Skip to content
Angajare înseamnă adaptare!

Angajare înseamnă adaptare!

Angajarea persoanelor cu dizabilități aduce provocări, dar, mai ales, beneficii.

Pentru persoanele cu dizabilități, găsirea unui loc de muncă poate aduce cu sine multe provocări și necunoscute. De la colegii noștri cu dizabilități și de la clienții pe care i-am ajutat să găsească un loc de muncă știm că angajarea poate fi un lung proces de explorare până la găsirea angajatorului potrivit, apoi de acomodare la o nouă rutină zilnică, la provocările transportului public și mediului arhitectural lipsit de accesibilitate, la timpul de care are nevoie angajatorul pentru a realiza unele adaptări mai complexe la locul de muncă, sau cel de care vor avea nevoie colegii fără dizabilități ca să învețe să relaționeze și să includă în grupul lor un nou coleg cu dizabilități.

Nici din perspectiva companiei, angajarea persoanelor cu dizabilități nu este un drum lin de la început. Ne-o spun angajatorii cărora le recomandăm astfel de candidați. Însă, tot de la acești angajatori știm că, atunci când includ persoane cu dizabilități în echipele lor, provocările inițiale sunt de cele mai multe ori depășite de îmbunătățirile pe care le resimt noii angajați cu dizabilități, colegii fără dizabilități și chiar clienții companiei.

Expertiza ne ajută să identificăm adaptările potrivite fiecărei situații

Uneori, candidații cu dizabilități se potrivesc așteptărilor angajatorului și au toate abilitățile și experiența cerute de post. De exemplu, un utilizator de scaun rulant care a absolvit ASE si cunoaște limba engleză poate lucra într-o corporație pe un post de Customer Service sau Junior Analyst ca orice proaspăt absolvent. Acești candidați au rareori nevoie de mediere specializată pentru a se angaja.

Alteori, însă, candidații cu dizabilități pot avea nevoie de o perioadă de învățare, de sprijin și îndrumare pentru a ajunge să performeze la același nivel ca și colegii lor fără dizabilități. De pildă, un tânăr cu dizabilități intelectuale poate nu va ști de la început tot ce are de făcut un lucrător comercial în supermarket – dar care dintre noi, lipsit de această experiență, ar ști? El poate fi supervizat și astfel, va învăța treptat ce are de făcut și va deveni un coleg de echipă valoros.

Există, de asemenea, situații în care, fără adaptări, unele persoane cu dizabilități nu vor putea să realizeze tot ce fac ceilalți colegi fără dizabilități. Este cazul celor mai multe persoane cu deficiențe de auz și vorbire, care nu pot oferi verbal consultanță clienților într-un magazin de fashion din mall. Însă, în aceste cazuri, companiile cu care lucrăm noi folosesc o soluție simplă: pot scrie pe tricoul sau insigna acestor angajați o explicație de genul ”Eu nu vă aud, dar vă trimit la colegul meu să vă ajute”. Cu această adaptare, angajatul cu dizabilități poate îndeplini majoritatea activităților alocate, iar colegii fără dizabilități pot interveni pentru a sprijini clienții, atunci când este nevoie.

Adaptarea locului de muncă, un concept cheie în integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii

Așa cum reiese din exemplele de mai sus, adaptarea locului de muncă este esențială pentru angajarea persoanelor cu dizabilități. Adaptarea poate fi una simplă, precum cea descrisă anterior. În unele cazuri, poate fi nevoie de ceea ce noi numim echipamente asistive, precum: o adaptare auto pentru șoferii cu dizabilități locomotorii, o aplicație de citit textul pentru cei cu deficiențe de vedere sau un scaun ergonomic pentru cineva cu probleme cu spatele. Alteori, poate fi necesară accesibilizarea clădirii – de exemplu, cu rampe și toalete adaptate pentru utilizatorii de scaun rulant și/sau trasee tactile pentru persoanele nevăzătoare.

Adaptările la locul de muncă trec dincolo de mediul fizic. De exemplu, poate fi vorba de angajarea cu normă redusă a celor care au pensie de invaliditate de gradul III, de realizarea unei fișe de post simplificate pentru cei cu dizabilități intelectuale, sau pregătirea echipei în care se va integra noul angajat cu dizabilități.

Așteptarea este ca adaptările pe care să le facă angajatorii să fie rezonabile; de pildă, nimeni nu va cere unui angajator cu sediul într-o clădire istorică fără lift să instaleze unul doar pentru un candidat care este utilizator de scaun rulant. În esență, a adapta locul de muncă pentru un membru cu dizabilități al echipei este adesea un demers necostisitor și întotdeauna un gest similar cu măsurile pe care companiile le iau în general în ce privește confortul și starea de bine a angajaților.

Motivation, partenerul de care aveți nevoie pentru un parcurs de angajare reușit

Angajarea persoanelor cu dizabilități este unul din obiectivele noastre la Motivation. Ne preocupă mult bunăstarea persoanelor cu dizabilități. Ne dorim ca fiecare persoană care ne cere ajutorul să reușească să se angajeze într-un loc care să îi pună în valoare abilitățile și să îi ofere bucuria de a fi apreciată de colegi și angajator deopotrivă.

Asta înseamnă că lucrăm atât cu persoanele cu dizabilități care doresc să se angajeze, cât și cu angajatorii care își propun să găsească angajați cu dizabilități și să îi integreze în echipele lor. De fiecare dată, căutăm împreună soluții pentru un proces de recrutare facil, dar și ulterior, pentru adaptarea postului, conștientizarea echipei și integrarea noului angajat cu dizabilități la locul de muncă.

Dacă reprezentați o companie care își propune să devină incluzivă și să aducă persoane cu dizabilități în echipă, ne dorim să vă sprijinim! Suntem deschiși la conversație pe această temă la angajare@motivation.ro sau la telefon 0747.280.238.

 

În cazul lui Florin (din imaginile de mai jos) integrarea în companie și echipă s-a facut ușor de fiecare dată. El este unul din primii beneficiari ai programului de integrare în muncă de la Motivation. I-am găsit un loc de muncă în 2008, unde a muncit până în 2023, când i s-a desființat postul. Atunci ni s-a adresat din nou și, din fericire, am identificat un nou post potrivit. Din iunie 2023 lucrează ca manipulant cutter – plotter la o agenție de publicitate și producție.

Show Buttons
Hide Buttons
Call Now Button