Grupuri focus organizate în cadrul proiectului ”Abilitățile Contează”
Pe 3, 4 și 5 septembrie, Fundația Motivation România și Swiss Paraplegic Research din Elveția au organizat, la București, trei grupuri focus în cadrul cărora s-au discutat soluții de integrare a persoanelor cu dizabilități. La prima întâlnire au participat 11 utilizatori de scaun rulant, specialiști de la Fundația Motivation și Swiss Paraplegic Research. În zilele de 4 și 5 septembrie, la discuții au participat specialiști de la Direcția Protecția Persoanele cu Handicap, Ministerul Sănătații, UNICEF, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Institutul Național de Expertiză a Capacității de Muncă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), O.N.G.-uri.
S-a discutat despre situația persoanelor în scaun rulant din România, asigurarea asistenței și procesul de recuperare medicală, atitudinea comunității, bariere de mediu și modalități de depășire a lor, educație și integrare pe piața muncii pentru aceste persoane. Scopul final al acestei activități este elaborarea unui plan de acțiune care să faciliteze implementarea recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru o mai bună participare a utilizatorilor de scaun rulant în societate. Rezultatele cercetărilor vor fi sintetizate și publicate într-un raport al OMS, care va fi accesibil publicului larg.
Evenimentele au avut loc în cadrul proiectului “Abilitățile Contează – Implementarea Clasificării Internaționale a Funcționării Dizabilității și Sănătății în serviciile de incluziune socială pentru persoanele utilizatoare de scaune rulante din România”, inițiat de Fundația Motivation România și Swiss Paraplegic Research. Acesta se desfășoară de-a lungul a doi ani, până în mai 2015 și este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
“Abilitățile Contează” este un program unic de conștientizare și instruire, care își propune să sprijine profesioniștii din România ce lucrează în domeniu să adopte principii centrate pe abilitățile persoanelor cu dizabilități în furnizarea serviciilor sociale. Acest lucru este necesar pentru a schimba o abordare predominant medicală, care are tendința să limiteze șansele de integrare ale persoanelor cu dizabilități. Instrumentele de lucru pentru atingerea acestui obiectiv sunt create pornind de la Clasificarea internațională a funcționării, dizabilității și sănătății, elaborată de Organizația Mondială a Sănătății, și de la studiul asupra Perspectivelor Internaționale privind Traumatismele Coloanei Vertebrale (IPSCI).
Sprijinul financiar oferit prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român este de până la 249.974 CHF, contribuția Fundației Motivation România și a partenerului său fiind de 42.735 CHF.
Mai multe detalii despre proiect puteți afla de aici.
***
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, care există din 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Programele Fundației Motivation sunt create pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor utilizatoare de scaun rulant și pentru a asigura prezența lor activă în societate cu accent pe integrarea socială, educațională și profesională. Serviciile pe care le oferă acoperă o gama largă de nevoi, de la evaluare și prescriere de echipamente de mobilitate adaptate pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, mediere pentru integrarea pe piața muncii și consultanță în accesibilizarea locuințelor și a clădirilor de interes public. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru un număr de peste 9.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.
Swiss Paraplegic Research este un institut de cercetare înființat de Swiss Paraplegic Foundation, localizat la Notwill, în Elveția, acesta din urmă fiind recunoscut de către guvernul federal și de cantoane ca fiind un centru de cercetare non-universitar. Particularitatea activității sale constă în faptul că cercetarea este interdisciplinară, reunind mai multe perspective din domeniul reabilitării, având astfel o abordare globală. Mai multe informații pe http://www.paraplegie.ch/en/pub/spf.htm.
[1] Clasificarea Internațională a Funcționării, Dizabilității și Sănătății (CIF), document elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care oferă un limbaj unitar și un cadru general de descriere a stării de sănătate și a celorlalte componente asociate stării de bine.
[2] Perspectivele Internaționale privind Traumatismele Coloanei Vertebrale (IPSCI), este un studiu realizat de OMS și International Spinal Cord Society, prezentând o perspectivă globală asupra intervențiilor, serviciilor, sistemelor de sănătate și politicilor publice adresate persoanelor cu traumatisme ale coloanei vertebrale.
