Instruire pentru specialiști

Viitorii specialiști în kinetoterapie de la Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății din Bacău și de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava au fost instruiți de membrii echipei Motivation Neamț în privința prescrierii, poziționării și adaptării scaunelor rulante. Activitatea de instruire a avut loc în cadrul a două evenimente, organizate pe 12 martie în Bacău și pe 13 martie în Suceava, la care au participat, în total 74 de studenți dla specializările Kinetoterapie și Terapie Ocupațională și 4 cadre didactice universitare.

Seminarele au cuprins atât sesiuni informative, cât și demonstrații practice. Pentru început, au fost prezentate proiectele Fundației Motivation și Ghidul privind furnizarea de scaune rulante, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății, IPSO si USAID.

A fost subliniată importanța evaluării, prescrierii și adaptării scaunelor rulante, în funcție de particularitățile utilizatorilor – nevoi și tipul diagnosticului. Avantajele unei posturi corecte, riscurile medicale și deformările posturale asociate unei poziții greșite sau folosirii unui echipament de mobilitate inadecvat au fost și ele teme de interes pentru cei prezenți.

Un alt aspect asupra cărora au insistat colegii noștri a fost importanța instruirii pentru utilizarea scaunului rulant. Instructorii Motivation le-au demonstrat viitorilor specialiști cât de importante sunt indicațiile privind întreținerea și manevrarea unui scaun rulant. Participanții au testat ei înșiși scaunele rulante și tehnicile de manevrare a scaunului rulant.

Evenimentele de acest tip sunt organizate în cadrul proiectului ”Roțile Schimbării – către servicii adecvate pentru utilizatorii de scaun rulant din România”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Show Buttons
Hide Buttons
Call Now Button