Vieți schimbate în bine: caravane pentru evaluarea sănătății și prevenirea escarelor  persoanelor în scaune rulante

Vieți schimbate în bine: caravane pentru evaluarea sănătății și prevenirea escarelor persoanelor în scaune rulante

Primele Caravane pentru evaluarea sănătății și prevenirea escarelor persoanelor în scaune rulante au fost organizate de Fundația Motivation România cu sprijinul Societății CONPET S.A. în Zvoriștea, jud Suceava, pe 4 iunie și în Dumbrăveni, jud. Vrancea, pe 6 iunie. La activități au participat în total 29 de utilizatori de scaune rulante.

Dintre aceștia, 24 au beneficiat de testarea presiunii exercitate în poziția așezat cu ajutorul BodiTrak, un sistem computerizat unic în România. Evaluările au fost făcute de echipe formate dintr-un kinetoterapeut și un tehnician de scaune rulante, iar pe baza rezultatelor au fost făcute ajustări ale scaunelor rulante și ale pernelor, pentru ca acestea să asigure o poziție corectă. De asemenea, în cadrul evenimentelor, au fost donate 13 perne pentru reducerea presiunii, iar alte 4 perne vor fi pregătite de echipa Motivation conform nevoilor utilizatorilor și donate ulterior.

Toți cei 29 de participanți au primit informații despre dezvoltarea abilităților de viață independentă și au participat la sesiuni practice de manevrare a scaunului rulant pentru depășirea obstacolelor, urcarea și coborârea rampelor și a treptelor asistat sau independent, în funcție de abilități.

Nouă participanți au primit scaune rulante sub formă de donație și au fost instruiți la caravană pentru manevrarea lor corectă și sigură.

Pe lângă serviciile oferite, utilizatorii de scaune rulante prezenți la Caravană au primit pachete cu instrumente utile pentru o viață independentă.

 

Vieți schimbate în bine

Iuliana C. este una dintre participantele la caravană. Are 21 de ani și a devenit utilizatoare de scaun rulant în urmă cu 2 ani, când a fost lovită de un tir. Are un copil și este motivată să devină cât mai independentă pentru a-i fi aproape și în continuare. Planurile ei de viață independentă au fost îngreunate de problemele pe care le-a avut cu escarele. Din cauza unui scaun rulant nepotrivit și a lipsei de informații cu privire la prevenirea acestor complicații medicale, s-a luptat luni întregi să le vindece. În cele din urmă, a reușit, prin intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, se temea în continuare de apariția unei alte escare și se îngrijora că pielea i se înroșea destul de rapid și nu putea să aibă o viață activă și să facă toate lucrurile pe care și le-ar fi dorit.

La Caravană, Iuliana a beneficiat de testarea presiunii în poziția așezat folosind sistemul BodiTrak și, pe baza rezultatelor, echipa Motivation i-a oferit o pernă de reducerea presiunii potrivită. Aceasta reduce riscul de apariție a escarelor și îi asigură o poziție corectă în scaunul rulant. După eveniment, i-a sunat foarte entuziasmată pe colegii de la echipa din Buzău, fericită că pielea nu i se mai înroșește des, cum se întâmpla înainte, și că simte din plin beneficiile unei perne și posturi potrivite. Acum Iuliana poate să fie mai activă.

Pentru organizarea Caravanelor, am beneficiat de sprijinul Primăriei Zvoriștea, jud. Suceava, și al Primăriei Dumbrăveni, jud. Vrancea, care ne-au pus la dispoziție spații accesibile utilizatorilor de scaune rulante.

Evenimente similare vor avea loc și în perioada următoare în localități din țară, în cadrul proiectului „Caravane pentru evaluarea sănătății și prevenirea escarelor persoanelor în scaune rulante”. Proiectul este derulat de Fundația Motivation România în perioada ianuarie-decembrie 2019, cu sprijinul financiar al Societății CONPET S.A

Mai multe informații despre serviciile Motivation pentru persoane cu dizabilități locomotorii pot fi obținute prin apel gratuit la Telefonul utilizatorului de scaun rulant – 0800 030 762, de luni până vineri, în intervalul 09.00 – 16.00.

 

Call Now Button