Tineri cu și fără dizabilități au desfășurat împreună activități ce încurajează acceptarea și încrederea de sine

Tineri cu și fără dizabilități au desfășurat împreună activități ce încurajează acceptarea și încrederea de sine

Bragadiru, 2 august 201751 de elevi ai Școlii Gimnaziale Numărul 1 din Bragadiru, județul Ilfov, au participat la activități de grădinărit și gătit alături de tinerii cu dizabilități intelectuale aflați în grija Fundației Motivation România, în cadrul programului IMPACT. Proiectul ”Cultivăm încrederea și acceptarea” s-a desfășurat în perioada 15 februarie – 31 iulie 2017 și a fost susținut prin Fondul Mega Image pentru Comunitate, finanțat de Mega Image România și gestionat de Fundația Comunitară București. Proiectul și-a propus să aducă împreună elevii din comunitate și tinerii cu dizabilități intelectuale din programul Impact, aflați în grija Motivation, pentru a se implica împreună în activități cât mai diverse.

”Tinerii implicați în proiect, atât cei cu dizabilități, cât și cei fără dizabilități, au înțeles că diferențele dintre ei nu sunt așa de mari, mai ales dacă ne referim la nevoia de socializare, bucuria reușitelor și implicarea în activități antrenante. Chiar dacă proiectul este la final, prieteniile care s-au legat îi vor aduce împreună pe elevii din Bragadiru și pe tinerii din programul Impact și pe viitor, cu siguranță”, a declarat Daniela Ilea, coordonatorul proiectului ”Cultivăm încrederea și acceptarea”.

Activitățile care i-au adus împreună pe tineri s-au axat pe îndeletniciri practice, respectiv plantarea semințelor, îngrijirea răsadurilor de legume și flori și culesul roadelor. Pe lângă acestea, tinerii din proiectul ”Cultivăm încrederea și acceptarea” au folosit legumele culese ca bază a mâncărurilor pe care le-au pregătit împreună.

”A fost o experiență frumoasă și vreau să o repet. Am întâlnit persoane uimitoare, cu suflet bun, alături de care am glumit și am făcut niște activități foarte frumoase. Aceștia sunt niște oameni frumoși, chiar dacă au niște probleme. Sunt uimitori și trebuie iubiți pentru ce sunt”, a spus Carmen, elevă a Școlii Gimnaziale Numărul 1.

Proiectul a oferit șansa tinerilor cu dizabilități intelectuale preluați de Motivation din instituții de stat, de a-și dezvolta abilitățile și de a-și face prieteni. Tinerii din comunitate au dezvoltat o atitudine pozitivă față de persoanele cu dizabilități și acum duc mai departe un mesaj de acceptare și respect față de semeni.

 

***

Fundația Motivation România a inițiat programul IMPACT în anul 2003, prin preluarea a 37 de copii cu dizabilități intelectuale medii și severe din instituții de stat.  Astăzi, 27 dintre ei, adolescenți și tineri adulți locuiesc în case de tip familial, iar ceilalți au fost integrați în familiile asistenților maternali sau în cele biologice. La Motivation, tinerii au parte atât de protecția și căldura unei familii, cât și de terapii care îi ajută să se descopere și să își îmbunătățească abilitățile de comunicare și relaționare, și deprinderile de viață semi-independentă.

Fondul Mega Image pentru Comunitate se adresează locuitorilor și organizațiilor din București și Ilfov, și oferă finanțări pentru  care reactivează spiritul de comunitate al locuitorilor și readuc oamenilor bucuria de a locui împreună.

 

 

Show Buttons
Hide Buttons
Call Now Button