Organizația pentru copii și adulți cu nevoi speciale ”Trebuie” Fetești a început să folosească metoda gentle teaching în luna octombrie, în relația cu șase dintre beneficiarii săi. Au avut loc activități gospodărești și educative, la care au participat atât specialiștii, cât și persoanele cu dizabilități. Ca urmare a evaluării inițiale a participanților, au fost identificate nevoi precum creșterea gradului de independență în activitățile zilnice și îmbunătățirea caracteristicilor emoționale.
Odată cu îmbunătățirea relației cu terapeuții și creșterea încrederii în forțele proprii, activitățile bazate pe metoda gentle teaching au contribuit și la atingerea altor obiective regăsite în planul de intervenție al specialiștilor organizației. Printre acestea sunt și asumarea de către beneficiari a responsabilității unor sarcini pe care să le ducă la bun sfârșit și scăderea comportamentelor agresive, de furie și agitație.
Pe 23 ianuarie, specialiștii de la Fundația Motivation România au făcut o vizită de consultanță la Fundația Trebuie Fetești, pentru a vedea cum se desfășoară activitățile și pentru a le răspunde colegilor terapeuți la întrebările care au apărut pe parcursul implementării metodei gentle teaching. Rezultatele observate în timpul vizitei sunt evidente: tinerii sunt mai implicați în activitatea zilnică, iar manifestările dezadaptative s-au diminuat ca intensitate și frecvență. Comunicarea a fost una eficientă, tinerii au interacționat adecvat atât cu specialiștii, cât și cu colegii.
Gentle teaching este o metodă a psihologiei interdependenței, conform căreia fiecare ființă umană are nevoie să trăiască în legătură cu alte persoane într-o relație de egalitate și reciprocitate, ca parte integranta a comunitații.
Organizația pentru copii și adulți cu nevoi speciale ”Trebuie” Fetești a participat la sesiuni de instruire teoretică și practică privind aplicarea metodei gentle teaching în lucrul cu persoanele cu dizabilități intelectuale și asociate. Progamul de instruire s-a derulat sub îndrumarea specialiștilor de la Fundația Motivation România, care au experiență în aplicarea acestei metode.
Activitățile au loc în cadrul proiectului ”Gentle Teaching în România”, implementat de Fundația Motivation România, în parteneriat cu Fundația Special Olympics, în perioada iulie 2014 – iunie 2015. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.