Poveștile tinerilor
Alexandru face parte din familia Motivation din 2005. Faptul că are o dizabilitate intelectuală și deficiențe de auz nu îl împiedică să ia parte la numeroase activități la Centrul de Zi Motivation. Îi place să deseneze, să modeleze, iar atunci când cineva are nevoie de ajutor, este primul care se oferă.
Alex este sociabil și are nevoie de multă atenție și afecțiune. Pentru că e plin de energie, preferă activitățile în aer liber, care îi dau ocazia să descopere lumea înconjurătoare. Îi place și sportul – preferatul său fiind baschetul. Se menține activ pentru că este ajutor de bază în casa în care locuiește și în atelierul de tâmplărie, unde lucrează cu plăcere, sub îndrumarea colegilor noștri.
Mihaela face parte din familia Motivation din anul 2004.
Este pasionată de gimnastică, patinaj și îi plac poveștile de viață ale oamenilor din jur, așa că știe multe lucruri despre familiile colegilor noștri și despre vedete.
Îi place să lucreze în atelierul de croitorie și să tricoteze, iar la Centrul de Zi Motivation face adesea puzzle-uri din mii de piese, pe care le folosim ca decorațiuni în casele în care locuiesc tinerii noștri.
În treburile gospodărești se descurcă aproape singură. Are ritmul ei și o ordine cunoscută, de aceea nu îi plac prea mult schimbările.
Dani și a crescut sub ochii noștri, din 2003. Ne este un bun coleg și prieten. Este foarte ordonat și chibzuit – face mereu economii pentru a-și cumpăra lucrurile necesare, dar și pentru micile lui plăceri.
Dani cunoaște bine legile și regulile, le respectă și chiar îi informează și pe ceilalți. Lucrează atât la atelierul de croitorie Motivation, cât și la cel de tâmplărie. Este meticulous, descurcăreț, îi place să muncească, sa facă sport și să asculte muzică. Pe viitor își dorește o familie și să fie independent.
Cristian sau Kiki, așa cum îi spunem noi, s-a alăturat familiei Motivation din 2005. Avea doar 4 ani. Ca să depășească tulburările emoționale date de amintirile vieții într-un centru de plasament, Cristian a fost integrat într-un program de recuperare adaptat, iar rezultatele nu au întârziat să apară.
Acum, Kiki este pasionat de modă și acordă multă atenție modului în care se îmbracă. Mai mult de atât, îi sfătuiește și pe colegii lui în ceea ce privește modul corect de a se îmbrăca, în funcție de eveniment. Visul lui este să-și creeze propria linie vestimentară. La activitățile de terapie ocupațională desenează modele de rochii și accesorii, iar la atelierul de croitorie încearcă să-și pună în practică ideile schițate. Își petrece timpul liber uitându-se la desene animate și la filme.
Călin este sociabil, talentat, are un simț al umorului bine dezvoltat, care îl ajută să-și facă repede prieteni și să fie adesea în centrul atenției.
De fiecare dată este vedeta centrului de zi Motivation la piesele de teatru și la activitățile de dans puse în scenă aici.
Călin a crescut alături de noi și ne-am bucurat de succesele pe care le-a bifat pe parcurs. Acestea l-au ajutat să devină independent: a reușit să scrie după ce a fost operat, face diferite activități în atelierul de tâmplărie, merge singur la cumpărături și chiar gătește, cu puțin ajutor.
Este pasionat de sport, așadar participă cu entuziasm la evenimentele organizate de noi și de prietenii de la Special Olympics România. Visul lui este să călătorească, să fie liber, pentru că nu îi plac deloc regulile.
În cabinetul de psihopedagogie specială de la Centrul de Zi Motivation, Costel face exerciții pentru de dezvoltare cognitivă – sortează obiecte, recunoaște poziții spațiale, identifică elemente ale schemei corporale. Toate, sub îndrumarea colegilor noștri. Tot de la ei a învățat să ceară în moduri ingenioase ce își dorește și să compenseze absența limbajului verbal.
Costel este amuzant, mereu în căutare de noi stimuli, atașat de persoanele cu care intră în contact în mod frecvent. Se descurcă și la activitățile casnice – poate să aranjeze patul, să șteargă praful, duce rufe la spălat și este foarte bucuros să ajute și să fie lăudat.
Este un “colecționar avid” de obiecte din plastic, pe care le cere în moduri inedite, aducând mereu veselie în casă. Chiar și acum, la vârsta de 31 de ani, Costel rămâne renumit pentru pasiunea lui pentru… cozonac!
Cătălin este un sportiv pasionat şi un excursionist împătimit. Îşi doreşte să plece, să alerge cât mai mult, însă, cu toate acestea, rutina rămâne unul dintre elementele care îi asigură confortul.
Participă la sesiuni terapeutice unde învaţă să interacţioneaze cu alte persoane, face exerciţii pentru a-și dezvolta deprinderile de orientare în spațiu, recunoaşte animale şi obiecte de uz comun. Jocurile lui preferate sunt cele de tip puzzle. Este ataşat de colegii noștri din programul IMPACT şi împreună cu ei dansează, ascultă muzică şi participă la spectacole de mimă.
Cătălin, un mare pofticios, ştie cum să îşi pună în valoare ochii expresivi ca să primescă rezerve de bomboane și dulciuri. Crăciunul este perioada lui favorită din an. Abia așteaptă primele reclame cu Moș Crăciun, ca să-i imite râsul.
George este o fire veselă, cu o poftă de viaţa uimitoare. Folosește un scaun rulant, cu ajutorul căruia îi place să danseze în timp ce intonează melodiile preferate. Este sociabil şi îi plac foarte mult petrecerile în aer liber, cu grătar şi voie bună. Perioada lui favorită din an este vara, când poate merge în tabără la Văratec și se poate juca cu mingea.
Fiind serios și muncitor, o altă activitate preferată este kinetoterapia. Sub îndrumarea colegilor noștri din programul IMPACT face exerciții pentru îmbunătățirea mobilității. Participă și la sesiuni de stimulare multisenzorială, în cadrul cărora sunetele se îmbină cu mişcarea şi identificarea obiectelor după formă sau textură.
Chiar dacă și-a pierdut părinții cu mult timp în urmă, George îşi aminteşte multe detalii despre ei, din zilele copilăriei, şi îşi împărtăşeşte amintirile cu personalul şi prietenii din casă, care îi sunt acum familie.
Mădălina e plină de viață. Reuşeşte să înveselească lumea cu talentul ei inegalabil la farse. Îi plac bijuteriile şi hainele frumoase, să fie mereu aranjată şi în centrul atenţiei.
Mădălina participă la sesiuni de consiliere psihologică, unde învaţă despre comportamente, sentimente şi cum să se adapteze provocărilor cotidiene. Preferă compania colegelor de la atelierul de croitorie şi terapie ocupaţională, care o ajută să realizeze obiecte decorative, să coasă şi să se pregătească pentru momentul în care se va angaja. Logopedul Centrului de Zi Motivation o ajută să îşi îmbunătăţească pronunţia şi să îşi îmbogățească vocabularul.
Mădălina îşi doreşte să fie independentă, aşa că învaţă treptat să gătească, să facă curăţenie şi să îşi aranjeze hainele în dulap. Pentru ea, cele mai frumoase zile sunt cele în care are ocazia să participe la activităţi de grup.
Anca iubeşte muzica şi dansul. Visul ei este să participe, împreună cu prietenii cei mai buni, la un concert al Andrei şi să aibă acces în culise. Este mereu la curent cu ultimele ştiri din lumea mondenă.
Anca are o fire artistică, latură pe care o explorează de câte ori are ocazia. În atelierul de terapie ocupaţională, pictează, îşi testează îndemânarea la croitorie și creează accesorii din fimo și materiale textile. Sensibilă și emotivă, Ancuţa învaţă de la psihologul centrului de zi să își gestioneze emoţiile, să se accepte, să iubească și să se bucure de fiecare zi, chiar dacă nu este soare.
Şi-a dorit să înveţe şi a reuşit să devină independentă – este o gospodină desăvârşită, care poate prepara o salată grozavă și îşi poate pregăti hainele, fiind o cochetă înnăscută. Îi place să fie înconjurată de prieteni şi voluntari, pe care reuşeşte să îi cucerească imediat cu un zâmbet larg şi o personalitate pe măsură.
Marius sau Yuki, cum este alintat, locuiește la Motivation din anul 2004. Ne întâmpină mereu cu un zâmbet larg pe faţă şi are un talent surprinzător de a depăşi dificultăţile care vin din afectările de vorbire și mobilitate. A învăţat cum să atragă atenţia pentru a-și primi răsplata dulce și să deschidă televizorul pe canalele de muzică preferată.
Este un tânăr fericit, plin de energie, care reuşeşte să realizeze activităţi ludice simple. La sesiunile de kinetoterapie, Marius a învaţat cu succes jocuri scurte de mişcare. Acestea îl ajută să își îmbunătăţească motricitatea fină şi grosieră. De la colegii noștri primeşte sprijin pentru înţelegerea și adoptarea poziţiei corecte în scaunul rulant.
Florin este una dintre figurile reprezentative ale căsuţei Motivation din Clinceni, mereu vesel și cu dorință de autodepășire. Este ambiţios și nu se lasă înfrânt de afectările progresive ale stării lui de sănătate.
Este dornic să înveţe, să încerce mereu lucruri noi şi să fie în centrul atenţiei. Reuşeşte să îşi depăşească limitele cu ajutorul kinetoterapiei, învăţând noi exerciţii şi luptând să îşi păstreze mobilitatea. Un accident din copilărie i-a afectat capacitatea de a se exprima verbal, aşa că Florin face exerciţii de logopedie complexă pentru îmbunătăţirea comunicării. Îşi povestește amintirile şi vorbeşte despre speranţele şi visurile sale. Este unul dintre cei mai activi tineri la atelierul de tâmplărie, îi place să descopere cum se construieşte un obiect de mobilier din bucăţi de lemn disparate.
Afectuos şi plin de energie, participă la toate activităţile de grup pe care le organizam. Îi plac jocurile de societate, în special dacă includ şi pedepse amuzante, şi se împrieteneşte cu uşurinţă cu alţi tineri. Adoră călătoriile, tabarele de la Văratec şi de la mare. Acestea sunt experienţele lui preferate, pe care le povestește în serile lungi de iarnă.
Deşi nu vorbește, Narghita a învăţat cum să obţină ceea ce îşi doreste și să își exprime stările emoționale. Ne fascinează răbdarea cu care își construiește un joc simplu cu incastre, mingi sau puzzle, sau cea cu care aranjează fiecare piesă la locul pe care îl dorește. Nu îi plac schimbările și le observă imediat. Adesea, indică ordinea anterioară a obiectelor și chiar reorganizează lucrurile din cameră așa cum îi place mai mult.
La Centrul de zi Motivation, Narghita învață lucruri practice, cum ar fi să identifice relația cauză-efect si să se orienteze în spațiu, să recunoască obiecte şi fenomene din viața cotidiană.
De-a lungul timpului a fost implicată în terapii centrate pe dezvoltarea comunicării nonverbale, pe durata cărora a fost încurajată să se exprime și să interacționeze cu cei din jur în spiritul blândeții (gentle teaching).
Când a venit la Motivation, Cristina avea mobilitatea atât de afectată, încât nu putea să se deplaseze. În plus, nu mânca alimente solide și nu știa să exprime nevoile pe care le are sau să ceară ajutor.
Cu sprijinul colegilor care au lucrat cu Cristina, ea învățat să meargă, a reușit să învețe să mănânce și alimente mai solide și știe să își ia singură ce îi place. A descoperit aici pasiunea pentru muzică, recompensa ideală pentru orice realizează.
Este mereu protejată de cei doi frați, Daniel și Cristian, care au venit și ei la Motivation din Centrul de plasament. Ei o tratează ca pe sora cea mică, deși ea este cea mai mare.
În prezent, Cristina participă săptămânal la sesiuni de logopedie destinate consolidării capacității de comunicare nonverbală și urmează un program de stimulare multisenzorială. Realizează activități ludice de scurtă durată, ca să își îmbunătățească abilitățile sociale. Preferatele ei rămân exercițiile din sala de kinetoterapie și relaxarea cu ajutorul muzicii.
Pe Florin Moise l-am cunoscut în 2004.
Îi place să știe câte ceva despre fiecare om pe care îl cunoaște. Are câteva întrebări preferate: la ce stație de metrou cobori, ce pijamale ai, când este ziua ta. Îi plac dulciurile și revistele despre mâncare.
Are nevoie de un program cunoscut dinainte și de rutină. Este vesel și găsește ușor metafore inspirate care să descrie oamenii din jurul său.
Afectat de una dintre cele mai grave forme de dizabilitate asociată, surdocecitate, Ciprian este un învingător.
Ciprian a învăţat să fie independent folosind doar simţul tactil şi olfactiv. Luptă în continuare ca să îşi păstreze capacitatea de a se orienta în spaţiu și autonomia personală dobândită, lucru care-i reuşeşte cu sprijinul personalului de referinţă cu care are o legătură specială.Recunoaşte persoanele de referinţă după parfum şi textura pielii şi îşi manifestă preferinţele faţă de un obiect sau altul, un fel de mâncare sau o băutură anume, fiind uşor de înţeles de cei cu care interacționează.
Îi place să realizeze exerciţii cu nisip kinetic şi stimuli termici de diferite temperaturi. Deşi cu o stare de sănătate fragilă, are mereu un zâmbet pe buze şi oferă afecţiune tuturor.
Ionuţ este tânărul de la care învăţăm în fiecare zi cum să ne depăşim limitele. Ionuț este pasionat de sport, cultura chinezească, documentare despre evoluţia pământului, sistemul solar, meteoriţi şi este o adevărată enciclopedie când vine vorba despre dinozauri.
Abandonat de timpuriu, cu o istorie familială tristă, a învăţat la Fundaţia Motivation multe despre prietenie, despre importanţa afecţiunii şi respectului reciproc. Ionuţ a participat la sesiuni de consiliere psihologică care îl ajută să depăşească trauma de abandon, a primit sprijin pentru îmbunătățirea limbajului verbal şi a finalizat cu succes un program de dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă.
Ionuţ este „stâlpul casei” pe care te poţi baza să realizeze „treburi de bărbat”, cum îi place să spună. Curăţenia în curte și aranjarea obiectelor de dimensiuni mari sunt responsabilitatea lui. Lucrează în fiecare zi împreună cu colegii noştri la asamblarea şi livrarea scaunelor rulante şi este mândru de faptul că reuşeşte să ofere altora o mână de ajutor.
Gabriel ne întâmpină mereu cu un zâmbet pe buze, care luminează încăperea. Este un supravieţuitor care luptă cu probleme complexe de sănătate. A fost operat pentru hidrocefalie, a suferit un atac cerebral ale cărui urmări i-au afectat ireversibil dezvoltarea fizică şi psihică, dar are o dispoziţie emoţională pozitivă şi este plin de afecţiune.
Gabi a fost implicat de la început în programe terapeutice complexe destinate îmbunătățirii stării de sănătate, dezvoltării deprinderilor motorii şi stimulării multisenzoriale. Preferă sala de kinetoterapie unde exerciţiile şi atenţia constantă îl ajută să-și menţină o poziţie corectă în scaunul rulant şi să îşi menţină motricitatea fină. La sesiunile de stimulare multisenzorială alege mereu activităţile care implică modificarea intensităţii stimulării vizuale, tactile şi termice.
Bety trăiește la Motivation din 2004. Dizabilitatea asociată cu care este diagnosticată îi impune o serie de limite de comunicare şi deplasare pe care le înfruntă cu mult curaj, cu sprijinul personalului de referinţă din casa Cornetu.
A găsit o modalitate de a solicita nonverbal ce are nevoie şi se simte în siguranţă cu oamenii pe care îi cunoaşte şi care îi înţeleg nevoile zilnice.
Participă anual la taberele pe care le organizăm la Văratec. Acesta este unul dintre locurile ei preferate, unde are posibilitatea să petreacă timp în natură împreună cu ceilalți tineri, să fie implicată în jocuri distractive şi mai ales să se răsfeţe cu bunătățile pregătite de colegii noștri.
Aurel este cel mai mare dintre tinerii noştri şi unul dintre exemplele de curaj şi luptă zilnică.
Aurel a învăţat să compenseze dificultăţile de deplasare şi comunicare, reuşind să se facă înţeles de cei care îl cunosc şi îl sprijină zilnic. Aurel reuşeşte să îşi menţină o dispoziţie emoţională pozitivă, fiind mereu gata să zâmbească şi să râdă când se întâlneşte cu persoanele cu care are o conexiune emoţională profundă.
Îi plac activităţile din sala de kinetoterapie. La fiecare sesiune terapeutică, bucuria lui este vizibilă – are cel mai larg zâmbet pe care l-aţi văzut vreodată. Bucuria lui se vede și în modul în care îşi manevrează scaunul rulant către sală, unde are un program de exerciţii pentru îmbunatăţirea posturii corporale şi a abilităților de manevrare a a scaunului rulant.
Îi plac plimbările în aer liber şi activităţile la care participă multe persoane, este pretenţios în ceea ce priveşte felurile de mâncare şi mereu solicită ceva dulce.
Dacă eşti în Centrul de zi şi auzi numele Laur, cum preferă să fie strigat, primele lucruri la care te gândeşti sunt calculator şi componentele lui, aceasta fiind pasiunea lui cea mai puternică.
Laur a absolvit cursurile Şcolii de Arte şi Meserii numărul 2 şi în prezent lucrează în atelierele de croitorie şi tâmplărie ale Fundației. Este şi un sportiv medaliat, parte importantă din echipa care participă anual la toate competiţiile organizate de Fundaţia Special Olympics. La acestea are ocazia să îşi pună în evidenţă atât calităţile de sportiv, dar şi capacitatea de a fi în centrul atenţiei.
Laur preferă activităţile de gătit şi curăţenie. Cea mai motivantă activitate de petrecere a timpului liber pentru el este vizitarea mall-urilor, locul unde se pune la punct cu lansările din domeniul IT, pe care le testează şi le compară.
Are un istoric afectiv încărcat negativ și de aceea el are în mod special nevoie de un mediu stabil, caracterizat de siguranţă, unde să găsească suportul şi atenţia care îi sunt necesare pentru a înfrunta consecinţele traumei de abandon.
Marian este parte din familia Motivation de la vârsta de 9 ani. Visul lui este să aibă o familie – o soție și un copil. Tânjește după afecțiune și este darnic cu îmbrățișările – atât pentru prieteni, cât și pentru colegii noștri.
Este prietenos și protector. I-ar plăcea să obțină permisul auto și să se mute la casa lui. Participă la evenimente sportive adaptate și este mândru de medaliile pe care le primește.
Este îndemânatic – lucrează în atelierul de tâmplărie, dă o mână de ajutor la curățarea grădinii de la tabăra Motivation, primăvara, dar nu se dă în lături nici de la gătit.
Florin a fost preluat de Fundaţia Motivation România în anul 2004, unde a beneficiat de un mediu stabil care i-a permis evoluţia favorabilă atât din perspectiva psihologică cât şi emoţională.
Florin a participat de-a lungul timpului la activităţi terapeutice diversificate, în special centrate pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare nonverbală, stimularea dezvoltării cognitive şi a deprinderilor de viaţă independentă care i-au permis formarea autonomiei personale şi îmbunătăţirea dispoziţiei emoţionale. Preferă activităţile şi jocurile care sunt centrate pe muzică şi dans, având o dispoziţie emoţională pozitivă caracterizată de veselie şi afecţiune. Florin este un tânăr care se simte cel mai bine în grupuri mari de persoane care îi acordă atenţie exclusivă.
Momentul lui preferat din cursul anului este tabăra de la Văratec unde are ocazia să vadă tractoare şi multe animale pe care le recunoaşte şi le urmăreşte cu multă concentrare.
Integrat în programele Fundaţiei Motivation România din anul 2003, Patrik, cum îl alintă toată lumea, este unul dintre „veteranii” noştri care a învăţat ce înseamnă să fii acceptat şi să trăieşti într-un mediu caracterizat de stabilitate şi afecţiune de la personalul de referinţă.
Este un tânăr diagnosticat cu schizofrenie reziduală, retard psihic sever, ceea ce a însemnat implicarea lui în programe terapeutice care să îi permită dobândirea autonomiei personale şi dezvoltarea capacităţii de a îşi exprima nevoile.
Dizabilitatea asociată cu care este diagnosticat îi impune o serie de limite de comunicare pe care le înfruntă cu suportul personalului de referinţă, unde a găsit mediul potrivit să înveţe, să solicite nonverbal şi să se simtă în siguranţă, fiind înconjurat de oameni care îi înţeleg nevoile zilnic.