Tipuri de echipamente de mobilitate
Fiecare persoană cu dizabilități are nevoie de un echipament de mobilitate personalizat pentru abilitățile și diagnosticul său, timpul trecut de la dobândirea dizabilității, mediul în care trăiește și scopul utilizării.
Iată principalele echipamente de mobilitate pe care le furnizăm cu ajutorul echipelor Motivation din țară:
Scaunul rulant de tip activ contribuie la dobândirea independenței utilizatorului. Acest echipament este disponibil în diferite dimensiuni, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Spătarul pliabil și axele cu deblocare rapidă ușurează transportul cu trenul sau cu mașina. În funcție de nevoile utilizatorului, se recomandă adăugarea unor adaptări precum suporturi de brațe, mânere detașabile, suport de picioare rigid sau rabatabil, centuri de bazin sau trunchi.
Scaunul rulant ortopedic este util pentru deplasarea persoanelor cu dizabilități locomotorii în interior și exterior, dar nu oferă aceeași ușurință în deplasare ca scaunul rulant de tip activ. Este recomandat ca suportul de sprijin al picioarelor și cotierele trebuie să fie reglabile pe înălțime și detașabile, pentru a putea fi adaptate fiecărui utilizator în parte. Axul roților cu deblocare rapidă permite scoaterea și montarea ușoară a roților. Spătarul pliabil și sistemul de pliere mediană permit depozitarea scaunului într-un spațiu minim.
Sisteme de poziționare pentru copii cu infirmitate motorie cerebrală (IMC): utilizarea unui sistem de poziționare adecvat, împreună cu educația, îngrijirea, sprijinul și stimularea, pot ajuta mulți copii cu IMC să aibă o viață frumoasă.
Sistemul de poziționare pentru copii cu IMC răspunde unei nevoi de bază, aceea de a avea un suport stabil care să ajute copilul să își dezvolte independența și mobilitatea. De exemplu:
– Comunicarea – un copil care nu poate vorbi ar putea învăța să folosească sisteme de comunicare alternative, cum ar fi un tabel de pictograme/simboluri.
– Alimentația – copilul poate mânca din poziția șezând, fără a exista pericolul să se înece. Unii copii pot învăța chiar să se hrănească fără ajutor.
– Mobilitate – cu ajutorul sistemului de poziționare, mulți copii ajung să se propulseze singuri cu scaunul rulant.
Echipamentul trebuie să permită reglarea unor caracteristici ca: unghiul de înclinare a spătarului, a scaunului și a suportului de picioare, înălțimea spătarului și a suportului de picioare, adâncimea șezutului, tetiera, centurile, perna abductoare și măsuța detașabilă.
- Scaunul rulant tip sport. Prin practicarea sportului utilizatorii de scaune rulante capătă încredere în forțele proprii și o mobilitate sporită. Există scaune rulante special create pentru practicarea unor sporturi ca tenisul și baschetul adaptat. Acestea sunt ușor de manevrat și permit deplasarea și schimbarea rapidă a sensului de deplasare pe diferite tipuri de teren (asfalt, zgură etc).
- Alte echipamente de mobilitate utile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii sunt cadrele de mers fixe și cu roți, bastoanele și cârjele, scaunele pentru toaletă și scaunele pentru duș.
Pentru informații suplimentare despre obținerea unui scaun rulant personalizat, ne puteți contacta la numărul de telefon 0800.030.762 – apelabil gratuit de luni până vineri, în intervalul 09.00 – 16.00.