuit și ea la aceste progrese. Cristian s-a întors într-una din casele de tip familial ale organizației noastre.

Sustine-l pe Cristian

Alexandru are acum 23 de ani și locuiește la noi din 2005. A absolvit o școală specială din București și are un program de recuperare și sport în cadrul Centrului de zi. De curând, îl ajută cu mare încântare pe colegul nostru, Daniel, la atelierul de tâmplărie din cadrul Centrului de zi. Alex se implică cu mare entuziasm în activitățile de timp liber – excursii, serbări, petreceri dar și la activitățile zilnice din casa în care locuiește. Are simțul umorului iar veselia sa este molipsitoare.

Sustine-l pe Alexandru

George este un tânăr în vârstă de 29 de ani care locuiește în una din casele Fundației Motivation din Comuna Clinceni. Din cauza diagnosticului său, George nu a putut fi integrat într-o școală de masă. Totuși, din anul 2004, el frecventează Centrul de zi al organizației noastre, unde beneficiază de un program intensiv de recuperare adaptat nevoilor sale. Deși a făcut progrese din punct de vedere al dezvoltării cognitive și a dezvoltat noi abilități de autonomie personală, George are nevoie permanentă de ajutorul unui adult. Fire deosebit de jovială și prietenoasă, George caută compania celorlalți tineri. Îi place să cânte și să asculte muzică. Participă cu mare plăcere la activitățile de socializare, la plimbările și ieșirile în aer liber, alături de personalul de îngrijire directă sau din Centrul de zi.

Sustine-l pe George

Marius are 30 de ani. El locuiește la Motivation din anul 2004, alături de alți tineri cu dizabilități asemănătoare. Este încântat atunci când este în centrul atenției, preferând compania persoanelor adulte. Deși nu vorbește, Marius a învățat să comunice nonverbal cu cei care au grijă de el. Îi place foarte mult să asculte muzică și să se plimbe în aer liber. Din păcate, el nu păstrează legătura cu familia naturală, însă încercăm să îi oferim la Motivation o familie apropiată, chiar dacă mult mai extinsă.

Sustine-l pe Marius

Ciprian este un tânăr în vârstă de 29 de ani, diagnosticat la naștere cu dizabilitate intelectuală severă și surdocecitate. În ciuda diagnosticului său, Ciprian a dezvoltat abilități care îi permit să se deplaseze singur în casă și în spațiul centrului de zi, și să mănânce fără ajutor. La Centrul de zi Motivation, Ciprian participă la activitățile de psihopedagogie specială, de socializare și de kinetoterapie. El realizează cu conștiinciozitate exercițiile propuse de kinetoterapeut pentru îmbunătățirea mersului, a posturii și a condiției fizice. El dorește ca adulții din jurul său să îi dedice cât mai multă atenție. Îi place foarte mult să se plimbe în aer liber în zilele călduroase și să fie inclus în activitățile de grup împreună cu ceilalți copii și tineri.

Sustine-l pe Ciprian

Costel are 29 de ani și locuiește la Motivation din septembrie 2003. Din cauza dizabilității sale severe, el nu este înscris la școală, dar participă la activitățile de recuperare organizate în cadrul centrului de zi Motivation. După o perioadă de evaluare, specialiștii centrului au elaborat un program individualizat de intervenție pentru Costel – activități de psihopedagogie, logopedie, kinetoterapie și de socializare. Deși vocabularul său activ este limitat, Costel își poate exprima dorințele astfel încât să fie înțeles de ceilalți. În timp, el a învățat să folosească elemente de limbaj mimico-gestual. Costel este foarte conștiincios. La centrul de zi, el urmează îndeaproape activitățile în care îl implică specialiștii centrului. Fire deosebit de prietenoasă și sociabilă, se implică cu mare entuziasm în activitățile gospodărești, oferind sprijin personalului de îngrijire directă. Îi plac jocurile în aer liber, plimbările și activitățile distractive împreună cu ceilalți copii.

Sustine-l pe Costel

Gabriel avea doar 4 ani atunci când l-am preluat din centrul de plasament și este cel mai mic dintre copiii nostri. Vara trecută a împlinit 18 ani. Fire deosebit de sociabilă și prietenoasă, Gabriel este îndrăgit de ceilalți tineri și de personal. Gabriel nu vorbește, dar reușește să le transmită celor din jur care sunt dorințele sale. Îi place foarte mult să fie plimbat și să relaționeze cu ceilalți.

Sustine-l pe Gabriel

Florin este un tânăr în vârstă de 22 ani, diagnosticat cu tulburare de spectru autist și întârziere psihică severă. Aflat în plasament la Motivation din anul 2004, Florin locuiește în una din casele de tip familial ale organizației, alături de alți tineri cu dizabilități asemănătoare. Este absolvent a 10 clase din cadrul  unei școli speciale din București și merge și la Centrul de zi Motivation, unde participă la ședinte de logopedie, kinetoterapie, psihopedagogie specială, stimulare cognitivă, consiliere psihologică și activități de socializare. Deși are abilități care-i oferă un anumit grad de autonomie personală (mănâncă și se îmbracă singur), Florin are nevoie în permanență de suportul unui adult. Vocabularul său activ are un număr restrâns de cuvinte. Cu toate acestea, el reușește, cu ajutorul limbajului mimico-gestual, să se înțeleagă cu ceilalți. Florin participă cu mare drag la activitățile de socializare desfășurate în aer liber, la jocurile ale căror reguli încearcă de fiecare dată să le respecte.

Sustine-l pe Florin

Narghita a venit la Motivation în anul 2003, împreună cu sora ei, Kassandra, care mai apoi a plecat înapoi în familia naturală. Narghita are nevoie permanentă de sprijinul adulților. Nu-i plac schimbările în programul zilnic și nici persoanele noi. La centrul de zi luăm în considerare aceste particularități în realizarea unui program de recuperare adaptat. Are activități pe care le face cu mare plăcere în mod repetitiv: jocul cu mingea, cu bile de diferite mărimi și culori etc.

Sustine-o pe Narghita

Bety este o tânără de 27 ani. Ea locuiește la Motivation din anul 2004, în una dintre casele noastre de tip familial. Îi place solitudinea și ne bucură când zâmbește. Bety preferă compania adulților pe care îi cunoaște și devine foarte agitată în spații aglomerate sau în locuri noi.

Sustine-o pe Beatrice

Aurel este un tânăr în vârstă de 29 de ani care locuiește într-una dintre casele de tip familial ale Fundației Motivation. Din cauza diagnosticului său (tetrapareză spastică, retard mental sever cu tulburări de comportament) nu a putut fi integrat în școală. Aurel utilizeaza un fotoliu rulant special adaptat nevoilor sale. Din anul 2004, el frecventează Centrul de zi al organizației noastre, unde beneficiază de un program intensiv de recuperare: activități de psihopedagogie specială, stimulare cognitivă și kinetoterapie. Aurel are nevoie permanentă de ajutorul adultului. Cu toate acestea participă cu mare plăcere la activitățile de socializare, la plimbările și ieșirile în aer liber, alături de personalul de îngrijire directă sau de personalul Centrului de zi.

Sustine-l pe Aurel

Cătălin este un tânăr de 22 ani aflat în plasament la Motivation din anul 2005, într-una din casele de tip familial ale organizației. El este integrat în programul centrului de zi, unde participă la activități de logopedie, psihopedagogie specială, kinetoterapie și de socializare. Deși nu vorbește, Cătălin își exprimă intențiile și dorințele cu ajutorul limbajului nonverbal, reușind să se facă înțeles de către ceilalți tineri și de către adulți. Uneori, el manifestă tulburări comportamentale specifice persoanelor cu autism, însă îi place să se implice alături de ceilalți copii și tineri în jocuri de mișcare, activități gospodărești și de socializare. Cătălin nu pastrează nici o legatură cu familia sa naturală.

Sustine-l pe Cătălin

Leonard este un tânăr în vârstă de 23 de ani, diagnosticat cu autism. Din cauza particularităților sale, Leonard nu este înscris la școală, beneficiind doar de activitățile de recuperare organizate în cadrul centrului de zi. După o perioadă de evaluare, specialiștii centrului au elaborat un program individualizat de intervenție planificând activități de psihopedagogie, kinetoterapie și de socializare. Leonard nu verbalizează și manifestă toate tulburările specifice autismului: tendința de retragere în lumea interioară, teama de nou, manifestări comportamentale distructive, instabilitate motorie. Tânărul are nevoie de suport permanent din partea personalului de îngrijire directă și nu manifestă interes față de activitățile organizate în grup. El răspunde la un număr limitat de acțiuni și întâmpină mari dificultăți în rezolvarea unor situații simple, preferând activitățile repetitive, scurte. Leonard nu dorește compania celorlati tineri și preferă plimbările în aer liber în zone liniștite.

Sustine-l pe Leonard

Call Now Button