Învățare pe tot parcusul vieții – Atelier de lucru în Lucca, Italia

Reprezentanții Motivation au participat la un schimb de experiență în Lucca, Italia, în cadrul Programului Grundtvig  – Învățare pe tot parcursul vieții, derulat în România de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Întâlnirea a avut loc în perioada 19-23 mai și au participat și partenerii noștri în proiect, din Germania, Belgia și Austria. Echipa Zefiro Cooperativa le-a arătat colegilor noștri exemple relevante de incluziune a persoanelor cu dizabilități.

Momentul pe care toți participanții l-au așteptat cu nerăbdare a fost sesiunea de gătit. Cu toții au lucrat în echipe, sub îndrumarea gazdelor, pentru a pregăti cele mai fustoase preparate tradiționale. Acțiunea a avut loc la restaurantul ”La Pecora Nera” (”Oaia Neagra”), care este el însuși un model de integrare socială, prin prisma faptului că o parte dintre ospătarii angajați sunt persoane cu dizabilități

De asemenea, colegii noștri au avut ocazia să viziteze sera Agricola Carraia Anffas Lucca, unde Francesco, unul dintre angajații cu sindrom Down, ne-a învățat cum să plantăm ardei și mirodenii. În timpul vizitei, am avut de asemenea ocazia să cunoaștem oameni minunați la atelierele Tela di Penelope și Cose e Persone. Angajații de acolo ne-au arătat o părticică din ceea ce poate să creeze cu ajutorul imaginației pe care o au, în atelierele lor de obiecte create și decorate manual.

Cea mai mare surpriză pe care organizatorii le-au pregătit-o colegilor noștri a fost un spectacol impresionant de muzică și teatru, puse în scenă de tineri și vârstnici cu nevoi speciale. Titlul lui a fost ”Il Cielo” (”Cerul”).

 

În afară de amintirile plăcute care le-au rămas, participanții au primit o fotografie de grup și un certificat de participare care să le amintească de această experiență.Toate echipele au fost invitate la o întâlnire care a avut loc la Officina B & Associati, o agenție de comunicare socială, unde l-au întâlnit pe Massimo Toschi, personalitate implicată în problematica persoanelor cu dizabilități și  a drepturilor omului. Participanții au schimbat informații și opinii despre politicile europene actuale privind incluziunea persoanelor cu dizabilități.

Call Now Button