Mobilitate și Viață Independentă pentru tinerii cu dizabilități din România
Dizabilitatea nu trebuie să însemne izolare. Tinerii cu dizabilități merită și pot să aibă o viață împlinită!
Proiect finanțat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
- Rezultatele proiectului „Mobilitate și Viață Independentă pentru tinerii cu dizabilități din România
Fundaţia Motivation România anunță încheierea proiectului ”Mobilitate și Viață Independentă pentru tinerii cu dizabilități locomotorii din România”. Proiectul a fost derulat în perioada 20 ianuarie 2015 – 31 ianuarie 2017 de Fundația Motivation România, în parteneriat cu Fundaţia Special Oympics din România, cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea finanțării a fost de 1.927.297,4 lei.
În cadrul proiectului, 484 de tineri cu dizabilități locomotorii și intelectuale, provenind din localități rurale, sărace sau izolate au participat la activitățile proiectului și au primit vizite la domiciliu de la lucrătorii de sprijin. Dintre aceștia, 179 sunt fete, iar 65 sunt persoane de etnie romă. Scopul proiectului a fost să contribuie la incluziunea socială şi economică a tinerilor cu dizabilități locomotorii și intelectuale cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, prin crearea unui sistem de servicii integrate. Acestea au inclus evaluarea nevoilor și intervenție personalizată prin instruire pentru viață independentă, activități sportive, informare și consiliere privind accesarea serviciilor dedicate persoanelor cu dizabilități. Proiectul s-a adresat în special tinerilor din zone rurale, sărace sau izolate, cu acces redus la servicii de sănătate, educaţie și angajare.
- Sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport, Buda, Ilfov
Trei utilizatori de scaune rulante au participat în perioada 20-31 ianuarie 2017 la o sesiune de instruire pentru viață independentă și sport, organizată la Buda, județul Ilfov. Cei trei participanți au devenit utilizatori de scaune rulante ca urmare a unor accidente. Sub îndrumarea colegilor noștri kinetoterapeuți și instructori de viață independentă, ei au învățat mai multe despre schimbările aduse de leziunea medulară și despre cum le pot gestiona eficient. Au învățat și exersat tehnici de manevrare a scaunelor rulante și modalități de autogospodărire și autoîngrijire. Discuțiile despre problematica dizabilității și accesarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, precum și cele despre prevenirea complicațiilor medicale asociate leziunii medulare le-au adus informații noi, care le sunt de folos zi de zi.
2 utilizatori de scaune rulante au participat în perioada 9-19 ianuarie 2017 la o sesiune de instruire pentru viață independentă și sport organizată la Buda, județul Ilfov. Cei doi participanți și însoțitorii lor au venit din localități rurale ale județelor Gorj și Harghita. În timpul programului, ei au avut ocazia să diversifice programul de exerciții de kinetoterapie și să învețe exerciții pe care să le repete și acasă. În plus, au învățat mai multe despre manevrarea corectă a unui scaun rulant și depășirea obstacolelor asociate dizabilității.
Fabian este un tânăr motivat. Este student la Politehnică, are un frate mai tânăr căruia îi este exemplu și conduce o mașină adaptată. Ca să se relaxeze, face sport și meșterește la tot felul de invenții. Este utilizator de scaun rulant, ca urmare a unui accident în care a pierdut mai mult decât posibilitatea de a merge. Cu toate astea, este un exemplu de putere și de ambiție. A participat la sesiuni de sintruire pentru viață independentă și sport și la o tabără sportivă pentru utilizatori de scaune rulante, organizate în cadrul proiectului nostru ”Mobilitate și Viață Independentă pentru tinerii cu dizabilități din România”.
Mai multe despre Fabian, în filmulețul de mai jos, realizat în cadrul proiectului ”Mobilitate și Viață Independentă pentru tinerii cu dizabilități din România”.
Adina a depășit multe dintre dificultățile pe care le avea, ca urmare a participării la activitățile proiectului ”Mobilitate și Viață Independentă pentru tinerii cu dizabilități din România”. A participat, pe rând, la activitățile Caravanei Mobilității, la sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport și la o tabără sportivă pentru utilizatori de scaune rulante. Cu fiecare activitate și-a îmbunătățit abilitățile și reușește acum să depășească obstacole în scaun rulant, să își mențină echilibrul pe două roți, să facă transferul în și din scaunul rulant fără ajutor. În plus, cu ocazia taberei sportive, a plecat pentru prima dată de acasă fără însoțitor și e mândră de cum s-a descurcat.
Mai multe despre Adina, în filmulețul de mai jos, realizat în cadrul proiectului ”Mobilitate și Viață Independentă pentru tinerii cu dizabilități din România”.
- Sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport, Buda, Ilfov
3 utilizatori de scaune rulante au participat în perioada 7-17 noiembrie la sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport. Alături de însoțitorii lor, cei 3 participanți au aflat mai multe despre beneficiile unui scaun rulant potrivit, au primit echipamente de mobilitate adaptate nevoilor lor și au deprins tehnici de bază în manevrarea acestora. De asemnea, au aflat mai multe despre experiența instructorilor noștri de recuperare activă și au plecat acasă motivați să devină și mai independenți.
Fotografii
Odată cu sesiunea de instruire din perioada 24 octombrie-3 noiembrie, a fost realizat un material TV, difuzat pe TVR 1, în cadrul emisiunii Oameni ca noi, care ilustrează programul de isntruire pentru viață independentă și sport organizat de Fundația Motivation România în cadrul proiectului ”Mobilitate și viață independentă pentru tinerii cu dizabilități din România.” Emisiunea poate fi urmărită online, accesând link-ul http://www.tvrplus.ro/editie-oameni-ca-noi-506408.
http://www.tvrplus.ro/editie-oameni-ca-noi-506408
Doi tineri utilizatori de scaune rulante au participat, în perioada 24 octombrie – 3 noiembrie, la sesiunea de instruire pentru viață independentă și sport, organizată la Buda, jud. Ilfov. Cei doi tineri vin din localități rurale ale județelor Dâmbovița și Timiș și, cu ocazia programului de recuperare activă au învățat să se descruce singuri în scaunul rulant – ei au exersat tehnici de manevrare a scaunului rulant și au învățat să se autogospodărească. În plus, au discutat despre problemele pe care le-au întâmpinat și au căutat soluții pentru ele, alături de colegii noștri kinetoterapeuți și instructori de viață independentă.
Doi tineri utilizatori de scaune rulante au luat parte în perioada 10-20 octombrie la o sesiune de instruire pentru viață independentă și sport, organizată la Buda, jud. Ilfov. Ei au învățat de la instructorii noștri de viață independentă mai multe tehnici de manevrare a scaunului rulant și cum să depășească obstacolele pe care le întâlnesc. Sub supravegherea kinetoterapeuților noștri, au făcut exerciții pentru echilibru, scăderea spasticității și creșterea forței musculare și au stabilit un program de lucru pentru acasă. De asemenea, tinerii au luat parte la o demonstrație sportivă de baschet în scaun rulant.
În perioada 26-30 septembrie 2016, 18 tineri utilizatori de scaune rulante, provenind din diferite localități rurale ale țării, au luat parte la competițiile sportive anuale organizate la București. Programul taberei sportive a inclus antrenamente la diverse sporturi adaptate, precum: baschet în scaun rulant, tir cu arcul, atletism, bocce, badminton. Acestea s-au derulat sub îndrumarea instructorilor sportivi. Participanții au luat parte anterior și la sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport, care i-au ajutat să aibă încredere în forțele proprii și să învețe să se descurce singuri. În cadrul taberei, sportivii și-au făcut noi prieteni, au dezvoltat sentimentul de apartenență la echipă și s-au bucurat de medaliile primite la final.
Pe 29 septembrie a avut loc și evenimentul de închidere a proiectului ”Mobilitate și Viață Independentă pentru utilizatorii de scaun rulant”, organizat sub forma unei competiții sportive adaptate.
În perioada 20-30 septembrie, a avut loc la Vâlcea un program de recuperare activă. Acesta a inclus sesiuni de kinetoterapie și instruire pentru viață independentă, derulate sub îndrumarea colegilor noștri kinetoterapeuți și instructori de viață independentă – ei înșiși utilizatori de scaune rulante. Din program nu au lipsit nici vizitele la obiectivele din zonă, care le-au dat participanților ocazia să își exerseze abilitățile de manevrare a scaunelor rulante, așa cum au învățat de la colegii noștri: corect și în siguranță.
În perioada 19-29 septembrie, a avut loc o nouă sesiune de instruire pentru viață independentă și sport, la Buda, la care au participat 3 utilizatori de scaune rulante din județele Giurgiu, Cluj și Dâmbovița.
Participanții au avut ocazia să afle mai multe despre un stil de viață independent și tehnici de bază în autoservire. Au aflat mai multe despre drepturile pe care le au și au participat la activități sportive adaptate, în premieră, alături de instructorii de viață independentă și kinetoterapeuții noștri.
În perioada 5-15 septembrie, trei utilizatori de scaune rulante au participat la sesiunea de instruire pentru viață independentă și sport desfășurată la Buda, jud. Ilfov. Participanții au petrecut câteva zile departe de casă, timp care i-a ajutat să își cunoască și depășească limitele sub îndrumarea colegilor noștri, utilizatori de scaune rulante și kinetoterapeuți. Cei trei au luat parte la demonstrații și exerciții de manevrare a scaunului rulant, au aflat mai multe despre drepturile pe care le au și despre cum să prevină complicațiile medicale ce ar putea apărea.
În perioada 5-15 septembrie a avut loc o noua sesiune de instruire pentru viață independentă și sport, în Râmnicu Vâlcea. Sub îndrumarea instructorului de viață independentă și a unui kinetoterapeut, utilizatorii de scaune rulante și însoțitorii lor au învățat și au exersat tehnici de manevrare a scaunului rulant. De asemenea, au avut loc discuții despre poziționarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
În perioada 5-11 septembrie, a avut loc o sesiune de instruire pentru viață independentă și sport, la Văratec, jud. Neamț, desfășurată sub îndrumarea colegilor noștri de la echipele din județ Iași și Neamț. Cei 10 participanți au făcut demonstrații și exerciții de manevrare a scaunului rulant și au fost completate de discuții despre drepturile persoanelor cu dizabilități și soluții pentru depășirea problemelor pe care participanții le întâlnesc. Sub îndrumarea colegilor noștri, instructori de viață independentă și kinetoterapeuți, utilizatorii de scaune rulante au devenit mai independenți și dornici să își depășească limitele.
În perioada 5 – 9 septembrie 2016 a fost organizată la București o Tabără sportivă pentru tineri cu dizabilități intelectuale, găzduită de Universitatea Națională de Educație Fizică și sport.
Antrenamentele de baschet, badminton și bocce s-au încheiat cu o competiție în cadrul căreia participanții la tabără au avut șansa de a-și dovedi abilitățile dobândite. Cu toții au fost recompensați cu medalii și multe aplauze. La Ceremonia de premiere ne-am bucurat de prezența Andrei Gogan, care a dansat și a înmânat medalii.
În perioada 29 august – 4 septembrie, în tabăra de la Văratec au avut loc sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport, organizate de echipele noastre din Prahova, Brașov și Mureș. Demonstrațiile și exercițiile de manevrare a scaunului rulant au fost completate de discuții despre drepturile persoanelor cu dizabilități, despre obstacolele peste care au dat cei 11 utilizatori de scaune rulnte prezenți și metode de depășire a acestora.
Doi utilizatori de scaune rulante din Vâlcea și Prahova au participat la sesiunea de instruire pentru viață independentă și sport care a avut loc la Buda, jud. Ilfov, în perioada 22 august-1 septembrie. Sub îndrumarea instructorilor noștri de viață independentă și a kinetoterapeuților, au luat parte la demonstrații și exerciții de manevrare a scaunului rulant, sesiuni de kinetoterapie și au învățat lucruri noi care să îi ajute zilnic. Sesiunile de instruire au inclus demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, discuții despre poziționarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
10 utilizatori de scaune rulante au participat la sesiunea de instruire pentru viață independentă și sport derulată la Văratec, jud. Neamț, în perioada 22-28 august 2016, cu sprijinul echipelor noastre din Cluj, Sibiu și Satu Mare. Sesiunile de instruire ventru viață independentă și manevrare a scaunului rulant au fost completate de discuții despre drepturile persoanelor cu dizabilități, despre obstacolele peste care au dat participanții și metode de depășire a acestora. În plus, cu toții s-au bucurat de peisajele din zona Văratec și au exersat ce au învățat în timpul plimbărilor la obiectivele din zonă.
Trei tineri utilizatori de scaune rulante din Dâmbovița, Prahova și Buzău, două fete și un băiat, însoțiți de membri ai familiei, au participat în perioada 8-18 august la o sesiune de instruire pentru viață independentă și sport. Urmând sfaturile instructorilor noștri de recuperare activă și ale kinetoterapeuților, au deprins lucruri esențiale pentru o viață independentă, cum sunt tehnicile de transfer și de manevrare a scaunului rulant. De asemenea, au participat la discuții în timpul cărora au căutat soluții la problemele pe care le întâmpină.
- Sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport la Buda, jud. Ilfov
Pe 4 august, ne-am luat la revedere de la trei tinere simpatice și puse pe treabă, care au participat la sesiunile de instruire pentru viață independentă și sport, derulate la Buda, Ilfov, în perioada 25.07 – 04.08. Cele trei fete sunt utilizatoare de scaun rulant și au venit din localități rurale ale județelor Prahova, Timiș și Olt cu gândul să învețe să se descurce singure.Sub îndrumarea instructorului de viață independentă și a kinetoterapeutului, au luat parte la demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, discuții despre poziționarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
În perioada 11 – 21 iulie, a avut loc la Buda, județul Ilfov, un nou program de instruire pentru viață independentă și sport. Participanții au fost doi utilizatori de scaune rulante din localități ruraleale județelor Mehedinți și Brașov. Aceștia au învățat să utilizeze independent și în siguranță scaunul rulant și să depășească obstacolele asociate dizabilității, sub îndrumarea instructorilor noștri de viață independentă și a kinetoterapeuților. Au avut loc exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, discuții despre poziționarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
- Prietenii Caravanei Mobilității și traiului independent
Cu fiecare deplasare a Caravanei Mobilității și traiului independent, echipa noastră multidisciplinară nu întâlnește doar beneficiari noi, ci și prieteni noi. Aflăm poveștile utilizatorilor de scaune rulante care participă la activitățile noastre și ne străduim să adăugăm episoade plăcute în viața lor, să o schimbăm în bine. Ne bucurăm când alți oameni se alătură inițiativei noastre, pentru că știm că împreună reușim mai mult. De aceea, ne bucură să găsim sprijin la voluntarii noștri, la oamenii din comunitățile în care instalăm Caravana Mobilității, la autoritățile locale.La Vișinești, pe lângă toate acestea, am avut parte de compania a două tinere jurnaliste, voluntare la Decât o Revistă (DoR) – Alia Zariosu și Elena Văduva. Ele au ascultat poveștile tinerilor utilizatori de scaune rulante care ne-au vizitat și le-au și scris, pentru ca noi să le putem împărtăși și altora. Au fost mereu atente, curioase și gata să ne dea o mână de ajutor la activități.
Caravana Mobilității și traiului independent, văzută prin ochii lor, este descrisă aici
Elena a scris povestea Adinei, una dintre tinerele care a primit servicii de la specialiștii Caravanei, iar Alia a ales să scrie despre Marian, prietenul și colaboratorul nostru din jud. Dâmbovița, un exemplu de reușită.
- Caravana Mobilității și traiului independent, Vișinești, jud. Dâmbovița
12 tineri utilizatori de scaune rulante din localități rurale au luat parte la activitățile Caravanei Mobilității și traiului independent, în perioada 27 unie – 1 iulie. Atelierul mobil, însoțit de specialiștii Motivation, a poposit în localitatea Vișinești din județul Dâmbovița. Participanții au primit scaune rulante noi, reparații și adaptări pentru cele vechi, recomandări privind îngrijirea stării de sănătate și un program personalizat de exerciții de kinetoterapie, precum și informații despre drepturile pe care le au și cum ar putea să le acceseze. De asemenea, au fost invitați să participe și la alte activități în cadrul proiectului, precum sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport și competiții sportive pentru utilizatorii de scaune rulante.
Cu această ocazie a fost organizat și un eveniment intermediar de promovare a activităților proiectului ”Mobilitate și Viață Independentă oentru tinerii cu dizabilități din România”. Detalii: https://motivation.ro/blog/caravana-mobilitatii-si-traiului-independent-ajunge-in-judetul-dambovita/#
În perioada 27 iunie – 7 iulie, a avut loc la Buda, județul Ilfov, un nou program de instruire pentru viață independentă și sport. Participanții au fost trei utilizatori de scaune rulante din localități rurale, selectați ca urmare a participării lor la Caravana Mobilității și traiului independent din Cerțești, jud. Galați. Aceștia au învățat să utilizeze independent și în siguranță scaunul rulant și să depășească obstacolele asociate dizabilității, sub îndrumarea instructorilor noștri de viață independentă și a kinetoterapeuților.
Au avut loc exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, discuții despre poziționarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
12 tineri utilizatori de scaune rulante din localități rurale au luat parte la activitățile Caravanei Mobilității și traiului independent, în perioada 13-17 iunie. Atelierul mobil, însoțit de specialiștii Motivation, a poposit în localitatea Cerțești. Participanții au primit scaune rulante noi, reparații și adaptări pentru cele vechi, recomandări privind îngrijirea stării de sănătate și un program personalizat de exerciții de kinetoterapie, precum și informații despre drepturile pe care le au și cum ar putea să le acceseze.
- Sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport la Buda, IlfovÎn perioada 13-23 iunie a avut loc la Buda, județul Ilfov, un nou program de instruire pentru viață independentă și sport. Participanții au fost doi utilizatori de scaune rulante din localități rurale ale județului Timiș și Suceava, care au învățat să utilizeze independent și în siguranță scaunul rulant și să depășească obstacolele asociate dizabilității, sub îndrumarea instructorilor noștri de viață independentă și a kinetoterapeuților.Au avut loc exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, discuții despre poziționarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.Fotografii
- Sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport la Buda, Ilfov
În perioada 16-26 mai a avut loc la Buda, jud. Ilfov, un nou program de instruire pentru viață independentă și sport. Participanții au fost doi utilizatori de scaune rulante din localități rurale ale județului Satu Mare, care au învățat să utilizeze independent și în siguranță scaunul rulant și să depășească obstacolele asociate dizabilității, sub îndrumarea instructorilor noștri de viață independentă și a kinetoterapeuților.
Au avut loc exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, discuții despre poziționarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
Sesiunile reprezintă prima activitate din componenta PLUS a proiectului Mobilitate și Viață Independentă pentru tinerii cu dizabilități din România. Activitățile derulate în cadrul acesteia vor avea loc în perioada mai-octombrie 2016.
- Evaluarea activităților
Pe 20 aprilie a avut loc la Buda, Ilfov, o întâlnire de evaluare a activităților din proiect, la care au participat utilizatori de scaune rulante, beneficiari ai proiectului, lucrători de sprijin, un consilier, kinetoterapeuți și instructori de viață independentă.
În perioada 5-20 aprilie a avut loc la Buda, jud. Ilfov, un nou program de instruire pentru viață independentă și sport. Participanții au fost trei utilizatori de scaune rulante din localități rurale ale județelor Galați, Buzău și Bistrița Năsăud, care au învățat să utilizeze independent și în siguranță scaunul rulant și să depășească obstacolele asociate dizabilității, sub îndrumarea instructorilor noștri de viață independentă și a kinetoterapeuților.
Au loc exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, discuții despre poziționarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
14 tineri utilizatori de scaune rulante din localități rurale sau izolate au participate în perioada 4-8 aprilie la o tabără sportivă. Antrenamentele și competițiile finale s-au desfășurat în Bragadiru și în București. Participanții au jucat baschet în scaun rulant, au încercat tir cu arcul și au învățat bocce.
15 tineri cu dizabilități intelectuale din localități rurale izolate au participat în perioada 29 martie – 2 aprilie la o tabără sportivă, organizată în București, alături de Special Olympics Romania.
Instructorii noștri sportivi i-au inițiat pe participanți în bocce, fotbal, atletism și badminton. Activitățile au avut loc pe terenurile Universității Naționale de Educație Fizică și Sport.
În perioada 14-24 martie au avut loc la Râmnicu Vâlcea sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport la care au participat 6 utilizatori de scaune rulante și asistenții lor personali.
Sub îndrumarea instructorului de viață independentă și a unui kinetoterapeut, s-au desfășurat exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, au avut loc discuții despre pozițonarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
În perioada 29 februarie – 15 martie are loc la Bragadiru un nou program de instruire pentru viață independentă și sport. Participă utilizatori de scaune rulante din Vâlcea și Călărași, care învăță să fie independenți, sub îndrumarea instructorului nostru de viață independentă și a unui kinetoterapeut.
Au loc exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, discuții despre poziționarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
- Call center pentru tineri cu dizabilități
Fundația Motivation pune la dispoziția persoanelor cu dizabilități o linie telefonică dedicată, accesibilă la tel. 0800 030 762. De aici, se pot obține informații și recomandări referitoare la:
• accesul la echipamente de mobilitate și consumabile decontate de CAS
• servicii de grup suport
• servicii de instruire pentru viață independentă
• drepturile persoanelor cu dizabilități
• servicii de accesibilizare a locuinței
• servicii educaționale/de angajare disponibile în comunitate
Iniţiativa face parte din proiectul, „Mobilitate şi Viaţă Independentă pentru tinerii cu dizabilităţi din România”, implementat de Fundaţia Motivation România şi Fundaţia Special Oympics din România, cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială – FRDS.
În perioada 15-25 februarie au avut loc la Râmnicu Vâlcea sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport la care au participat 6 utilizatori de scaune rulante și asistenții lor personali.
Sub îndrumarea instructorului de viață independentă și a unui kinetoterapeut, s-au desfășurat exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, au avut loc discuții despre pozițonarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
În perioada 8 – 23 februarie, a avut loc la Bragadiru un nou program de instruire pentru viață independentă și sport. Au participat trei utilizatori de scaune rulante, care au învățat să fie independenți, sub îndrumarea instructorului nostru de viață independentă și a unui kinetoterapeut.
Au avut loc exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, discuții despre poziționarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
În perioada 19 ianuarie – 3 februarie, a avut loc la Bragadiru un nou program de instruire pentru viață independentă și sport. Au participat trei utilizatori de scaune rulante, care au învățat să fie independenți, sub îndrumarea instructorului nostru de viață independentă și a unui kinetoterapeut.
Au avut loc exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, discuții despre poziționarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
- Evaluare
Pe 15 decembrie, a avut loc la Bragadiru o întâlnire de evaluare a proiectului la care au participat 3 beneficiari utilizatori de scaune rulante, alături de membrii echipei de proiect. S-au discutat teme precum nevoia de servicii noi pentru utilizatorii de scaune rulante și impactul pe care l-au avut activitățile în care au fost implicați participanții în îmbunătățirea abilităților lor de viață independentă.
În perioada 26 noiembrie – 11 decembrie, a avut loc la Bragadiru un nou program de instruire pentru viață independentă și sport. Au participat trei utilizatori de scaune rulante, care au învățat să fie independenți, sub îndrumarea instructorului nostru de viață independentă și a unui kinetoterapeut.
Au avut loc exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, discuții despre poziționarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
În perioada 9-24 noiembrie a avut loc la Bragadiru un nou program de instruire pentru viață independentă și sport. Au participat trei utilizatori de scaune rulante, care au învățat să fie independenți, sub îndrumarea instructorului nostru de viață independentă și a unui kinetoterapeut.
Au avut loc exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, discuții despre poziționarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
În perioada 14-29 octombrie a avut loc la Clinceni un nou program de instruire pentru viață independentă și sport. Au participat trei utilizatori de scaune rulante, care au învățat să fie independenți, sub îndrumarea instructorului nostru de viață independentă și a unui kinetoterapeut.
Au avut loc exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, discuții despre poziționarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
Pe 20 octombrie, echipa Caravenei Mobilității și a traiului independent a fost găzduită de sala de sport din Modelu, jud. Călărași, iar pe 21 octombrie, aceasta s-a oprit la căminul cultural din loc. Ograda, jud. Ialomița.
Am avut alături de noi tineri cu dizabilități locomotorii din localitățile rurale ale județelor Ialomița și Călărași care, sub îndrumarea specialiștilor noștri, au învățat să trăiască independent, folosind un echipament de mobilitate adecvate și urmând recomandările kinetoterapeuților și cadrelor medicale prezente la Caravană.
Fundaţia Motivation România și Fundaţia Special Olympics din România au organizat în perioada 14 – 16 octombrie 2015, Jocuri sportive anuale care s-au adresat tinerilor cu dizabilități intelectuale din zone defavorizate. 43 de tineri care au participat în Caravana Mobilității și Traiului Independent au venit la București pentru a petrece cateva zile de inițiere în activități sportive. Au fost organizate antrenamente de bocce, atletism, baschet, fotbal și badminton.
- Sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport la Bragadiru
În perioada 27 septembrie – 12 octombrie, a avut loc la Bragadiru un nou program de instruire pentru viață independentă și sport. Au participat trei utilizatori de scaune rulante, care au învățat să fie independenți, sub îndrumarea instructorului nostru de viață independentă și a unui kinetoterapeut.
Au avut loc exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, discuții despre poziționarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
23 de utilizatori de scaune rulante din toată țara au fost inițiați în sport adaptat, în cadrul unei tabere sportive care a avut loc la București în perioada 5-9 octombrie 2015. Au fost organizate antrenamentele de bocce, baschet, atletism și tenis de câmp.
Luna septembrie s-a încheiat cu o întâlnire de evaluare a proiectului ”Mobilitate și viață independentă pentru tinerii cu dizabilități din România”.
La întâlnire au participat membri ai echipei și beneficiari direcți – tineri cu dizabilități din comunități izolate, care au participat anterior la activitățile proiectului: caravane ale mobilității, sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport s.a.
S-a discutat despre serviciile livrate în cadrul proiectului și sugestii de îmbunătățire și diversificare a acestora, precum și despre activitățile prevăzute pentru perioada următoare.
Trei utilizatori de scaune rulante si un asistent personal au participat în perioada 7-22 septembrie la sesiunile de instruire pentru viață independentă și sport de la Bragadiru, derulate sub îndrumarea instructorilor și a kinetoterapeuților noștri.
Din program au făcut parte sesiunile informative privind poziționarea corectă, prevenirea complicațiilor medicale asociate dizabilității, discuții despre drepturile persoanelor cu dizabilități, exerciții de kinetoterapie, instruire pentru manevrarea scaunului rulant și pentru deprinderea tehnicilor de bază în autoîngrijire și autoservire.
În perioada 6-21 septembrie au avut loc la Râmnicu Vâlcea sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport la care au participat 6 utilizatori de scaune rulante și asistenții lor personali.
Sub îndrumarea instructorului de viață independentă și a unui kinetoterapeut, s-au desfășurat exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, au avut loc discuții despre pozițonarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
14 tineri cu dizabilități intelectuale din localități rurale izolate au participat în perioada 7-13 septembrie la o tabără sportivă, organizată în București, alături de Special Olympics Romania.
Instructorii noștri sportivi i-au inițiat pe participanți în bocce, fotbal și badminton. Activitățile au avut loc pe terenurile Universității Naționale de Educație Fizică și Sport.
În perioada 26 august – 10 septembrie au avut loc la Văratec sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport la care au participat 6 utilizatori de scaune rulante și asistenții lor personali.
Sub îndrumarea instructorului de viață independentă și a unui kinetoterapeut, s-au desfășurat exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, au avut loc discuții despre pozițonarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
În perioada 16-31 august au avut loc la Râmnicu Vâlcea sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport la care au participat 6 utilizatori de scaune rulante și asistenții lor personali.
Sub îndrumarea instructorului de viață independentă și a unui kinetoterapeut, s-au desfășurat exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, au avut loc discuții despre pozițonarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
În perioada 7-22 august au avut loc la Văratec sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport la care au participat 6 utilizatori de scaune rulante și asistenții lor personali.
Sub îndrumarea instructorului de viață independentă și a unui kinetoterapeut, s-au desfășurat exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, au avut loc discuții despre pozițonarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
În perioada 11-14 august 2015, Fundaţia Motivation România și Fundaţia Special Olympics din România, au furnizat servicii gratuite de evaluare a sănătăţii şi a nevoii de sprijin social pentru 59 de tineri cu dizabilităţi locomotorii şi intelectuale din judeţele Buzău și Brăila.
Acestea au fost livrate prin intermediul unei Caravane a mobilităţii şi traiului independent care a fost instalată în perioada 11-12 august în comuna Mînzăleşti (Buzău), iar în perioada 13-14 august în comuna Galbenu (Brăila).
În perioada 20 iulie – 4 august au avut loc la Văratec sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport la care au participat 6 utilizatori de scaune rulante și asistenții lor personali.
Sub îndrumarea instructorului de viață independentă și a unui kinetoterapeut, s-au desfășurat exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, au avut loc discuții despre pozițonarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
În perioada 5-20 iulie au avut loc la Râmnicu Vâlcea sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport la care au participat 6 utilizatori de scaune rulante și asistenții lor personali.
Sub îndrumarea instructorului de viață independentă și a unui kinetoterapeut, s-au desfășurat exerciții și demonstrații de manevrare a scaunelor rulante, au avut loc discuții despre pozițonarea corectă în scaunul rulant, drepturile persoanelor cu dizabilități, aspecte emoționale și legate de îngrijirea sănătății.
În perioada 7-10 iulie 2015, Fundaţia Motivation România și Fundaţia Special Olympics din România, au furnizat servicii gratuite de evaluare a sănătăţii şi a nevoii de sprijin social pentru 54 de tineri cu dizabilităţi locomotorii şi intelectuale din judeţele Vâlcea și Gorj.
Acestea au fost livrate prin intermediul unei Caravane a mobilităţii şi traiului independent care a fost instalată în perioada 7-8 iulie în satul Bărbătești, (judeţul Vâlcea), iar în perioada 9-10 iulie în comuna Bucșana (judeţul Gorj).
În perioada 16 -19 iunie, Fundaţia Motivation România și Fundaţia Special Olympics din România, au furnizat servicii gratuite de evaluare a sănătăţii şi a nevoii de sprijin social pentru 62 de tineri cu dizabilităţi locomotorii şi intelectuale din judeţele Vaslui şi Bacău.
Acestea au fost livrate prin intermediul unei Caravane a mobilităţii şi traiului independent care a fost instalată în perioada 16-18 iunie în satul Buhăieşti, comuna Vultureşti (judeţul Vaslui), iar în perioada 18-19 iunie în comuna Solonţ (judeţul Bacău).
În perioada 12-15 mai, Fundaţia Motivation România și Fundaţia Special Olympics din România au furnizat servicii gratuite de evaluare a sănătăţii şi a nevoii de sprijin social pentru 60 de tineri cu dizabilităţi locomotorii şi intelectuale din judeţele Harghita şi Braşov.
Caravana mobilităţii şi traiului independent a fost instalată în perioada 12-13 mai în satul Valea lui Pavăl, comuna Corund (judeţul Harghita), iar în perioada 14-15 mai în satul Comăna (judeţul Braşov).
În perioada 21 – 24 aprilie Fundaţia Motivation România şi Fundaţia Special Olympics au livrat servicii de viaţă independentă pentru primii 52 de beneficiari din cadrul proiectului “Mobilitate şi Viaţă Independentă pentru tinerii cu dizabilităţi din România”. Aceste servicii au fost livrate în cadrul acţiunii
“Caravana mobilității și a traiului independent” care a avut loc în 21 – 22 aprilie în comuna Alma (judeţul Sibiu) și în 23-24 aprilie în comuna Cojocna (judeţul Cluj).
Tinerii cu dizabilităţi prezenţi la eveniment s-au bucurat de atenţia unei echipe multidisciplinare (instructor de viaţă independentă, kinetoterapeut, asistent medical şi technician reparaţii şi adaptări scaune rulante), având parte de servicii precum: evaluare şi informare privind sănătatea, sesiuni de instruire pentru viaţă independentă, evaluare şi prescriere de echipamente de mobilitate, evaluarea abilităţilor sportive, informare privind drepturile persoanei cu dizabilităţi şi evaluarea nevoilor de servicii sociale de sprijin.
Pe parcursul proiectului, Caravana mobilităţii va deservi 300 de tineri cu dizabilităţi locomotorii şi intelectuale din întreaga țară. Următoarele judeţe care vor găzdui Caravana mobilității sunt: Harghita, Braşov, Vaslui, Bacău, Gorj, Vâlcea, Buzău şi Brăila. Pentru mai multe informaţii despre activitatea Caravanei Mobilităţii din judeţele Sibiu şi Cluj vă invităm să accesaţi sectiunea media dedicată acestui subiect.
Lansarea proiectului “Mobilitate și Viață Independentă pentru tinerii cu dizabilități din România” a avut loc pe data de 24 martie, la Școala Gimnazială Numărul 1 din Sibiu. Evenimentul s-a desfășurat sub forma unei conferințe de presă, urmată de o demonstrație de bashet în scaun rulant. În cadrul acestui eveniment au fost prezenți peste 25 de invitați, atât reprezentanți media, reprezentanți ai mediul non-guvernamental, direct implicați în lucrul cu persoane cu dizabilități, cât și autorități locale. Printre aceștia din urmă s-a numărat și primarul comunei Alma, localitate în care va avea loc prima activitatea a proiectului: “Caravana mobilității și a traiului independent”.
Prin intermediul acestei acțiuni se vor furniza echipamente de mobilitate și servicii de sprijin social pentru tinerii cu dizabilități locomotorii și intelectuale cu acces limitat la acestea. Serviciile mobile furnizate prin intermediul Caravanei vor fi prezente în localitatea Alma la finalul lunii aprilie, următoarea locaţie vizată fiind judeţul Cluj. Pentru mai multe informaţii despre lansarea proiectului vă invităm să accesaţi secţiunea media dedicată acestui subiect.
Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a FRDS și a Granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre Granturile SEE accesați www.eeagrants.org sau www.granturi-corai.ro