Servicii de furnizare de echipamente de mobilitate corespunzătoare și sport adaptat  pentru o viață activă a utilizatorilor de scaune rulante

Servicii de furnizare de echipamente de mobilitate corespunzătoare și sport adaptat pentru o viață activă a utilizatorilor de scaune rulante


Fundația Motivation România anunță organizarea a două evenimente de promovare a incluziunii persoanelor cu dizabilități locomotorii, utilizatoare de scaune rulante. Acestea vor avea loc în perioada 25-26 mai în Drobeta Turnu Severin și vor lua forma unei demonstrații de baschet adaptat și a unui seminar de instruire în comunitate privind serviciile de furnizare de scaune rulante corespunzătoare.

Demonstrația de baschet în scaun rulant are drept scop promovarea abilităților persoanelor cu dizabilități și a sportului adaptat ca modalitate eficientă de incluziune socială. Evenimentul aduce pe teren sportivi în scaune rulante care au depășit barierele asociate dizabilității și care sunt modele de urmat pentru cei care au devenit recent utilizatori de scaune rulante și au nevoie de îndrumare. Meciul demonstrativ de baschet va fi găzduit de Liceul Economic din Drobeta Turnu Severin, pe 25 mai, începând cu ora 10.00. Sunt invitați să participe atât utilizatori de scaune rulante, cât și membri fără dizabilități ai comunității, interesați de sport și curioși să afle cum se poate dribla și înscrie dintr-un scaun rulant.

La o zi distanță, pe 26 mai, specialiștii Motivation organizează un Seminar de instruire în comunitate privind serviciile de furnizare de scaune rulante corespunzătoare. Evenimentul reunește reprezentanți ai autorităților și ai ONG-urilor locale, specialiști în lucrul cu persoane cu dizabilități și utilizatori de scaune rulante. Scopul evenimentului este acela de a pregăti reprezentanții comunității locale pentru a veni în întâmpinarea nevoilor utilizatorilor de scaune rulante și pentru a-i sprijini  în procesul de incluziune, astfel încât aceștia să devină membri activi ai comunității din care fac parte.

În acest sens, un rol important îl are furnizarea unui scaun rulant corespunzător diagnosticului, dimensiunilor, abilităților și nevoilor utilizatorului, precum și mediului în care urmează a fi folosit, împreună cu instruirea pentru folosirea scaunului rulant și pentru deprinderea abilităților de viață independentă, în acord cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Seminarul are loc la Universitatea de Educație Fizică și Sport, pe 26 mai, începând cu ora 11.00.
Activitățile au loc în cadrul proiectului  ACCESS – Dobândirea de competențe esențiale pentru dezvoltarea de servicii eficace oferite utilizatorilor de scaun rulant, derulat în parteneriat cu organizaţia World Vision. Aceste evenimente pot fi realizate datorită sprijinului generos al poporului American prin proiectul Advancing Partners & Communities (APC), un acord de cooperare finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională – USAID, prin Acordul nr. AID-OAA-A-12-00047, începând cu 1 Octombrie, 2012.

“Proiectul ACCESS contribuie la misiunea pe care Motivation o are de 22 de ani, aceea de a îmbunătăți viața copiilor și adulților cu dizabilități. Ne adresăm atât utilizatorilor de scaune rulante, pe care îi pregătim pentru o viață activă și independentă, cât și familiilor acestora, profesioniștilor care lucrează în sfera dizabilității și membrilor fără dizabilități ai comunității. Ce ne dorim este să contribuim la creșterea calității serviciilor pe care persoanele cu dizabilități locomotorii le primesc.”  Cristian Ispas, Director General Fundația Motivation România.

***
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gama largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant. Programele derulate de Motivation pun accent pe integrarea socială, educațională și profesională a utilizatorilor de scaune rulante, prin consultanța pentru accesibilizarea spațiilor, medierea integrării în muncă sau activități de petrecere a timpului liber – sport adaptat, evenimente culturale s.a. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de miscare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 18.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro

Show Buttons
Hide Buttons
Call Now Button