Sprijin la distanță, oferit de Motivation pentru utilizatorii de scaune rulante

Sprijin la distanță, oferit de Motivation pentru utilizatorii de scaune rulante

Suntem cu toții într-o perioadă care vine la pachet cu multe provocări și ne face să regândim modul în care funcționăm, atât în plan profesional, cât și în plan personal. Schimbăm modul în care facem cumpărături, modul în care ne petrecem timpul liber și chiar modul în care relaționăm cu cei din jur – folosim mai degrabă mijloacele de comunicare la distanță. Libertatea de mișcare ne este limitată ca să prevenim răspândirea infectării cu coronavirus, să ne protejăm pe noi înșine și pe cei dragi.

Pentru persoanele cu dizabilități, noțiunea de ”izolare” nu este atât de străină nici în afara pandemiei, din păcate. Adesea, acestea se confruntă cu lipsa accesibilității și cu atitudini negative ce conduc la autoizolare.

Prin programele sale, Fundația Motivation România încurajează persoanele cu dizabilități locomotorii să își descopere și dezvolte abilitățile, să fie active și să contribuie la realizările comunităților din care fac parte. Dacă în vremuri liniștite toate acestea au loc prin furnizarea de scaune rulante potrivite, tabere și stagii de recuperare activă, vizite la domiciliu pentru sprijin, lucrurile stau diferit în contextul limitării deplasărilor. Astfel, chiar dacă în această perioadă echipele regionale Motivation din toată țara nu vizitează oamenii în scaune rulante, ele țin legătura cu aceștia și oferă sprijin de la distanță prin diferite canale.

Programul de mentorat li se adresează persoanelor cu leziune medulară, care au început să folosească scaune rulante din cauza unor accidente. Mentorii, cei care oferă îndrumare, sunt ei înșiși utilizatori de scaune rulante, voluntari ai Fundației Motivation România, care au un stil de viață activ și sunt dispuși să împărtășească din experiența lor pentru a-i sprijini pe alții să depășească bariere. Ei țin legătura prin telefon cu utilizatori de scaune rulante care au nevoie de îndrumare ca să devină activi. Activitatea mentorilor completează serviciile de instruire pentru viata independentă oferite de echipele regionale Motivation și instructorii de recuperare activă

A. este una dintre cele 50 de persoane care au fost parte din program până acum, iar viața lui s-a îmbunătățit considerabil, după ce a aplicat sfaturile primite de la mentorul lui și de la echipa Motivation. Pe lângă faptul că a învățat foarte multe despre prevenirea complicațiilor medicale și despre importanța unui scaun rulant potrivit – lucruri care îl ajută să fie activ, A. a primit de la mentorul lui o lecție mai presus de orice tehnică – cea a motivației și a bucuriei de a trăi.

Mentorul meu, Ali, m-a încurajat foarte mult și mi-a dat multe exemple care m-au ajutat. Mi-a povestit despre oameni care, deși au avut accidente, făceau sport, aveau copii și toate acestea mi-au ridicat moralul foarte mult. În plus, entuziasmul pe care îl avea el de fiecare data cand îi povesteam că am reușit câte ceva, folosindu-mă de sfaturile lui, era molipsitor și mă motiva să încerc și mai mult – și pentru mine, și ca să nu-l dezamăgesc. Îi sunt recunoscător pentru toate sfaturile și pentru răbdarea lui.”  (A., 25 de ani, utilizator de scaun rulant din 2019, după un accident prin cădere de la înălțime)

Aplicația mobilă MotiActiv este instrumentul prin care specialiștii Motivation transmit săptămânal sfaturi pentru o viață activă și independentă, pe teme precum menținerea sănătății, scaune rulante potrivite, accesibilitate, stil de viață, gestionarea aspectelor emoționale. În plus, aplicația permite setarea de alarme pentru schimbarea poziției în scaunul rulant și consumul de apă – acțiuni simple și eficiente în prevenirea complicațiilor medicale asociate utilizării unui scaun rulant. Aplicația este compatibilă Android, pentru moment, și poate fi descărcată gratuit urmând link-ul: http://bit.ly/MotiActiv.

Telefonul utilizatorului de scaun rulant este pus gratuit la dispoziția persoanelor care au nevoie să intre în legătură cu echipele Motivation sau doresc să afle mai multe despre programele pentru persoane cu dizabilități. Numărul 0800.030.762 este apelabil gratuit de luni până joi, în intervalul 09.00 – 16.00, iar vinerea, în intervalul 09.00-14.00.

În plus, în această perioadă, Motivation își propune să identifice parteneri pentru a oferi sprijin la domiciliu pentru persoanele care folosesc scaune rulante, sub formă de produse de îngrijire a sănătății în scaun rulant.

Mai multe informații despre inițiativele Motivation pot fi aflate de pe site-ul www.motivation.ro și pagina de Facebook a Fundației.

Call Now Button