Comunicat de presă: tabăra sportivă Motivation pentru utilizatorii de scaune rulante celebrează sportul pentru toți

antet_frds

În perioada 4-8 aprilie, Fundaţia Motivation România, în parteneriat cu Fundaţia Special Olympics din România, organizează o tabără sportivă pentru utilizatori de scaune rulante. La activități participă tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, care au început să folosească scaune rulante în urma unor accidente sau a unor erori medicale. Antrenamentele la tir cu arcul, bocce și baschet în scaun rulant au loc în București și Ilfov și au drept scop dezvoltarea și promovarea abilităților persoanelor cu dizabilități.

Din programul taberei nu lipsec competițiile, menite să-i motiveze pe participanți să-și depășească limitele. Concursuri organizate cu scopul de a desemna cel mai bun arcaș și cel mai bun marcator la baschet în scaun rulant vor avea loc miercuri, 6 aprilie, începând cu ora 15.00, la sediul Fundației Motivation România din Șoseaua Clinceni nr. 70, loc. Bragadiru, jud. Ilfov. Unul dintre mesajele transmise de organizatori, în săptămâna în care este marcată și Ziua Mondială a Sănătății, este că sportul are un rol esențial în menținerea și chiar îmbunătățirea stării de sănătate și că el poate fi practicat și de persoanele cu dizabilități.

”În altă parte nu am avut ocazia să joc baschet după accident. Îmi place și mă bucur că, după perioada de instruire, mă descurc bine în scaunul rulant de baschet. La început mi-era teamă să încerc, ce-i drept. Mi-ar plăcea să existe o echipă și la mine în sat, să fim mai mulți care să ne antrenăm împreună.” – I. Utilizator de scaun rulant paricipant la tabără.

Tabăra sportivă se derulează sub îndrumarea instructorilor de viață independentă ai Fundației Motivation România  – ei înșiși utilizatori de scaune rulante activi și modele de succes, precum și a unor antrenori cu experiență în ceea ce privește organizarea activităților sportive adaptate. Sportul adaptat este parte a procesului de recuperare activă pentru dobândirea abilităților de viață independentă și, în același timp, o modalitate de incluziune socială.

 

Iniţiativa face parte din proiectul „Mobilitate şi Viaţă Independentă pentru tinerii cu dizabilităţi din România”, implementat de Fundaţia Motivation România şi Fundaţia Special Oympics din România, cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea finanţării este de 1.285.131,60 lei.

Scopul proiectului este să contribuie la incluziunea socială şi economică a tinerilor cu dizabilități locomotorii și intelectuale cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, prin crearea unui sistem de servicii integrate. Acestea includ evaluarea nevoilor și intervenție personalizată prin instruire pentru viață independentă, activități sportive, informare și consiliere privind accesarea serviciilor dedicate persoanelor cu dizabilități. Proiectul se adresează în special tinerilor din zone rurale, sărace sau izolate, cu acces redus la servicii de sănătate, educaţie și angajare.

Mai multe informaţii despre Programul RO10-CORAI puteţi afla prin accesarea următoarelor site-uri: www.eeagrants.org şi www.granturi-corai.ro.

 

 Fundația Motivation Romania este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Programele și serviciile oferite sunt create pentru a crește calitatea vieții beneficiarilor noștri și pentru a asigura prezența lor activă în societate cu accent pe integrarea socială, educațională și profesională. Serviciile pe care le oferim acoperă o gama largă de nevoi, de la echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, mediere pentru integrarea pe piața muncii și consultanță în accesibilizarea locuințelor și a clădirilor de interes public. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru un număr de peste 14.500 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.

 footer_frds

Call Now Button