Caravana mobilităţii si traiului independent ajunge în judeţul Dâmbovița

Caravana mobilităţii si traiului independent ajunge în judeţul Dâmbovița

frds_header

Servicii specializate pentru tinerii cu dizabilităţi locomotorii din România

În perioada 27 iunie-1 iulie, Fundaţia Motivation România furnizează servicii gratuite de evaluare a sănătăţii şi a nevoii de sprijin social pentru tinerii cu dizabilităţi locomotorii din județul Dâmbovița și județele vecine. Acestea sunt livrate prin intermediul unei Caravane a mobilităţii şi traiului independent care este organizată în comuna Vișinești, jud. Dâmbovița. Acțiunea constă în instalarea a două corturi pe terenuri puse la dispoziţie de autorităţile locale şi invitarea a 12 tineri cu dizabilități locomotorii, identificaţi în prealabil, la activităţile oferite în cadrul Caravanei.

„Am ales această soluţie din credinţa că, în special în cazul tinerilor cu dizabilităţi din zone rurale sărace, izolate, este necesară deplasarea noastră cât mai aproape de ei şi acordarea de sprijin pentru ca aceştia să poată primi servicii esenţiale de sănătate și trai independent. Prin organizarea Caravanei credem că putem oferi o soluție inovatoare, puţin costisitoare, dar foarte eficientă în facilitarea accesului tinerilor cu dizabilități la risc la servicii nedisponibile în prezent în comunitățile lor. Ulterior evenimentului, unii dintre tinerii cu dizabilități vor putea participa la sesiuni de instruire pentru viață independentă sau tabere sportive adaptate organizate de Motivation, vor primi sprijin la domiciliu și vor putea apela Call Center-ul gratuit al organizației.” (Anca Beudean, Manager Proiect)

Serviciile oferite tinerilor cu dizabilități la Caravana mobilității și traiului independent sunt:

  • Evaluare şi informare privind sănătatea
  • Sesiuni de instruire pentru viaţă independentă, sub îndrumarea unor instructori care sunt ei înșiși utilizatori de scaune rulante, pentru învățarea tehnicilor de manevrarea a scaunelor rulante și dezvoltarea abilităților de autoîngrijire și autoservire
  • Evaluare si prescriere de echipamente de mobilitate persoanelor cu dizabilitati locomotorii care nu au un astfel de echipament, respectiv reparaţii/adaptări de echipamente de mobilitate care necesită astfel de lucrări.
  • Informare privind drepturile persoanei cu dizabilităţi
  • Evaluarea nevoilor de servicii de sprijin complexe necesare integrării socio-profesionale

manevrare_scaun_rulant_caravana_harghitaAcţiunile Caravanei mobilităţii au început în luna aprilie a anului 2015 și, de atunci, atelierul mobil s-a oprit în județele Sibiu, Cluj, Brașov, Harghita, Vaslui, Bacău, Vâlcea, Gorj, Brăila, Buzău, Călărași, Ialomița și Galați. La Caravană, serviciile sunt oferite de o echipă multidisciplinară formată din instructor de viață independentă, kinetoterapeut, asistent medical și tehnician pentru reparații și adaptări ale scaunelor rulante.

Iniţiativa Caravana mobilităţii şi traiului independent face parte din proiectul „Mobilitate şi Viaţă Independentă pentru tinerii cu dizabilităţi din România”, derulat în perioada aprilie 2015 –  octombrie 2016. Proiectul este implementat de Fundaţia Motivation România şi Fundaţia Special Oympics din România, cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea finanţării este de 1.927.297,4 lei.

Scopul proiectului este să contribuie la incluziunea socială şi economică a tinerilor cu dizabilități locomotorii și intelectuale cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, prin crearea unui sistem de servicii integrate. Acestea includ evaluarea nevoilor și intervenție personalizată prin instruire pentru viață independentă, activități sportive, informare și consiliere privind accesarea serviciilor dedicate persoanelor cu dizabilități. Proiectul se adresează în special tinerilor din zone rurale, sărace sau izolate, cu acces redus la servicii de sănătate, educaţie și angajare. Până în momentul de faţă, în cadrul proiectului au fost deserviţi 389 de tineri cu dizabilităţi locomotorii şi intelectuale. Dintre aceștia, 325 sunt tineri cu dizabilități care au primit servicii la acțiunile Caravanei Mobilității. Din totalul beneficiarilor proiectului, 207 de persoane sunt tineri cu dizabilități locomotorii, care folosesc echipamente de mobilitate pentru a se deplasa.

În perioada următoare, vor fi organizate sesiuni de viață independentă și sport în județele Ilfov, Vâlcea și Neamț, pentru utilizatorii de scaune rulante din toată țara, identificați în cadrul proiectului. De asemenea, beneficiarii vor fi vizitați de lucrători de sprijin, care le vor oferi informații și îi vor ajuta să găsească soluții la problemele pe care le întâmpină. Tot în cadrul proiectului, vor avea loc tabere sportive și sesiuni de consiliere la distanță.

Mai multe informaţii despre Programul RO10-CORAI puteţi afla prin accesarea următoarelor site-uri: www.eeagrants.org şi www.granturi-corai.ro.

Persoană de contact:
Erika Garnier
Comunicare și Relații Publice
0748 229 784

Fundația Motivation Romania este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Programele și serviciile oferite sunt create pentru a crește calitatea vieții beneficiarilor noștri și pentru a asigura prezența lor activă în societate cu accent pe integrarea socială, educațională și profesională. Serviciile pe care le oferim acoperă o gama largă de nevoi, de la echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, mediere pentru integrarea pe piața muncii și consultanță în accesibilizarea locuințelor și a clădirilor de interes public. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru un număr de peste 14.500 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro .

footer_frds

Call Now Button