20 de ani de Impact pentru tineri cu dizabilități!

20 de ani de Impact pentru tineri cu dizabilități!

Anul acesta, ne bucurăm de a 20-a aniversare a programului Impact, prin care Fundația Motivation România a devenit familia a 25 de tineri cu dizabilități, preluați din instituții de stat.

Startul programului a fost în 2001, atunci când am devenit parteneri ai Alianței Impact, o inițiativă internațională a Mosaic și a altor organizații neguvernamentale din Marea Britanie, Norvegia, Germania și Statele Unite ale Americii. Împreună, am evaluat nevoile copiilor cu dizabilități care trăiau în instituții de stat, în condiții care nu le permiteau o dezvoltare fizică și psihică favorabilă. În continuarea vizitelor la centrul de stat din Tâncăbești, am realizat un plan de intervenție, am construit case de tip familial și am demarat dezinstituționalizarea copiilor cu dizabilități medii și severe.

20 de ani mai târziu, copiii de atunci sunt deja adulți. Le oferim tinerilor noștri atât protecția și căldura unei familii, cât și acces la terapii care îi ajută să se descopere și să își îmbunătățească abilitățile de comunicare și relaționare și deprinderile de viață semi-independentă. Împreună, lucrăm în atelierul de terapie ocupațională, la sala de kinetoterapie, în camera de stimulare senzorială și în cabinetul de logopedie. Tinerii noștri participă la consiliere psihologică și la grupuri de dezvoltare personală. Învățăm să lucrăm cu lemnul, să folosim mașina de cusut, să cultivăm plante, să îi ajutăm pe cei din jur. Împreună, ne bucurăm de fiecare reușită. 

Chiar dacă, în contextul pandemiei, nu ne-am putut întâlni față în față, ne-am bucurat să îi revedem pe partenerii noștri la o întâlnire aniversară, on-line. Cu această ocazie, am depănăt amintiri de la începuturile programului #Impact și am împărtășit din reușitele tinerilor noștri, ei înșiși prezenți la reuniune.

Unul dintre mesajele transmise de Ionuț inițiatorilor programului a fost: Vă mulțumesc că m-ați luat de acolo și că ați vrut să fiți părinții mei. Pentru mine, sunteți niște îngeri păzitori.” Ionuț are 24 de ani și este în grija Motivation de când avea 6 ani. Este pasionat de sport, cultura chinezească, documentare despre evoluţia pământului, sistemul solar, meteoriţi şi este o adevărată enciclopedie când vine vorba despre dinozauri.

Poveștile tinerilor noștri pot fi citite aici.

Call Now Button