Accesibilitate

Home / Accesibilitate

Persoanele cu dizabilități au dreptul de a avea acces, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, inclusiv la tehnologii și servicii deschise publicului, în mediul urban și rural.

Lipsa accesibilității mediului construit limitează participarea la orice fel de activitate, reduce șansa la o viață independentă și crește riscul de izolare pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, se creează bariere ce afectează semnificativ accesul la viață independentă, educație, sănătate, sport, loc de muncă sau activități sociale.

Limitările mediului fizic conduc la un acces dificil al persoanelor cu dizabilități la clădiri publice sau locuințe private, la spațiul public urban și rural, marcat de bariere și de o proiectare precară. Toate acestea fac ca deplasarea persoanelor utilizatoare de scaune rulante în spații de interes să fie dificilă.

Accesibilitate în unităţi publice sau private

SPAȚIUL DE PARCARE: 4% din spațiile de parcare trebuie să fie rezervate persoanelor cu dizabilități și să fie marcate în conformitate cu standardele internaționale, dar nu mai puțin de 2 locuri.

CALEA DE ACCES: Trebuie să existe o cale de acces care nu necesită folosirea treptelor, este stabilă, solidă, fără a fi alunecoasă. Aceasta trebuie să aibă cel puțin 90 cm lățime.

UȘA: Ușa de acces trebuie să aibă o deschidere de cel puțin 80 cm deschidere, recomandat 85 cm, iar pentru ușile duble, deschiderea unei uși să fie de cel puțin 80 cm. Ușile nu trebuie să aibă praguri. Când existența unui prag este inevitabilă,
acesta trebuie să aibă o înălțime de max. 1,5 cm și să prezinte o secțiune cu muchii rotunjite atunci când este mai mare de 0,5 cm.

RAMPA: Intrările accesibile trebuie să poată fi folosite de persoanele cu dizabilități fără ajutorul altei persoane. Toate rampele trebuie acoperite cu suprafețe pentru prevenirea alunecării.

SPAȚIUL INTERIOR: Biroul de informații și recepția, sau cel puțin o secțiune a acestora, trebuie să fie amplasate la o înălțime care să le permită clienților utilizatori de scaun rulant să privească persoana din spatele ghișeului într-un mod confortabil și să poarte o discuție față în față cu aceasta.

Accesibilități stradale:

Coborârea bordurilor de la trecerile de pietoni la nivelul reglementat,
trebuie adaptată în așa fel încât acestea să poată fi folosite de persoanele în scaun rulant.
– Trotuarele trebuie să aibă lățimea de minim 80 cm și să fie libere (să nu fie ocupate de mașini parcate, de exemplu).

– Obstacolele stradale trebuie plasate cât mai în afara ariei de circulație pietonală (obstacolele includ mobilierul stradal, semnele de circulație, panouri publicitare, copertinele magazinelor, coșuri de gunoi, copaci, plante etc.).
– Obstacolele stradale ar trebui să fie marcate, ușor de detectat, și acolo unde este posibil, să fie plasate de-a lungul unei linii continue.
– Calitatea trotuarelor trebuie să fie una optimă pentru deplasarea în siguranță a persoanelor în scaune rulante (fără gropi, denivelări).
– Marcajele stradale de tipul plăcuțelor/ panourilor cu semne de circulație, panouri publicitare trebuie plasate la o înălțime adecvată, pentru a permite reperarea lor.

Transportul în comun
În articolul 20 din Convenție, se menționează dreptul persoanelor cu dizabilități de a se deplasa liber de orice constrângeri, atunci când decid acest lucru. Imediat după lipsa accesibilității mediului fizic, lipsa accesibilității transportului public limitează mobilitatea persoanelor cu dizabilități și le pune în imposibilitatea de a se deplasa. Lipsa adaptărilor necesare pentru tipuri diferite de dizabilități face aproape impracticabilă utilizarea mijloacelor de transport.

Sfaturi utile!
Dacă locuiți la bloc și aveți nevoie de o rampă la intrare, aceasta poate fi construită doar cu acordul majorității proprietarilor sau asociației de proprietari. În cazul în care proprietarii sau asociația nu își dau acordul, vă puteți adresa Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Sesizări legate de lipsa accesibilității mediului fizic (rampe, căi de acces, etc.) pot fi făcute prin aplicația Panoul de Bord. Aceasta poate fi descărcată din magazin Google Play pentru sistemul Android și AppStore pentru iOs/
iPhone.
Dacă nu aveți acces la Internet, atunci puteți depune sesizări direct la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială de care aparțineți cu domiciliul.

Share this
Call Now Button
Show Buttons
Hide Buttons