Tabără de recuperare activă pentru copii utilizatori de scaune rulante

Tabără de recuperare activă pentru copii utilizatori de scaune rulante

Luna iunie s-a încheiat cu o tabără pe cinste pentru 10 copii care folosesc scaune rulante și însoțitorii lor. În perioada 24-29 iunie, aceștia au participat la sesiunea de instruire pentru sănătate și viață activă organizată de Fundația Motivation România în parteneriat cu ING Bank România, în Văratec, jud. Neamț.

Cei 10 participanti sunt din județele Cluj, Bihor, Dâmbovița, Neamț, Vaslui, Bacău, Suceava, Iași și Galați și au vârste cuprinse între 6 și 14 ani. La tabără, ei și părinții lor au avut ocazia să afle mai multe despre un stil de viață activ în scaunul rulant și despre cum pot preveni complicațiile medicale. În plus, au discutat cu echipa Motivation despre barierele pe care le întâmpină și cum le pot depăși, fie că țin de mediu, fie că țin de atitudinea celor din jur.

Tabăra nu a fost lipsită de distracție, joc și voie bună. Copiii au avut ocazia să facă excursii în natură, să se bucure de peisaje și să viziteze locuri care le-au stârnit interesul, cum a fost și Casa Memorială ”Ion Creangă” din Humulești. Când a plouat, s-au întrecut în a picta planșe și… tricouri, iar seara s-a lăsat cu dans în scaun rulant, prilej numai bun de exersat abilitățile de manevrare a scaunului rulant. Din program nu a lipsit nici sportul – jocul de bocce și aruncarea la panoul de baschet i-au ținut concentrați pe cei mici.

Manu este mezina taberei. S-a alăturat echipei într-un scaun rulant de tip sistem de poziționare, asemănător unui cărucior pentru copii. Acesta nu putea fi manevrat independent și mama ei o muta dintr-un loc într-altul în scaunul rulant și îi oferea ajutor la toate lucrurile.
În tabără, la sfatul colegilor din echipa Motivation și înconjurate de copii care foloseau scaune rulante pe care le puteau manevra independent, Manu și mama ei au decis să încerce un scaun rulant cu antrenare manuală. De cum l-a testat, micuța nu s-a mai desprins de el. Este uimită pentru că se poate mișca fără să strige după ajutor din partea celorlalți și se bucură de fiecare lucru pe care-l poate face singură. Dovadă e și fotografia în care dansează cu Alesia, una dintre prietenele ei din tabără, în noul scaun pe care l-a primit sub formă de donație și care îi redă libertatea de mișcare pentru că e potrivit pentru nevoile ei.


Manu și Alesia, dansând costumate în seara de carnaval


Manu ajutându-l pe colegul nostru Andrei să regleze un scaun rulant pentru un coleg de tabără

Echipa multidisciplinară Motivation a inclus kinetoterapeuți, instructori de viață independentă – ei înșiși utilizatori de scaune rulante, asistent social, psiholog, tehnicieni de scaune rulante.

Sesiunea de instruire pentru sănătate și viață activă de la Văratec, din perioada 24-29 iunie 2019 a avut loc în cadrul proiectului ”Mentorat, instruire, sprijin și implicare pentru viață independentă în scaun rulant”, derulat de Fundația Motivation România și finanțat de ING Bank Romania, prin programul ”Adoptă un proiect!”

Mai multe informații despre sesiunile de instruire pentru sănătate și viață activă organize în proiect, aici.

Call Now Button