Povestea Dariei

Povestea Dariei

De când am primit scaunul rulant, eu chiar dansez!

Daria are 7 ani și te hipnotizează cu ochii ei mari și curioși, cu gene lungi. Își face cu ușurință prieteni peste tot și, la fiecare revedere, îi întâmpină cu o îmbrățișare caldă și sinceră. Așa a fost și cu echipa Motivation.

I-am donat Dariei un scaun rulant în aceeași lună în care a aniversat 7 ani, în septembrie. Până atunci, a folosit un cărucior de copii. Părinții ei o conduceau în toate locurile în care voia să ajungă și o ajutau cu orice lucru. Dizabilitatea pe care fetița o are de la naștere o împiedică să meargă, dar ea rămâne un copil curios, vesel, dornic să exploreze și să depășească limite. Așa că, în urma discuției cu familia și a evaluării, colegii noștri i-au recomandat un scaun rulant ușor, activ, cu antrenare manuală.

Daria a primit scaunul rulant la Caravana pentru mobilitate și sănătate în scaun rulant, organizată de echipa Motivation din Ilfov. De cum s-a așezat în scaunul rulant, manevrarea lui a fost ca o joacă pentru ea. Cu ochii mari, privirea curioasă, a fost atentă la instructorii de viață independentă și a reușit să redea mișcările lor cu ușurință.

Pentru Daria, scaunul rulant pe care l-a primit a fost startul unei noi etape din viața ei, una cu mai multă libertate și cu mai multe descoperiri. Înainte, Daria mergea cu surioara ei la balet, dar mama ei o ajuta să se deplaseze, să se mute dintr-un loc în altul. Scaunul rulant pe care îl avea nu îi permitea să facă acest lucru singură. Acum, fetița s-a înscris la opționalul de dans de la grădiniță și e fericită să participe la cursuri, alături de colegele ei.

Colegii ei au fost curioși să afle cum funcționează scaunul rulant, care li s-a părut cu totul interesant și distractiv. Așa că, mama Dariei i-a lăsat să îl încerce, sub supravegherea ei. Și așa, dizabilitatea se poate transforma în subiect de discuție, prilej de cunoaștere și de celebrat diversitatea.

La zece zile după ce a primit scaunul rulant, Daria a participat la cursa copiilor de la Maratonul din București. A ajuns la finish cu bine, cu un zâmbet larg și o medalie strălucitoare – una dintre primele victorii dintr-un șir lung, după cum prevedem.

*Mai jos sunt câteva fotografii care o suprind pe Daria, explorând în scaunul ei rulant și trecând cu bine linia de sosire de la maraton.

Foto: Bogdan Dincă

***
Povestea Dariei a fost documentată în cadrul proiectului „Advocacy pentru accesul în comunitate al utilizatorilor de scaun rulant”. Proiectul este implementat de Fundația Motivation România în parteneriat cu Asociația Segoia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Acesta are drept scop sprijinirea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin îmbunătățirea mobilității și sănătății utilizatorilor de scaune rulante.

Mai multe informații despre proiect pot fi găsite accesând link-ul https://motivation.ro/abilitatile-si-drepturile-conteaza/.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Text: Bogdan Dincă, Erika Garnier
Fotografii: Bogdan Dincă

Call Now Button