Povestea Florentinei

Poate ai trecut pe lângă mine în graba ta de a ajunge la serviciu sau m-ai ocolit rapid în hypermarket având coșul plin de cumpărături sau ai ales să urci pe altă ușă în același autobuz. Sunt Florentina si m-am născut cu hemiplagie pe partea dreaptă.

Fac gimnastică medicală de 22 de ani, chiar dacă au fost destule momente când am dorit să renunț. Este tare greu să fii diferit, să ai o problemă fizică care se vede. De multe ori m-am simțit privită cu compasiune, cu milă sau pur și simplu, ocolită. Câteodată, oamenii vorbesc cu mine ca și cum aș fi “greșită” cu totul…

Totul în viața mea se întâmplă mai lent, de la a face un simplu duș și până la a ajunge la comisia de evaluare complexă, în fiecare an.

Mama este cea care mă sprijină, mă ceartă, mă iubește, mă impulsionează. Și așa am reusit să fac școala profesională (cu specializarea lucrător hotelier) și mi-am încercat șansele pe piața muncii – am lucrat timp de opt luni ca îngrijitor la un centru de plasament de stat. De ce am renunțat? M-am confruntat de nenumărate ori cu comportamentul agresiv, și fizic, dar și verbal, al copiilor din centru și am hotărât să renunț.

Timp de șase ani, nu am mai lucrat. Încet, m-am îndepărtat de puținii prieteni pe care îi aveam, am ieșit în aer liber din ce în ce mai puțin. M-am retras în singurătatea mea.

Florentina si MedaÎn august 2014 am fost contactată de Fundația Motivation România, care ajută persoane cu deficiențe să se angajeze. Mama m-a “obligat” să merg la o primă întâlnire pentru a afla despre ce este vorba. Au trecut 5 luni de atunci, timp în care am învățat lucruri noi despre mine, am învățat să-mi fixez obiective pentru viața mea personală și pentru angajare, am învățat să mă prezint la un interviu și cum să fac față emoțiilor. Mi-am dorit să învăț să lucrez pe calculator și acum chiar se întâmplă acest lucru – din octombrie 2014 merg la cursul de calificare profesională de operator calculator. Profesorul mă acceptă așa cum sunt, colegii mă ajută când am nevoie, mă duc cu plăcere. Am participat și la programul de motivare, moment în care am descoperit că succesul se măsoară și în lucrurile mici pe care le fac, am fost surprinsă de calitățile mele (care brusc, au devenit mult mai multe), și într-adevăr, am aflat că am nevoie de sprijin în a-mi face curaj…. Chiar dacă merg tot încet, chiar dacă mă depășești de multe ori pe stradă, nu mă mai deranjează. Acum am și eu un scop, să termin cursul și să îmi găsesc loc de muncă. În sfârșit, am întâlnit oameni care mă văd pe mine, iar nu deficiența mea.

Florentina beneficiază de serviciile menționate în cadrul proiectului „MOTIVARE PENTRU OCUPARE”, dedicat persoanelor din grupuri vulnerabile pe piaţa muncii, implementat de Fundaţia Motivation România în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Goals UK CIC, Fundaţia Special Olympics din România şi HR Specialists SRL. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeşte în oameni! (contract POSDRU/165/6.2/S/140197).

Până în prezent, tânăra în vârstă de 28 de ani a participat la un număr de 8 întâlniri de evaluare a nevoilor de pregătire pentru piața muncii, informare și consiliere profesională, dezvoltare de abilități de identificare a unui loc de muncă şi programul de motivare. Ea frecventează cu regularitate cursul de calificare profesională de nivel II – operator introducere, prelucrare și validare date. Florentina este una din cele aproape 500 de persoane din grupuri vulnerabile cu care lucrăm în cadrul proiectului mai sus menționat.

Call Now Button