Gentle Teaching la Jocurile Naționale Special Olympics România

Jocurile Naționale Special Olympics au avut loc anul acesta la Târgu Mureș, în perioada 29 mai – 1 iunie. Cu această ocazie, colegele noastre au prezentat proiectul și metodaGentle Teaching pentru 73 de părinți și specialiști din toată țara, prezenți la Forumul Familiilor din cadrul Jocurilor Naționale Special Olympics de la Târgu Mureș.

Pentru a înțelege mai bine cultura blândeții, paticipanții au făcut și un exercițiu cu tema ”Modalități de a rămâne blând în fața comporamentelor provocatoare”. După ce s-au discutat și câteva cazuri concrete și modalități potrivite de intervenție, a fost prezentată și fișa ”Cum să răspundem la situațiile dificile”. Informațiile primite îi vor ajuta pe specialiștii și părinții prezenți să interacționeze mai bine cu persoanele cu dizabilități intelectuale și să ajute la dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare ale acestora.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului ”Gentle Teaching în România”, implementat de Fundația Motivation România, în parteneriat cu Fundația Special Olympics, în perioada iulie 2014 – septembrie 2015. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Gentle teaching este o metodă a psihologiei interdependenței, conform căreia fiecare ființă umană are nevoie să trăiască în legătură cu alte persoane într-o relație de egalitate și reciprocitate, ca parte integranta a comunitații. Persoanele care necesita sprijinul unui  asistent/terapeut au nevoie să experimenteze sentimentul de parteneriat cu îngrijitorii lor, dincolo de o relație formală, profesională.

Specialiștii Fundației Motivation România aplică principiile gentle teaching în lucrul cu tinerii cu dizabilități intelectuale din programul Impact, prin organizarea a diferite activități – ieșiri de grup în parc, la film. Acestea îmbunătățesc calitatea vieții și încrederea în forțele proprii ale participanților, le dezvoltă abilitățile sociale și ocupaționale și întăresc relațiile cu personalul de îngrijire din casele de tip familial și cu specialiștii cu care lucrează în Centrul de Zi Motivation

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

Call Now Button