Implicații ale răspândirii CORONAVIRUS în cazul persoanelor cu dizabilități

Implicații ale răspândirii CORONAVIRUS în cazul persoanelor cu dizabilități

Zilele acestea se discută mult despre CORONAVIRUS și despre măsurile de protecție care se impun, având în vedere viteza de răspândire a acestuia. În acest context, am citit informațiile puse la dispoziție de Organizația Mondială a Sănătății și opinii ale activiștilor din domeniul dizabilității, la nivel internațional, și am pregătit un articol cu puncte cheie, pe care te invităm să-l parcurgi.

Despre CORONAVIRUS, pe scurt:

  • Infectarea cu CORONAVIRUS dă o serie de simptome precum tuse, febră, dificultăți de respirație. În unele cazuri poate duce la pneumonie.
  • Se transmite mai ales pe cale respiratorie, prin contact direct cu o persoană infectată și prin contact cu o suprafață infectată. Dacă o persoană infectată strănută și saliva ajunge pe o masă, respectivul obiect de mobilier poate fi sursă de infectare pentru o persoană sănătoasă. Virusul poate intra în corp prin nas, ochi și gură, de aceea e recomandat să se evite atingerea acestora.

Sunt persoanele cu dizabilități expuse la contaminarea cu CORONAVIRUS în mai mare măsură decât persoanele fără dizabilități?

Răspunsul este NU. Persoanele cu dizabilități care nu au condiții de sănătate secundare/ complicații medicale NU sunt mai expuse la CORONAVIRUS decât alte persoane.

Totuși, în cazul celor care au afectări secundare, precum probleme legate de sistemul respirator sau de circulația sângelui trebuie să se ia măsuri de protecție stricte, pentru că sistemul lor imunitar este mai vulnerabil.

La fel stau lucrurile și în cazul persoanelor care au complicații precum escare sau infecții urinare – și în cazul lor, sistemul imunitar ”luptă” deja cu aceste afecțiuni, așa că e mai puțin pregătit să facă față încă unei provocări.

Din informațiile puse la dispoziție de către Organizația Mondială a Sănătății, riscuri mai mari de contaminare cu CORONAVIRUS apar în cazul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani și a celor care au o boală cronică precum afecțiunile cardiovasculare, respiratorii sau diabetul.

Cum influențează CORONAVIRUS funcționarea persoanelor cu dizabilități?

Infecția cu CORONAVIRUS, la fel ca alte afecțiuni, nu are implicații doar asupra sănătății persoanelor cu dizabilități ci, în multe situații, și asupra gradului lor de funcționare. De exemplu, sunt persoane care au nevoie de ajutor ca să se aprovizioneze, să facă cumpărături, să călătorească, să-și ia medicamentele/ tratamentul sau să-și facă curat în casă. De aceea, e bine ca aceste persoane să ia în calcul soluții de ”rezervă”, în cazul în care însoțitorul/ persoana care ajuta de obicei este afectată. Cu alte cuvinte, e bine să aveți o listă de oameni la care puteți apela în caz de nevoie sau de urgență/

De asemenea, există situații în care persoanele cu dizabilități nu pot lua de unele singure toate măsurile de protecție împotriva infectării cu CORONAVIRUS. Si în această situație este necesar să ceară ajutorul unor alte persoane mai degrabă decât să amâne luarea unor măsuri esențiale precum dezinfecția.

Cum să te protejezi de CORONAVIRUS

Există câteva recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății, ușor de pus în practică. Sunt măsuri simple care, odată puse în aplicare, te protejează și pe tine, și pe cei din jur. Aplicarea acestora este o dovadă de responsabilitate și de spirit civic, în același timp.

Listăm mai jos câteva recomandări:

  1. Spală-te des pe mâini, folosind apă și săpun. Dacă nu ai la dispoziție apă și săpun, folosește un dezinfectant care să conțină cel puțin 60% alcool. Întregul proces de spălat pe mâini ar trebui să dureze între 40 și 60 de secunde, ca să fie eficient. Aici este o imagine a OMS.
  2. Când tușești sau strănuți, acoperă-ți gura și nasul cu pliul cotului sau cu un șervețel de hârtie, apoi aruncă imediat șervețelul și spală-te pe mâini.
  3. Evită să-ți atingi ochii, nasul și gura.
  4. Evită contactul apropiat cu persoane care au febră și tușesc.
  5. Curăță și dezinfectează obiectele atinse frecvent din casă sau de la locul de muncă.
  6. Utilizează masca de protecție doar în cazul in care suspectezi că ești bolnav/ă sau în cazul în care acorzi asistență persoanelor bolnave. Nu este dovedită eficiența măștii pentru a te apăra de CORONAVIRUS. Aici sunt două clipuri care arată cum se poartă corect o mască de protecție și când e recomandată folosirea ei.
  7. Dezinfectează scaunul rulant și alte echipamente asistive pe care le folosești, la fiecare utilizare.
  8. Limitează călătoriile și ieșirile în grupuri mari și în zone aglomerate.
  9. Nu lua medicamente antivirale și antibiotice decât dacă îți prescrie medicul.
  10. Hidratează-te corespunzător și mănâncă sănătos.
  11. Sună la 112 dacă ai febră, tușești sau te-ai întors dintr-o zonă de carantină.

Informează-te din surse oficiale! Sună la numărul 0800 800 358 pentru a obține informații despre noul tip de infecție cu CORONAVIRUS (COVID-19). Numărul este pus la dispoziție gratuit de Ministerul Sănătății și poate fi apelat zilnic între 08.00-23.00.

Surse:

Show Buttons
Hide Buttons
Call Now Button