Proiectul „Abilitățile contează – sănătate și viață activă în scaunul rulant” a ajuns la final

Proiectul „Abilitățile contează – sănătate și viață activă în scaunul rulant” a ajuns la final

Fundația Motivation România anunță încheierea proiectului „Abilitățile contează – sănătate și viață activă în scaun rulant”, finanțat de Fundația Vodafone România cu 169.000 de lei prin runda de finanțare Fondul pentru Fapte Bune.

Proiectul s-a derulat în perioada 3 septembrie 2018 – 1 septembrie 2019 și a contribuit la schimbarea în bine a peste 300 de vieți ale persoanelor cu dizabilități locomotorii din București, Ilfov, Prahova, Giurgiu, Ialomița, Dâmbovița, Călărași, Buzău, Teleorman și Constanța.

341 de persoane cu dizabilități locomotorii au primit echipamente de mobilitate și instruire pentru sănătate și viață independentă în cadrul proiectului. Dintre acestea, 221 de persoane (27 copii și 194 adulți) au primit scaune rulante potrivite nevoilor lor.

 

Valentin are 35 de ani, este o persoană activă, conduce și îi place să petreacă timp cu partenera sa de viață și copilul său. Când scaunul lui Valentin s-a stricat, independența și libertatea de mișcare i-au fost afectate. Cu ajutorul echipei Motivation din Constanța, a primit un scaun rulant potrivit, care îi permite să-și continue planurile la fel de activ. Valentin este una dintre cele 221 de persoane care au primit scaune rulante potrivite în cadrul proiectului „Abilitățile contează – sănătate și viață activă în scaun rulant”.

 

 

În total, 489 de utilizatori de scaune rulante, membri de familie și specialiști au participat la activitățile din proiect –  seminare organizate în comunitate sau în centre de recuperare, iar peste 500 utilizatori de scaune rulante au primit sfaturi privind sănătatea și viața independentă prin sistemul de informare prin SMS.

În parteneriat cu centre de recuperare din țară, am organizat 12 seminare de instruire în spitale, pentru a asigura intervenție timpurie pentru prevenirea complicațiilor medicale asociate utilizării unui scaun rulant și pentru a crește gradul de informare cu privire la posibilitatea unei vieți active în scaun rulant.

Cu sprijinul Fundației Vodafone România, peste 100 de persoane au beneficiat gratuit de serviciul de evaluare computerizată a presiunii exercitate în poziția așezat. Serviciul folosește un echipament unic în România, BodiTrak, și are drept scop prevenirea escarelor și a altor complicații medicale la care sunt expuși utilizatorii de scaune rulante.

Daniel este unul dintre cei care au beneficiat de evaluarea computerizată a presiunii exercitate în poziția așezat. Ca urmare a rezultatelor oferite de BodiTrak, colegii noștri au făcut ajustri ale scaunului rulant, ca să asigure o poziție corectă, și au schimbat perna cu una de reducere a presiunii, potrivită pentru Daniel. Astfel riscul de a dezvolta escare sau deformări posturale este mai mic.

 

Tot în cadrul proiectului, a fost realizată o serie de portrete ale unor persoane cu dizabilități locomotorii, care au  experiențe și pasiuni diverse. Acestea au fost publicate pe republica.ro și pe documentaria.ro și au drept scop creșterea gradului de informare și conștientizare cu privire la abilităților utilizatorilor de scaune rulante. Click pe link-uri, ca să citiți poveștile lui Ștefan, Andrei, Beatrice, Cătălin C și Cătălin F.

Cătălin este medic rezident și folosește un scaun rulant din 2012, ca urmare a unui accident prin plonjon. Are mobilitatea afectată atât la nivelul picioarelor, cât și al brațelor și al trunchiului. Asta nu îl împiedică să ajungă la spital și să-și practice profesia, să se întâlnească cu prietenii sau să se bucure de concertele rock. Povestea lui a fost documentată de Ioana Moldovan și poate fi citită pe documentaria.ro, aici. 

Foto: Ioana Moldovan/ documentaria.ro

 

Persoanele care au nevoie de un scaun rulant potrivit și îndrumare spre o viață independentă ne pot contacta  prin apel gratuit la Telefonul utilizatorului de scaun rulant – 0800 030 762, de luni până vineri, în intervalul 09.00 – 16.00.

Show Buttons
Hide Buttons
Call Now Button