Caravana Mobilității și traiului independent ajunge în Galați

Caravana Mobilității și traiului independent ajunge în Galați

frds_header

În perioada 13-17 iunie, Fundaţia Motivation România furnizează servicii gratuite de evaluare a sănătăţii şi a nevoii de sprijin social pentru tinerii cu dizabilităţi locomotorii din județul Galați și județele vecine. Acestea sunt livrate prin intermediul unei Caravane a mobilităţii şi traiului independent care este organizată în comuna Cerțești, jud. Galați. Acțiunea constă în instalarea a două corturi şi a două vehicule de mari dimensiuni pe terenuri puse la dispoziţie de autorităţile locale şi invitarea a 12 tineri cu dizabilități locmotorii, identificaţi în prealabil, la activităţile oferite în cadrul Caravanei.

„Am ales această soluţie din credinţa că, în special în cazul tinerilor cu dizabilităţi din zone rurale sărace, izolate, este necesară deplasarea noastră cât mai aproape de ei şi acordarea de sprijin pentru ca aceştia să poată primi servicii esenţiale de sănătate și trai independent. Mai mult, prin organizarea Caravanei credem că putem oferi o soluție inovatoare, puţin costisitoare, dar foarte eficientă în facilitarea accesului tinerilor cu dizabilități la risc la servicii nedisponibile în prezent în comunitățile lor” (Anca Beudean, Manager Proiect).

Serviciile oferite tinerilor cu dizabilități la Caravana mobilității și traiului independent sunt:

  • Evaluare şi informare privind sănătatea: măsurarea tensiunii şi glicemiei, testarea pentru identificarea prezenţei unei infecţii urinare, testare osteoporoză, evaluare deformări posturale, identificarea escarelor şi instruire privind prevenirea şi îngrijirea acestora, consiliere pentru sănătate şi nutriţie, consiliere emoţională.
  • Sesiuni de instruire de viaţă independentă, utilizare a scaunului rulant şi prevenire a principalelor probleme de sănătate cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi locomotorii (escare, infecţii urinare, deformări posturale).
  • Evaluare si prescriere de echipamente de mobilitate persoanelor cu dizabilitati locomotorii care nu au un astfel de echipament, respectiv reparaţii/adaptări de echipamente de mobilitate care necesită astfel de lucrări.
  • Informare privind drepturile persoanei cu dizabilităţi la echipamente de mobilitate, dispozitive medicale decontate de casele de asigurări de sănătate, accesibilitate, educaţie, angajare etc.
  • Evaluarea nevoilor de servicii de sprijin complexe necesare integrării socio-profesionale a tinerilor
    tehnici-de-manevrare-a-scaunului-rulant-alaturi-de-instructor-de-viata-i

Acţiunile Caravanei mobilităţii au început în luna aprilie a anului 2015 și, de atunci, atelierul mobil s-a oprit în județele Sibiu, Cluj, Brașov, Harghita, Vaslui, Bacău, Vâlcea, Gorj, Brăila, Buzău, Călărași și Ialomița, următoarea destinație fiind județul Dâmbovița. La Caravană, serviciile sunt oferite de o echipă multidisciplinară formată din instructor de viață independentă, kinetoterapeut, asistent medical și tehnician pentru reparații și adaptări ale scaunelor rulante.

Iniţiativa Caravana mobilităţii şi traiului independent face parte din proiectul „Mobilitate şi Viaţă Independentă pentru tinerii cu dizabilităţi din România”, derulat în perioada aprilie 2015 –  octombrie 2016. Proiectul este implementat de Fundaţia Motivation România şi Fundaţia Special Oympics din România, cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea finanţării este de 1.927.297,4 lei.

Scopul proiectului este să contribuie la incluziunea socială şi economică a tinerilor cu dizabilități locomotorii și intelectuale cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, prin crearea unui sistem de servicii integrate. Acestea includ evaluarea nevoilor și intervenție personalizată prin instruire pentru viață independentă, activități sportive, informare și consiliere privind accesarea serviciilor dedicate persoanelor cu dizabilități. Proiectul se adresează în special tinerilor din zone rurale, sărace sau izolate, cu acces redus la servicii de sănătate, educaţie și angajare. Până în momentul de faţă, în cadrul proiectului au fost deserviţi 375 de tineri cu dizabilităţi locomotorii şi intelectuale.

Mai multe informaţii despre Programul RO10-CORAI puteţi afla prin accesarea următoarelor site-uri: www.eeagrants.org şi www.granturi-corai.ro.

frds_footer

Call Now Button